A Magyar Sommelier Szövetség idén hatodik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában – termelő, kereskedő, vendéglátó, szakíró és oktató – lehet elnyerni a szövetség tagságának szavazatai alapján. Az időközben komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széles körű népszerűsítésére.
Az idén termelő kategóriában a szekszárdi Schieber Pincészet vehette át a Par Excellence díjat, a kereskedők között Kató András, vendéglátó kategóriában az egri Macok Bisztró, oktató kategóriában Horkay András, a szakírók közül pedig kiadónk munkatársa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Borszakírók Körének tagja, tapasztalt borbíráló, hazai és nemzetközi borversenyek zsűrijének rendszeres tagja, Viniczai Sándor.
fogalmazta meg Sándor, amikor arról kérdeztem, mit jelent számára az újabb elismerés a 2012-ben megkapott Év Szakújságírója díj, valamint a 2017-ben átvett Soó Rezső-díj után.
Mint elmondta, jelen pillanatban a Sommelier Szövetség képviseli azt a magasan képzett szakmai grémiumot, amely összekötő kapocs a borász és a fogyasztó között. Sokáig nem volt ennek jelentősége igazán, hiszen nem volt olyan színes borválaszték Magyarországon, ma viszont mintegy tízezer olyan borászatról tudunk, amelyek nemcsak termelnek, de forgalmaznak is.
– fogalmazott.