Back to top

Az egységes támogatásért tüntettek a kelet-európai gazdák Brüsszelben

Több mint 50 közép-kelet-európai, lengyel, cseh, szlovák, litván és lett gazda tüntetett tegnap Brüsszelben, az EU vezetőinek csúcstalálkozója előtt, felhívva a figyelmüket korábbi ígéreteikre, ami szerint egységesítik a KAP-kifizetéseket az EU teljes területén.

Az Európai Tanács december 12-13-án, csütörtökön és pénteken tárgyalja a 2021-2027 évre szóló többéves pénzügyi keretet (MFF), aminek része a Közös Agrárpolitika (KAP). Az Európa épület előtt tartott tüntetés mellé állt Gitanas Nauseda litván elnök, valamint Juozas Olekas és Bronis Rope litván európai parlamenti képviselők is.

A tüntetést a litván agrárkamara szervezte, amihez csatlakozott a lengyel agrárkamarák nemzeti tanácsa, a lett mezőgazdasági szövetkezeteinek szövetsége, valamint a cseh és a szlovák agrárkamara is.

A gazdák emlékeztetni kívánták az EU tagállaminak vezetőit az arról tett ígéreteikre, hogy megemelik a közép- és kelet-európai mezőgazdasági termelők agrártámogatásinak összegét, ugyanis

az ebben a térségben gazdálkodók alig a felét kapják az EU átlagos támogatási szintjének.

Az ígéretet még 2002-ben tették, de azóta sem történt érdemi előrelépés a méltányosabb elosztás érdekében. Ugyanakkor a gazdáktól viszont elvárják, hogy egységes minőségben, egységes sztenderdek alapján termeljenek élelmiszert, kevesebb támogatási forrásból.

A képen balról jobbra: Juozas Olekas EP-képviselő, Arūnas Svitojus a litván agrárkamara elnöke, Gitanas Nauseda litván elnök, valamint Bronis Rope EP-képviselő a tüntetésen
A képen balról jobbra: Juozas Olekas EP-képviselő, Arūnas Svitojus a litván agrárkamara elnöke, Gitanas Nauseda litván elnök, valamint Bronis Rope EP-képviselő a tüntetésen
Fotó: Red Flag sajtóügynökség

A közép-kelet-európai termelők hat pontban fogalmazták meg követeléseiket, ami szerint ne csökkenjen a KAP kerete. Méltányos feltételeket kérnek a mezőgazdasági termelők számára, hogy az EU minden tagállamában egységes legyen a KAP-hoz való állami hozzájárulás maximális mértéke, valamit a vidékfejlesztési programok állami társfinanszírozása. Minden EU-tagállamban egységes legyen a közvetlen kifizetések összege. A KAP II. pillérének támogatása legalább a 2014-20-as időszak szintjén maradjon, továbbá kerüljenek kidolgozásra a két KAP-rendszer közötti átmeneti időszakban az átmeneti nemzeti támogatásokra vonatkozó rendelkezések.

Forrás: 
Red Flag sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olasz maffiánál kötöttek ki az EU-s agrártámogatások

Eurómilliókat markolt fel uniós agrártámogatásokból az olasz maffia két klánja. A helyi rendőrség a múlt héten 94 embert vett őrizetbe.

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

Január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Varga Mihály: a magyar gazdaság továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

A tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak a pénzügyminiszter óvatosan optimista várakozása szerint. Ennek érdekében a kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül - mondta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Varga Mihály.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.