0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Az élelmiszerek felcímkézése, pontosabban annak közlése, hogy az adott kalóriabevitelt mennyi mozgással lehet ledolgozni, segíthet az elhízás elleni küzdelemben brit kutatók szerint

– írja a CNN. A kalóriára számolt fizikai aktivitás mutatója, a PACE rákerülhet a jövőben az élelmiszerekre annak érdekében, hogy figyelmeztesse a vásárlókat arra, hogy a sport segíthet a pluszkilók ledolgozásában. Jelenleg csak a tápanyag-táblázat kötelező elem a csomagoláson, vagyis az, hogy például fehérjéből, szénhidrátból, sóból és végső soron kalóriából mennyit tartalmaz az adott termék száz grammra vetítve. Egy új kutatás szerint azonban azt is fel kellene tüntetni, hogy az adott mennyiségű kalória mennyi mozgással égethető el.

A javaslat szerint például egy kisebb csoki esetében, amely 230 kalóriát tartalmaz, szerepelne a csomagoláson, hogy annak energiatartalma 23 perc futással vagy 46 perc gyaloglással dolgozható le. A kutatók szerint ezzel a módszerrel világos tanácsadást adhatnának a vásárlóknak, hogy mit kell tenniük az elhízás ellen. A becslések szerint, ha a módszer elterjedne, fejenként 200 kalóriával kevesebbet vinnének be az emberek a szervezetükbe.

Azt pedig már korábbi kutatások kimutatták, hogy a kalóriának napi 200-300-al kevesebb elfogyasztása, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Forrás: CNN