Back to top

Büszkék vagyunk kollégánkra, aki hivatalból iszik munkaidőben

Viniczai Sándor, kiadónk munkatársa, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője kapta idén a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díját szakíró kategóriában.

Balról a szekszárdi Schieber Pincészet képviselője, jobbról kollégánk
Fotó: Dekantáló blog
A Magyar Sommelier Szövetség idén hatodik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában – termelő, kereskedő, vendéglátó, szakíró és oktató – lehet elnyerni a szövetség tagságának szavazatai alapján. Az időközben komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széles körű népszerűsítésére.

Az idén termelő kategóriában a szekszárdi Schieber Pincészet vehette át a Par Excellence díjat, a kereskedők között Kató András, vendéglátó kategóriában az egri Macok Bisztró, oktató kategóriában Horkay András, a szakírók közül pedig kiadónk munkatársa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Borszakírók Körének tagja, tapasztalt borbíráló, hazai és nemzetközi borversenyek zsűrijének rendszeres tagja, Viniczai Sándor

„Nagyon fontos, hogy kik adományozzák ezeket a díjakat, a Sommelier Szövetség elismerése pedig azért értékes számomra, mert ezek szerint olvassák a cikkeimet, és fontosnak, a munkájukhoz használhatónak tartják az azokban megjelenő információkat” –

fogalmazta meg Sándor, amikor arról kérdeztem, mit jelent számára az újabb elismerés a 2012-ben megkapott Év Szakújságírója díj, valamint a 2017-ben átvett Soó Rezső-díj után.

Mint elmondta, jelen pillanatban a Sommelier Szövetség képviseli azt a magasan képzett szakmai grémiumot, amely összekötő kapocs a borász és a fogyasztó között. Sokáig nem volt ennek jelentősége igazán, hiszen nem volt olyan színes borválaszték Magyarországon, ma viszont mintegy tízezer olyan borászatról tudunk, amelyek nemcsak termelnek, de forgalmaznak is.

„Ezek beillesztése az egyre inkább finomabb gasztronómiába már szakembert igényel, ők a sommelier-k. Ebben a körben, úgy gondolom, hogy igen jelentős figyelem, visszajelzés a díj, amit kaptam”

– fogalmazott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Néma színjáték kukorica versennyel

Az AGROmashEXPO-n mutatkozott be a RAGT munkatársaiból toborzódott színtársulat. A szokásos termelői versenyük eredményhirdetését egy színjátékkal tették még emlékezetesebbé.

Kérdőjelek övezik a tokaji bort

Költők, írók, pápák, királyok sora dicsérte, sőt dicsőítette az elmúlt évszázadokban a tokaji bort, és ma is gyakran hallhatunk ennek a különleges italnak a nemzetközi borversenyeken rendre elért sikereiről. A nyers valóságot nézve viszont csöppet sem lehetünk elégedettek. Annak ellenére, hogy a tokaji minősége folyamatosan javul, a piaca egyre szűkül.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Közeleg a 28. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Az Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hét innovációs díj kerül átadásra, március 27-én az Országházban, azon társaságok számára, melyek 2020. február 12-ig beadják jelentkezésüket.

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.

Gálaebéd 220 kilométeren keresztül

Mint valami társasjáték, olyan elméletben főzni. Pedig ennek lehettünk szem- és fültanúi, amikor egy csapatnyi séffel és a Magyar Bor Akadémia néhány tagjával elindultunk Budapestről, hogy az Év Bortermelője Gálaebéd előkészítésének részeként Borotán találkozzunk Koch Csabával.

Olaszrizling Szerintünk! 11. alkalommal

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk eseményt idén is megrendezik Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok ad otthont a sétálókóstolónak, a kényelmes átjutást pedig transzferjárat biztosítja majd.