Back to top

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

Magyarország egyik meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozása, az AXIÁL Kft. ismét ott lesz a 2020. január 22. és 25. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow rendezvényen, melynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

Umenhoffer Péter
Umenhoffer Péter
Fotó: AXIÁL Kft.
Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként, a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

A bajai központú, lassan 30 éves múltra visszatekintő cég, ahogy minden évben, úgy idén is új vizuális világgal várja a látogatókat, melyet Umenhoffer Péter, a vállalat marketingigazgatója így kommentált: „A 2020. évi AgrárgépShow szakkiállításon az emberközpontúságra és a kapcsolatra helyezzük a hangsúlyt. A hannoveri Agritechnica rendezvényt körbejárva azt láttuk, hogy mindenhol a digitalizáció került a középpontba. Természetesen mi is pártoljuk ezt az irányt, de nem szabad elfeledkeznünk azokról a vállalkozószellemű emberekről, akik nem félnek kipróbálni az újat, aki megtanulják eredményesen alkalmazni azt, és akik által étel kerül az asztalunkra. Az a célunk, hogy ügyfeleink mindent megtaláljanak nálunk, hogy az egyes területekért felelős kollégáinkat bizalommal keressék, illetve hogy hálózatunkkal stabil hátteret biztosítsunk tevékenységükhöz. Széles, minőségi termék- és szolgáltatáspalettát; egyszerű, ügyfélbarát ügyintézést; nagyfokú szakértelemet és profizmust kínál nagy és összetartó csapatunk. A kreatívon szereplő neuronháló is ezt hivatott megjeleníteni, bízunk benne, hogy elnyeri a látogatók tetszését.”

Fotó: AXIÁL Kft.
2020-ban is lesz 5-let Show, amely hétköznap naponta kétszer, 11.00 és 14.00, szombaton 11.00 és 13.00 órai kezdettel indul a D pavilon közepén található színpadon. A műsor keretében 5 újdonságot, 5 gyártó legújabb fejlesztését, illetve 5 jövőbe mutató konstrukciót prezentálnak röviden, amelyet szórakoztató, pár perces produkciók színesítenek.

Az 5 újdonság egyike az AXIÁL Vantage elnevezésű komplex szolgáltatáscsomagja lesz, amely nem más, mint a precíziós gazdálkodás szakszerű megvalósítását lehetővé tevő eszközök, szoftverek és szolgáltatások köre. Ebben vannak adatgyűjtési megoldások – műholdas hozammérés, felhő alapú adatszinkronizálás, a legtöbb gyártóval kompatibilis szoftveres háttér – a táblán belüli zónák helyének és termőképességének meghatározására alkalmas szolgáltatások – Trimble Power Zone, mAXI-Hozam - valamint a helyspecifikus gazdálkodás megvalósításához szükséges gépvezérlések, kijuttatási terv készítésére alkalmas szoftver is.

A háttérben lévő felhő alapú szoftver számos olyan funkcióval rendelkezik, mely garantálja a biztos adatmentést, illetve csökkenti a munkavégzés közbeni emberi hiba lehetőségét

Fotó: AXIÁL Kft.
– azzal a céllal, hogy az agronómiai döntésekhez megbízható adatokat tudjon szolgáltatni. Természetesen nem maradhat ki a flottakövetés sem, az AXIÁL megoldásával egy gazdaság összes gépe egy rendszerbe foglalható, követhető, üzemeltetésük optimalizálható. A Vantage tehát teljes körű megoldást biztosít a precíziós gazdálkodók részére – az adatgyűjtéstől az adatfeldolgozáson és térképezésen, döntéstámogatáson, tervezésen át a megvalósításig.

Szintén bemutatkozik az 5-let Show műsorban a hannoveri Agritechnica kiállítás termékversenyén ezüstérmet kapott APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet. A CLAAS 6000 és 5000 sorozatú modellekben megtalálható innováció új mércét állít a szalmarázóládás kombájnok elé cséplési és leválasztási teljesítmény terén.

A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 mm átmérőjű gyorsítódobot, egy tíz verőléces, 755 mm átmérőjű cséplődobot és egy 600 mm átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverődob előtt.

A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terményt kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 négyzetméter.

Fotó: CLAAS

A minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy a dobok alatti cséplő-, illetve leválasztó kosarakat párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Túlterhelés elleni védelem óvja a rendszert az eltömődésektől. A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel a cséplés agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél. A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról a cséplőkosár is hozzáférhető, így a cseréje egyszerűen elvégezhető. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelhető terményhez alkalmas.

Az 5-let Show újdonságai között kerül bemutatásra a Fendt 939 Vario hatodik generációs modellje. Az új sorozat szintén megjelent az Agritechnica kiállításon, ahol elnyerte a szakújságírók tetszését. A traktorcsalád legnagyobb modellje, a 942 Vario lett „Az Év Traktora” a nagytraktor kategóriában. E széria 390 LE-s modellje 2020 januárjában lesz látható az AgrárgépShow kiállításon.

A traktorcsalád teljesítményét tekintve a 296 és a 415 LE közötti tartományban mozog. Univerzális nagytraktorként számos módon használható a mindennapi termelésben.

A tervezés során nehéz vontató-, illetve nagy teljesítményigényű TLT-munkavégzésre tervezték (pl. faaprítás), mindemellett a 900-as éppen úgy megfelel szállítási feladatokra is 60 km/h-s végsebessége révén. A kis önsúlya (11,7 t) és az integrált abroncsnyomás-szabályozó rendszere (VARIO GRIP) révén a széria gépei kis talajtaposás mellett nagy vontatási teljesítményt nyújtanak. A nagy teljesítménytartalékokra tervezett alacsony fordulatszám-koncepció (FENDT ID) első ízben került a 900-as szériába beépítésre.

Fotó: Fendt

Köszönhetően moduláris felépítésének (hátsó emelőművel vagy nélkül, hátsó/mellső TLT-vel, ill. nélkül, tolt üzemmóddal, ill. nélkül, nagy számú hidraulika vezérlőszelepek, ill. függesztő- és vonóegységek révén) számos munkagép kiszolgálására alkalmas. A 900-as széria valamennyi típusa teljesen új fejlesztésű MAN hathengeres, 9 l-es motorral és VTG (változtatható geometriájú) turbófeltöltővel került felszerelésre. Az M3677-es motorolaj csereperiódusa először éri el az maximum 1000 üzemórát. E motor és a TA-300 VARIO hajtómű együtt alkotja a VARIO DRIVE hajtásláncot.

A szériában először van lehetőség arra is, hogy a különböző szoftverek és az adatkapcsolat révén a 900 VARIO valós időben szolgáltassa az üzemi paramétereit a külvilág felé.

Fotó: Manitou
Az 5 bemutatandó innovációk közé tartozik a Manitou MLT 733 115 LSU teleszkópos rakodó is. Az új MLT 733 115 LSU rakodógép erőben, hatékonyságban felveszi a versenyt a nagyobb testvér MLT 737 130 PS rakodógéppel. A 400 kilogrammal kisebb teherbírás szinte csak jelképesnek mondható, a 2,5 köbméteres terménykanalat bőven elviszi ez a gép is. Sőt, 7 méteres magasságban nagyobbat is emel, mint az MLT 737. 116 LE motorteljesítménye elegendő termény vagy trágya rakodásához, fogyasztása ugyanakkor kedvezőbb a 130 LE-s motorhoz képest. A régi szériák gépkezelői által kedvelt és jól bevált kézi kapcsolású, 4 előre / 4 hátra fokozatú váltót kapta az MLT 733 115 LSU – egyedüliként a NewAg szériában. Strapabíró és üzembiztos, ezért volt annyira népszerű. A takarékos motor és az üzembiztos kézi váltó kedvező fenntartási költséget eredményez a gazdálkodóknak, egyben a NewAg szériára jellemző kényelem és kezelőbarát megoldások is hozzájárulnak a hatékonyabb munkavégzéshez.

Fotó: Manitou
Mostantól szinte minden Manitou által gyártott gép alapfelszereltségként rendelkezik a távoli felügyeleti lehetőséggel asztali számítógépen vagy mobil applikáción keresztül. Hálózatba kapcsolt gépek – így jellemzi a gyártó az Easy Manager telemetria szolgáltatását – segítségével értékes, az üzemeltetéssel kapcsolatos információkhoz jut a tulajdonos.

A valós időben továbbított adatoknak köszönhetően a gazdálkodók bármikor meg tudják nézni a gép helyzetét, üzemanyag-fogyasztását, valamint azonnal értesülhetnek arról, ha a gép elhagyja az általuk előzetesen megjelölt munkaterületet.

Automatikus e-mail-értesítést küld a rendszer, ha közeleg a kötelező szerviz ideje. A rakodógép „CAN” hálózatán keresztül a gép egyes részegységeinek paraméterei is láthatóvá válnak.

Az Easy Manager rendszer adatainak kiértékelésével még hatékonyabb lesz a munkaszervezés, tovább csökkentve az üzemeltetési költségeket.

Fotó: Horsch
Az 5 újdonság egyike továbbá még a Horsch Pronto 6 DC RowControl elosztótoronnyal. Mostantól az átfedések és az ablakos vetés a múlté. Ezzel a megoldással vetőmag, műtrágya és mikrogranulátum takarítható meg. A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetők, így a növények számára optimálisabb élettér biztosítható. A sorelzárás minden sorban bekapcsolható, ezért a nyomtávolságok és -szélességek minden kombinációja alkalmazható. A RowControl elosztótorony kifinomult vetőmag- és légáramának köszönhetően képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép keresztirányú elosztását befolyásolná, hogy minden soron ugyanakkora mennyiség jusson ki.

Tekintse meg az olvasottakat élőben, találkozzon az AXIÁL kollégáival személyesen 2020. január 22. és 25. között a HUNGEXPO D pavilonjában!

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagysebességű tehergépjármű gumiabroncs

A terephasználatra tervezett hajtás- és alváztechnikával rendelkező mezőgazdasági teherjárművek egyre fontosabbá válnak a mezőgazdaságban és az erdészetben.

Az erdőfelújítás, erdősítés folytatódik

A koronavírus-járványt megelőző intézkedések nem érintik az állami erdőgazdaságok erdősítési és termelési üzletágait, az Országfásítási Programban végzett tevékenységüket. Az erdőgazdaságok változatlanul kínálják partneri együttműködésüket az erdőtelepítéssel, erdőtelepítési pályázattal élni kívánó önkormányzatoknak, magán földtulajdonosoknak és gazdálkodóknak.

Nyár végén kezdjük a felkészülést a tavaszi fagyvédelemre

Jól ismerjük a tavaszi fagyokat, de a klímaváltozás hatására nagyobb károkra lehet számítani, különösen akkor, amikor az enyhe tél után nagyon korán indul a virágzás, mint az idén is. Hogyan lehet fölkészíteni a gyümölcsfákat erre a megpróbáltatásra? Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, a környezet és a növény kezelésével.

#maradjotthon: élet az erkélyen

A cím olvastán talán erkélyszépítési vagy berendezési tanácsokat várnak, én inkább a saját erkélyünk benépesítéséről írok. Nem csak a macskáink szeretnek kint időzni, napozgatni erkélyen, más állatoknak is otthont ad.

Kittenberger emlékerdő a Börzsönyben

Az Ipoly Erdő Zrt. fontos szerepet vállal a Börzsönyhöz erősen kötődő, nemzetközi hírű vadász és Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékezetének, szellemi örökségének gondozásában. A jövőre megrendezendő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás programjának részeként és annak támogatásával, a társaság egy hektár területen emlékerdőt létesít Kismaros térségében.

Digitális tananyag a mezőgazdasági iskolákban

Összesen 18, az Agrárminisztérium által fenntartott mezőgazdasági iskolában dolgoztak ki precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó tananyagot. Simonné Szerdai Zsuzsanna, az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumának főigazgatója, a pilot program konzorciumvezetője adott interjút lapunknak.

Fejlesztési versenyben a Kubota

A megalapítása 130 éves jubileumát ünneplő japán Kubota új fejlesztésű, elektromos meghajtású kommunáltraktorokat, kisméretű forgógémes árokásó rakodókat (baggereket) és kis méretű, elektromos meghajtású, rizsparcellák betakarítására használható rizskombájnokat mutatott be nemrég.

Hatékony mintázat, speciális összetétel

Egyre hatékonyabb és még sokoldalúbb: rajtol az Alliance 585 gumiabroncs új méreteinek forgalmazása.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.