0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Térképen kereshetőek a halárusító pontok

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat.

Magyarországon karácsonykor hagyományosan a legnépszerűbb a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 65-75 %-át adja, de sokan keresik az év végi ünnepekre a hazai szürke, illetve afrikai harcsát is – írja a nak.hu. Emellett népszerűek az apróhalak – kárász, keszeg, illetve a busa és az amur is, főleg feldolgozott, tisztított szelet és filé formában. Ilyenkor kerül a pultra az év közben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is.

A vásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat.

A MA-HAL tagszervezetei több mint 50 településen közel 80 db halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halfajokat a karácsony előtti héten.

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 30-35 százaléka. Folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, ami jelenleg 6.7 kg/fő/év. Ez az 1990-es években még 2 kg/fő/év volt. A változás szembetűnő, de még így is nagy elmaradásban vagyunk az EU átlagtól, ami 25 kg/fő/év.

Forrás: nak.hu