Back to top

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Fotó: projectbestlife

Az élelmiszerek felcímkézése, pontosabban annak közlése, hogy az adott kalóriabevitelt mennyi mozgással lehet ledolgozni, segíthet az elhízás elleni küzdelemben brit kutatók szerint

– írja a CNN. A kalóriára számolt fizikai aktivitás mutatója, a PACE rákerülhet a jövőben az élelmiszerekre annak érdekében, hogy figyelmeztesse a vásárlókat arra, hogy a sport segíthet a pluszkilók ledolgozásában. Jelenleg csak a tápanyag-táblázat kötelező elem a csomagoláson, vagyis az, hogy például fehérjéből, szénhidrátból, sóból és végső soron kalóriából mennyit tartalmaz az adott termék száz grammra vetítve. Egy új kutatás szerint azonban azt is fel kellene tüntetni, hogy az adott mennyiségű kalória mennyi mozgással égethető el.

A javaslat szerint például egy kisebb csoki esetében, amely 230 kalóriát tartalmaz, szerepelne a csomagoláson, hogy annak energiatartalma 23 perc futással vagy 46 perc gyaloglással dolgozható le. A kutatók szerint ezzel a módszerrel világos tanácsadást adhatnának a vásárlóknak, hogy mit kell tenniük az elhízás ellen. A becslések szerint, ha a módszer elterjedne, fejenként 200 kalóriával kevesebbet vinnének be az emberek a szervezetükbe.

Azt pedig már korábbi kutatások kimutatták, hogy a kalóriának napi 200-300-al kevesebb elfogyasztása, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Forrás: 
CNN

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.