0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Különleges téli élmények a Hévízi-csatornán

Javában zajlik Hévízen a vízitúraszezon, melynek a természet értékeit védő szigorú szabályai vannak. Lássuk, mit érdemes tudni azoknak, akik szeretnének vízre szállni.

A Hévízi-csatorna nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló természeti kincsnek számít: vize – a Hévízi-tóból kiáramló meleg vízhozam – a leghidegebb napokban sem fagy be, így e terület rendkívül gazdag növény- és állatvilágnak biztosít élőhelyet.

A környék felfedezésére kiváló alkalmat kínál a november 1-től március 15-ig tartó hévízi vízitúraszezon, amelynek azonban pontos szabályai vannak.

Az első és legfontosabb, hogy be kell szerezni az adott napra, adott létszámra szóló vízitúra-igazolást – a legtöbb esetben legfeljebb 250 adható ki – a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól. Hogy azon a bizonyos napon hány szabad hely van, az erre a linkre kattintva látható, s ugyanitt tölthető ki az igazolás igényléséhez szükséges űrlap is. Ahogy az igazgatóság írja: az igazolás díja fejenként ezer forint egy napra, az összegnek pedig legalább tíz nappal a tervezett túra időpontja előtt be kell érkeznie a weboldalon megadott számlaszámra. Az igazgatóság tájékoztatása szerint legkésőbb 2020 januárjában új, egyszerűsített online foglalási és fizetési rendszert terveznek bevezetni. Az elmúlt hetekben a túra kezdő- és végpontján mobil WC-ket telepítettek, s terveik szerint egy, a vízre szállást segítő stéget is kihelyeznek majd.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság