Back to top

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

Magyarország egyik meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozása, az AXIÁL Kft. ismét ott lesz a 2020. január 22. és 25. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow rendezvényen, melynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

Umenhoffer Péter
Umenhoffer Péter
Fotó: AXIÁL Kft.
Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként, a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

A bajai központú, lassan 30 éves múltra visszatekintő cég, ahogy minden évben, úgy idén is új vizuális világgal várja a látogatókat, melyet Umenhoffer Péter, a vállalat marketingigazgatója így kommentált: „A 2020. évi AgrárgépShow szakkiállításon az emberközpontúságra és a kapcsolatra helyezzük a hangsúlyt. A hannoveri Agritechnica rendezvényt körbejárva azt láttuk, hogy mindenhol a digitalizáció került a középpontba. Természetesen mi is pártoljuk ezt az irányt, de nem szabad elfeledkeznünk azokról a vállalkozószellemű emberekről, akik nem félnek kipróbálni az újat, aki megtanulják eredményesen alkalmazni azt, és akik által étel kerül az asztalunkra. Az a célunk, hogy ügyfeleink mindent megtaláljanak nálunk, hogy az egyes területekért felelős kollégáinkat bizalommal keressék, illetve hogy hálózatunkkal stabil hátteret biztosítsunk tevékenységükhöz. Széles, minőségi termék- és szolgáltatáspalettát; egyszerű, ügyfélbarát ügyintézést; nagyfokú szakértelemet és profizmust kínál nagy és összetartó csapatunk. A kreatívon szereplő neuronháló is ezt hivatott megjeleníteni, bízunk benne, hogy elnyeri a látogatók tetszését.”

Fotó: AXIÁL Kft.
2020-ban is lesz 5-let Show, amely hétköznap naponta kétszer, 11.00 és 14.00, szombaton 11.00 és 13.00 órai kezdettel indul a D pavilon közepén található színpadon. A műsor keretében 5 újdonságot, 5 gyártó legújabb fejlesztését, illetve 5 jövőbe mutató konstrukciót prezentálnak röviden, amelyet szórakoztató, pár perces produkciók színesítenek.

Az 5 újdonság egyike az AXIÁL Vantage elnevezésű komplex szolgáltatáscsomagja lesz, amely nem más, mint a precíziós gazdálkodás szakszerű megvalósítását lehetővé tevő eszközök, szoftverek és szolgáltatások köre. Ebben vannak adatgyűjtési megoldások – műholdas hozammérés, felhő alapú adatszinkronizálás, a legtöbb gyártóval kompatibilis szoftveres háttér – a táblán belüli zónák helyének és termőképességének meghatározására alkalmas szolgáltatások – Trimble Power Zone, mAXI-Hozam - valamint a helyspecifikus gazdálkodás megvalósításához szükséges gépvezérlések, kijuttatási terv készítésére alkalmas szoftver is.

A háttérben lévő felhő alapú szoftver számos olyan funkcióval rendelkezik, mely garantálja a biztos adatmentést, illetve csökkenti a munkavégzés közbeni emberi hiba lehetőségét

Fotó: AXIÁL Kft.
– azzal a céllal, hogy az agronómiai döntésekhez megbízható adatokat tudjon szolgáltatni. Természetesen nem maradhat ki a flottakövetés sem, az AXIÁL megoldásával egy gazdaság összes gépe egy rendszerbe foglalható, követhető, üzemeltetésük optimalizálható. A Vantage tehát teljes körű megoldást biztosít a precíziós gazdálkodók részére – az adatgyűjtéstől az adatfeldolgozáson és térképezésen, döntéstámogatáson, tervezésen át a megvalósításig.

Szintén bemutatkozik az 5-let Show műsorban a hannoveri Agritechnica kiállítás termékversenyén ezüstérmet kapott APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet. A CLAAS 6000 és 5000 sorozatú modellekben megtalálható innováció új mércét állít a szalmarázóládás kombájnok elé cséplési és leválasztási teljesítmény terén.

A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 mm átmérőjű gyorsítódobot, egy tíz verőléces, 755 mm átmérőjű cséplődobot és egy 600 mm átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverődob előtt.

A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terményt kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 négyzetméter.

Fotó: CLAAS

A minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy a dobok alatti cséplő-, illetve leválasztó kosarakat párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Túlterhelés elleni védelem óvja a rendszert az eltömődésektől. A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel a cséplés agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél. A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról a cséplőkosár is hozzáférhető, így a cseréje egyszerűen elvégezhető. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelhető terményhez alkalmas.

Az 5-let Show újdonságai között kerül bemutatásra a Fendt 939 Vario hatodik generációs modellje. Az új sorozat szintén megjelent az Agritechnica kiállításon, ahol elnyerte a szakújságírók tetszését. A traktorcsalád legnagyobb modellje, a 942 Vario lett „Az Év Traktora” a nagytraktor kategóriában. E széria 390 LE-s modellje 2020 januárjában lesz látható az AgrárgépShow kiállításon.

A traktorcsalád teljesítményét tekintve a 296 és a 415 LE közötti tartományban mozog. Univerzális nagytraktorként számos módon használható a mindennapi termelésben.

A tervezés során nehéz vontató-, illetve nagy teljesítményigényű TLT-munkavégzésre tervezték (pl. faaprítás), mindemellett a 900-as éppen úgy megfelel szállítási feladatokra is 60 km/h-s végsebessége révén. A kis önsúlya (11,7 t) és az integrált abroncsnyomás-szabályozó rendszere (VARIO GRIP) révén a széria gépei kis talajtaposás mellett nagy vontatási teljesítményt nyújtanak. A nagy teljesítménytartalékokra tervezett alacsony fordulatszám-koncepció (FENDT ID) első ízben került a 900-as szériába beépítésre.

Fotó: Fendt

Köszönhetően moduláris felépítésének (hátsó emelőművel vagy nélkül, hátsó/mellső TLT-vel, ill. nélkül, tolt üzemmóddal, ill. nélkül, nagy számú hidraulika vezérlőszelepek, ill. függesztő- és vonóegységek révén) számos munkagép kiszolgálására alkalmas. A 900-as széria valamennyi típusa teljesen új fejlesztésű MAN hathengeres, 9 l-es motorral és VTG (változtatható geometriájú) turbófeltöltővel került felszerelésre. Az M3677-es motorolaj csereperiódusa először éri el az maximum 1000 üzemórát. E motor és a TA-300 VARIO hajtómű együtt alkotja a VARIO DRIVE hajtásláncot.

A szériában először van lehetőség arra is, hogy a különböző szoftverek és az adatkapcsolat révén a 900 VARIO valós időben szolgáltassa az üzemi paramétereit a külvilág felé.

Fotó: Manitou
Az 5 bemutatandó innovációk közé tartozik a Manitou MLT 733 115 LSU teleszkópos rakodó is. Az új MLT 733 115 LSU rakodógép erőben, hatékonyságban felveszi a versenyt a nagyobb testvér MLT 737 130 PS rakodógéppel. A 400 kilogrammal kisebb teherbírás szinte csak jelképesnek mondható, a 2,5 köbméteres terménykanalat bőven elviszi ez a gép is. Sőt, 7 méteres magasságban nagyobbat is emel, mint az MLT 737. 116 LE motorteljesítménye elegendő termény vagy trágya rakodásához, fogyasztása ugyanakkor kedvezőbb a 130 LE-s motorhoz képest. A régi szériák gépkezelői által kedvelt és jól bevált kézi kapcsolású, 4 előre / 4 hátra fokozatú váltót kapta az MLT 733 115 LSU – egyedüliként a NewAg szériában. Strapabíró és üzembiztos, ezért volt annyira népszerű. A takarékos motor és az üzembiztos kézi váltó kedvező fenntartási költséget eredményez a gazdálkodóknak, egyben a NewAg szériára jellemző kényelem és kezelőbarát megoldások is hozzájárulnak a hatékonyabb munkavégzéshez.

Fotó: Manitou
Mostantól szinte minden Manitou által gyártott gép alapfelszereltségként rendelkezik a távoli felügyeleti lehetőséggel asztali számítógépen vagy mobil applikáción keresztül. Hálózatba kapcsolt gépek – így jellemzi a gyártó az Easy Manager telemetria szolgáltatását – segítségével értékes, az üzemeltetéssel kapcsolatos információkhoz jut a tulajdonos.

A valós időben továbbított adatoknak köszönhetően a gazdálkodók bármikor meg tudják nézni a gép helyzetét, üzemanyag-fogyasztását, valamint azonnal értesülhetnek arról, ha a gép elhagyja az általuk előzetesen megjelölt munkaterületet.

Automatikus e-mail-értesítést küld a rendszer, ha közeleg a kötelező szerviz ideje. A rakodógép „CAN” hálózatán keresztül a gép egyes részegységeinek paraméterei is láthatóvá válnak.

Az Easy Manager rendszer adatainak kiértékelésével még hatékonyabb lesz a munkaszervezés, tovább csökkentve az üzemeltetési költségeket.

Fotó: Horsch
Az 5 újdonság egyike továbbá még a Horsch Pronto 6 DC RowControl elosztótoronnyal. Mostantól az átfedések és az ablakos vetés a múlté. Ezzel a megoldással vetőmag, műtrágya és mikrogranulátum takarítható meg. A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetők, így a növények számára optimálisabb élettér biztosítható. A sorelzárás minden sorban bekapcsolható, ezért a nyomtávolságok és -szélességek minden kombinációja alkalmazható. A RowControl elosztótorony kifinomult vetőmag- és légáramának köszönhetően képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép keresztirányú elosztását befolyásolná, hogy minden soron ugyanakkora mennyiség jusson ki.

Tekintse meg az olvasottakat élőben, találkozzon az AXIÁL kollégáival személyesen 2020. január 22. és 25. között a HUNGEXPO D pavilonjában!

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Ritkább, mint a fehér holló? Albínó örvös légykapók a Pilisben

Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek: az 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat. A kutatás eredményeit a holland Ardea tudományos folyóiratban is megjelentetik.

A vírusfertőzés miatt el kell pusztítani egy Máramaros megyei tyúkfarm állományát

A madárinfluenza vírus megjelenése miatt el kell pusztítani egy tyúkfarm állományát a Máramaros megyei Szinérváralja (Seini) településen – közölte szerdán a romániai megyei állategészségügyi hatóság (DSVSA).

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Madárinfluenza: nincs szó újabb esetekről

Egyelőre Komárom-Esztergom megyében elszigetelt esetet jelent az Ács melletti nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban feltűnt madárinfluenza. Azok a termelők, akiknél nincs fertőzés, nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne is legyen – egy sor higiéniai, járványvédelmi előírás betartásával ugyanis megvédhető az állomány.

Együttműködés a gázüzemű járművek fejlesztésében

A Fiat csoporthoz tartozó CNH Industrial – amelynek részei a Case IH, a New Holland, a Steyr traktorgyárak, az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártás, valamint az FPT motorgyár is –, felgyorsította a gázüzemű járművek kutatását és fejlesztését.