Back to top

Az egységes támogatásért tüntettek a kelet-európai gazdák Brüsszelben

Több mint 50 közép-kelet-európai, lengyel, cseh, szlovák, litván és lett gazda tüntetett tegnap Brüsszelben, az EU vezetőinek csúcstalálkozója előtt, felhívva a figyelmüket korábbi ígéreteikre, ami szerint egységesítik a KAP-kifizetéseket az EU teljes területén.

Az Európai Tanács december 12-13-án, csütörtökön és pénteken tárgyalja a 2021-2027 évre szóló többéves pénzügyi keretet (MFF), aminek része a Közös Agrárpolitika (KAP). Az Európa épület előtt tartott tüntetés mellé állt Gitanas Nauseda litván elnök, valamint Juozas Olekas és Bronis Rope litván európai parlamenti képviselők is.

A tüntetést a litván agrárkamara szervezte, amihez csatlakozott a lengyel agrárkamarák nemzeti tanácsa, a lett mezőgazdasági szövetkezeteinek szövetsége, valamint a cseh és a szlovák agrárkamara is.

A gazdák emlékeztetni kívánták az EU tagállaminak vezetőit az arról tett ígéreteikre, hogy megemelik a közép- és kelet-európai mezőgazdasági termelők agrártámogatásinak összegét, ugyanis

az ebben a térségben gazdálkodók alig a felét kapják az EU átlagos támogatási szintjének.

Az ígéretet még 2002-ben tették, de azóta sem történt érdemi előrelépés a méltányosabb elosztás érdekében. Ugyanakkor a gazdáktól viszont elvárják, hogy egységes minőségben, egységes sztenderdek alapján termeljenek élelmiszert, kevesebb támogatási forrásból.

A képen balról jobbra: Juozas Olekas EP-képviselő, Arūnas Svitojus a litván agrárkamara elnöke, Gitanas Nauseda litván elnök, valamint Bronis Rope EP-képviselő a tüntetésen
A képen balról jobbra: Juozas Olekas EP-képviselő, Arūnas Svitojus a litván agrárkamara elnöke, Gitanas Nauseda litván elnök, valamint Bronis Rope EP-képviselő a tüntetésen
Fotó: Red Flag sajtóügynökség

A közép-kelet-európai termelők hat pontban fogalmazták meg követeléseiket, ami szerint ne csökkenjen a KAP kerete. Méltányos feltételeket kérnek a mezőgazdasági termelők számára, hogy az EU minden tagállamában egységes legyen a KAP-hoz való állami hozzájárulás maximális mértéke, valamit a vidékfejlesztési programok állami társfinanszírozása. Minden EU-tagállamban egységes legyen a közvetlen kifizetések összege. A KAP II. pillérének támogatása legalább a 2014-20-as időszak szintjén maradjon, továbbá kerüljenek kidolgozásra a két KAP-rendszer közötti átmeneti időszakban az átmeneti nemzeti támogatásokra vonatkozó rendelkezések.

Forrás: 
Red Flag sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

Útmutató az egyszerűbb, de biztonságos higiéniai megfeleléshez

Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.