Back to top

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Az idők során nemcsak a halászat, halgazdálkodás fejlődött sokat, hanem a halak elkészítéséhez kötődő gasztronómiai tudásunk is. Az utóbbi 10 évben örvendetesen növekedett az éves fejenkénti fogyasztás is, bár a tavalyi 5,7 kilogrammos átlag még mindig messze elmarad az európai uniós átlagtól.

Az Agrárminisztériumban azon dolgoznak, hogy a fejenkénti éves halfogyasztás legalább megkétszereződjön.

Farkas Sándor: a kétszeresére szeretné növelni a halfogyasztást a tárca
Fotó: Rimóczi Irén
Ez nemcsak az egészségünk megóvása érdekében fontos, hanem gazdasági szempontból is, hiszen ha több jó minőségű hazai halat eszünk, az mérsékli az importot és piacot teremt a magyar haltermelőknek. Ugyanakkor a halgazdálkodásnak nagy a nemzetgazdasági jelentősége és hozzájárul a vidéki életminőség megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez, hangsúlyozta Farkas Sándor miniszterhelyettes a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón.

A halfogyasztás ösztönzésére több intézkedést vezettek be: 5 százalékra mérsékelték a fogyasztási célú hal általános forgalmi adóját, a Minőségi Magyar Védjegy pedig a magyar termelésű, kiváló minőségű halak megkülönböztetésére, a fogyasztói bizalom növelésére szolgál. A törekvéseket segíti, hogy a 20114-20-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból, hazánkat illető tagállami keretből a nemzeti önrésszel együtt 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az összeget fordíthatjuk a halgazdálkodás fejlesztésére, a haltermelés és –feldolgozás bővítésére, valamint fogyasztást ösztönző marketingre. Az is cél, hogy minél több földolgozott termék kerüljön a piacra.

Németh István eredményes évről számolt be
Fotó: Rimóczi Irén
Eredményes évet zártunk, kitűnő minőségű halat kínáltak a hazai termelők, és az ár sem emelkedett, a HOP-nak köszönhetően pedig a feldolgozásban is előreléptünk, mondta Németh István. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke arról is tájékoztatott, hogy a szervezet honlapján (new.magyarhal.hu) szerepelnek azok a helyek, ahol a fogyasztók közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg az élőhalat. A mintegy 12 ezer tonna magyar pontyból jutott külföldre is, Lengyelországba, Ausztriába és Németországba egyaránt szállítunk.

A ragadozó halakból a második helyen állunk az EU-ban, és a piac tovább bővíthető. Egyedül a növényevő halak kereslete esett vissza valamelyest.

Ondré Péter: Erősítették az online kommunikációt is
Fotó: Rimóczi Irén
A 10 százalékos fogyasztásnövekéshez az áfacsökkentésen és a támogatáson túl hozzájárult az Agrármarketing Centrum kampánya is, tette hozzá Ondré Péter ügyvezető igazgató. Az elmúlt 15 hónapban 79 rendezvényen több mint 80 ezer adag halat kóstoltattak, és nem csak a hagyományos, hanem trendi elkészítésben is.

Az írott sajtóban megjelenő reklámok mellett erősítették az online kommunikációt, bevontak influenszereket, és 16 részes főzőműsorban adott tanácsokat Rácz Jenő mesterszakács a hal tisztításához, felhasználásához.

A nyereményjátékkal egybekötött Kapj rá! telefonos applikációt is sokan letöltötték.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.