0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hazánk továbbra is partnerségre törekszik Moldovával

Hazánk továbbra is elkötelezett a Moldovai Köztársasággal való szakmai és üzleti kapcsolatok kiszélesítése mellett - jelentette ki Farkas Sándor miniszterhelyettes Zinaida Greceanîi, a moldáv parlament elnökével folytatott tárgyalások után december 12-én, Budapesten.

A megbeszélés során a felek áttekintették az agrárium előtt álló globális kihívásokat, mint például a klimatikus tényezők megváltozását, illetve az új fogyasztói szokások megjelenését. Egyetértettek abban, hogy mindkét fél számára kölcsönösen fontos az eddigi együttműködés továbbfejlesztése, különös tekintettel a jó gyakorlatok (pl.: földtörvény, öntözés stb.), szakmai tapasztalatok, az oktatás és a szakképzés területén.

Magyarország számára kiemelten fontos az öntözés fejlesztése és arra törekszik, hogy nemzetközi színtéren is bizonyítsa a vízgazdálkodással kapcsolatos kompetenciáját. A miniszterhelyettes a megbeszélés során bemutatta az agrártárca öntözéses gazdálkodás megoldására tett javaslatát, amelyet a napokban fogadott el a Parlament.

Hazánk Moldovában a FAO-n keresztül támogatta a kisgazdaságok öntözési technológiájának fejlesztését, a legjobb öntözési gyakorlatok és a modern öntözési technológiák átadása által.

Farkas Sándor, miniszterhelyettes örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a meghirdetett pályázaton már 10 moldovai gazda sikeresen szerepelt. A projekt keretében a megfelelő gazdák kiválasztása után mintaparcellák kerültek kialakításra, hogy a gyakorlati tapasztalatokat közvetlenül szakmai napokon és figyelemfelkeltő kampányok során is átadhassák.

Továbbá az Agrárminisztérium a FAO ösztöndíjprogram keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy a fejlődő országokból – köztük Moldovából – származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza. Farkas Sándor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben újabb diákokat köszönthetünk majd Moldovából.

Forrás: AM sajtóközlemény