0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a 2014–2020-as programból legföljebb 2023. december 31-ig lehet kifizetni támogatásokat, tehát komoly beruházással járó felhívásokra már valószínű nem számíthatnak a kertészek sem.

A visszahulló források nagyságát azért is nehéz megbecsülni, mert a Vidékfejlesztési Programban eleve a megengedett 10 százalékkal nagyobb keretet hirdettek, 1300 millió helyett majdnem 1500 millió forintot, és a kettő közti különbözetet is fedezni kell.

A november 22-i állapot szerint a kifizetett támogatások megközelítik az 540 milliárd forintot. Tehát a VP keret körülbelül 40 százalékát már megkapták a pályázók, a kifizetések márciusig remélhetően elérik az 50 százalékot.

A VP-ben benyújtott kérelmek 84 százalékát fogadták el. Ez az arány 14 százalékkal meghaladta a korábbi támogatási időszakét, de még jobban kellene figyelni az előírásokra a pályázatok benyújtásánál.

Az ügyintézői tapasztalatok szerint ugyanis a kérelmeket leggyakrabban azért utasították el, mert a támogatást igénylő nem rendelkezett a felhívásban szereplő minimális üzemmérettel, illetve kérelme tartalmi értékelése során nem gyűlt össze a támogatáshoz szükséges minimális összpontszám, vagy nem küldték be a hiánypótlásban bekért dokumentumokat, nyilatkozatokat.

Az előkészítés alatt álló öt felhívás közül hamarosan megjelenik a mezőgazdasági termelők európai uniós és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásához kérhető támogatás lehetősége 2,44 milliárd forint keretösszeggel. Ennek kapcsán megjegyezte a főosztályvezető, hogy elismert nemzeti és önkéntes minőségrendszer egyelőre nincs hazánkban, bár az erre vonatkozó rendelet már megszületett. Késleltetve pedig a minőségrendszerekhez kapcsolódó termelői csoportosulások promócióját is támogatják majd.

A rövid ellátási lánc (REL) létrehozásának támogatása már lezárult, de az ahhoz kapcsolódó élelmiszeripari és borászati beruházások támogatására másik pályázatot hirdetnek 1,5 milliárd forintos kerettel. Ezenkívül újból pályázható 3 milliárd forintos forrás termelői csoportok alakítására és az együttműködések ösztönzésére.

Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Ötfős konzorciumi mérettől az 50 százalékos alaptámogatáson felül 20 százalékos többlettámogatásban részesülhetnek öntözésfejlesztési beruházásokra a még nyitott vízgazdálkodási felhívás keretében.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu