Back to top

A sertéshús várható világpiaci alakulása

Az elkövetkező évtizedben a sertéságazat helyzete nagymértékben függ majd az ázsiai kereslettől és az ASP alakulásától az Európai Bizottság november végi jelentése szerint.

Az Európai Bizottság elemzést tett közzé a sertéshús világpiaci helyzetéről, különös tekintettel az EU-ban várható tendenciákról 2030-ig. Eszerint piaci szempontból az elemzők arra számítanak, hogy az EU Kínába irányuló exportja továbbra is erőteljesen növekedni fog minden húsfajta, különösen a sertéshús esetében.

Az árak továbbra is erősen emelkedő tendenciát mutatnak.

Ez a növekedés a hosszú távú globális és az európai ellátási és kereskedelmi modellek változásaihoz is vezet.

Ezenkívül a Bizottság szerint a sertéshús korlátozott elérhetősége az EU piacán az étkezési szokások megváltozásához is vezethet. Ugyanakkor

fennáll az ASP robbanásának kockázata az európai exportra termelő országokban, és ez súlyos következményeket von maga után mind a piacok, mind az árak tekintetében.

Az előrejelzés szerint a sertéshús iránti globális kereslet növekedése rövid távon a sertéshús termelés növekedéséhez vezethet. Viszont a várható áremelkedés a fogyasztás csökkenését eredményezheti az EU-ban.

A sűrűn előforduló ASP- esetek Közép- és Kelet-Európában, valamint a betegség esetleges terjedése Németországban és más országokban szintén magas kockázatot jelentenek. Az ASP kitörésének a lehetősége a sertéshús legfontosabb exportőrei között az EU-ban - Németországban, Spanyolországban, Dániában és Franciaországban - szintén súlyosan veszélyeztetné az európai exportot. Jelenleg az ASP körülbelül tíz uniós országban van jelen, jelentősebb mértékben Bulgáriában, Romániában és Lengyelországban.

A kereslet és az árak növekedése a világpiacon sok országban erőteljesen ösztönzi a termelés fokozását, különösen az ázsiai, ezen belül a kínai piacra exportáló országokba. Ez vonatkozik mind az EU országaira, mind például Brazíliára vagy az Egyesült Államokra.

Ezenkívül a Bizottság úgy véli, hogy az EU fogyasztói tendenciái a növényi alapú élelmiszerek alternatív felhasználásának növekedését jelzik, ami szintén megváltoztathatja a jövőbeni fehérje fogyasztást.

A húsfogyasztás várható csökkenése az EU-ban további nyomást gyakorol az európai húsárakra. Az előrejelzések szerint a fogyasztás 2030-ra csaknem egyötödével csökken.

Kínában a kereslet miatt az EU sertéshús-exportja jelentősen megnőtt 2019-ben. Az előrejelzési időszakban várhatóan magas lesz az EU sertéshús kínálata, és 2022 körül éri el a csúcsot. A Közösség exportja akkor várhatóan meghaladja a 4 millió tonnát, szemben az előző évi 2,7 millió tonnával.

Utána azonban az export csökkenni fog a kínai ellátás fellendülésének eredményeként. Az EU kivitele azonban várhatóan 2030-ig továbbra is magasabb lesz, mint jelenleg, mivel más ázsiai importőrök esetleg nem képesek teljes mértékben visszanyerni a termelési kapacitást az ASP után. Az előrejelzési időszakban fontos bizonytalanságokat jelent a kínai kereslet alakulása és az a kérdés is, hogy az ASP robbanásszerűen terjed-e a fontos uniós exportáló országokban. Ekkor jelentős zavarok keletkezhetnek az európai belső piacon.

Az egy főre eső sertésfogyasztás már sok tagállamban csökken, mivel a fogyasztók a baromfihúst részesítik előnyben, amely olcsóbb és egészségesebbnek tekinthető. Az előrejelzési időszak elején a magas sertésárak fel fogják gyorsítani ezt a tendenciát.

A Bizottság azt várja, hogy az átlagos sertésárak szintje Európában 2020-ra 1952 euróra/tonna emelkedik. Viszont, ha a kínai termelés növekedésnek indul, akkor az EU-árak várhatóan 2024-re 1460-euróra esnek.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

A vidék bankja együttműködésben a baromfiágazattal

Folytatja és kibővíti együttműködését a Takarékbank és a Baromfi Terméktanács (BTT). A megújított megállapodás alapján a felek nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, képzéssel, piaci előrejelzésekkel is segítik a jövőben a baromfiágazat hatékonyságának és versenyképességének javítását.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

A GVH eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellentmondó piaci adatok miatt eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.

A minimalista stílus a tyúkólba is beköltözött

Dél-Dakotában a Black Hills tanya húsz kifinomult csirkéje egy csodás tyúkólban él, a madarak lakhelyét ugyanis minimalista stílusban, a modern formatervezés alapján tervezték és kivitelezték.

A vírusfertőzés miatt el kell pusztítani egy Máramaros megyei tyúkfarm állományát

A madárinfluenza vírus megjelenése miatt el kell pusztítani egy tyúkfarm állományát a Máramaros megyei Szinérváralja (Seini) településen – közölte szerdán a romániai megyei állategészségügyi hatóság (DSVSA).