0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az egységes támogatásért tüntettek a kelet-európai gazdák Brüsszelben

Több mint 50 közép-kelet-európai, lengyel, cseh, szlovák, litván és lett gazda tüntetett tegnap Brüsszelben, az EU vezetőinek csúcstalálkozója előtt, felhívva a figyelmüket korábbi ígéreteikre, ami szerint egységesítik a KAP-kifizetéseket az EU teljes területén.

Az Európai Tanács december 12-13-án, csütörtökön és pénteken tárgyalja a 2021-2027 évre szóló többéves pénzügyi keretet (MFF), aminek része a Közös Agrárpolitika (KAP). Az Európa épület előtt tartott tüntetés mellé állt Gitanas Nauseda litván elnök, valamint Juozas Olekas és Bronis Rope litván európai parlamenti képviselők is.

A tüntetést a litván agrárkamara szervezte, amihez csatlakozott a lengyel agrárkamarák nemzeti tanácsa, a lett mezőgazdasági szövetkezeteinek szövetsége, valamint a cseh és a szlovák agrárkamara is.

A gazdák emlékeztetni kívánták az EU tagállaminak vezetőit az arról tett ígéreteikre, hogy megemelik a közép- és kelet-európai mezőgazdasági termelők agrártámogatásinak összegét, ugyanis

az ebben a térségben gazdálkodók alig a felét kapják az EU átlagos támogatási szintjének.

Az ígéretet még 2002-ben tették, de azóta sem történt érdemi előrelépés a méltányosabb elosztás érdekében. Ugyanakkor a gazdáktól viszont elvárják, hogy egységes minőségben, egységes sztenderdek alapján termeljenek élelmiszert, kevesebb támogatási forrásból.

A közép-kelet-európai termelők hat pontban fogalmazták meg követeléseiket, ami szerint ne csökkenjen a KAP kerete. Méltányos feltételeket kérnek a mezőgazdasági termelők számára, hogy az EU minden tagállamában egységes legyen a KAP-hoz való állami hozzájárulás maximális mértéke, valamit a vidékfejlesztési programok állami társfinanszírozása. Minden EU-tagállamban egységes legyen a közvetlen kifizetések összege. A KAP II. pillérének támogatása legalább a 2014-20-as időszak szintjén maradjon, továbbá kerüljenek kidolgozásra a két KAP-rendszer közötti átmeneti időszakban az átmeneti nemzeti támogatásokra vonatkozó rendelkezések.

Forrás: Red Flag sajtóközlemény