0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ultrahangos riasztó és a jog

Egy alföldi gazda állattartó telepet működtet. A telepével szomszédos ingatlan tulajdonosa, védendő saját ingatlanát, értékeit, ultrahangos állatriasztókat helyezett üzembe. Ezek a riasztók kétségkívül eredményesen működtek, mert távol tartották a kártevőket a szomszéd ingatlanától. Azonban a riasztók hatósugara túlterjedt a szomszéd ingatlanán.

A riasztók a gazda telepének egy részén is éreztették hatásukat. Állatai a karámok egy részét nem használták, és eleve zavarta őket a riasztó működése, viselkedésük zavarttá, idegessé vált. A gazda kérésére a szomszéd változtatott ugyan a riasztók elhelyezésén, de ez nem oldotta meg a problémát. A gazda az iránt érdeklődött ügyvédjénél, hogy milyen lehetőségei vannak a probléma megoldására.

Nos, tulajdonképpen ez az eset a birtokháborítás egy formája. A Polgári Törvénykönyv szerint: „A birtokost birtokvédelem illeti meg, ha birtokától jogalap nélkül megfosztják vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják (a továbbiakban: tilos önhatalom).”

A konkrét esetben a szomszéd a riasztók működtetésével a gazdát birtoklásában jogalap nélkül háborította.

Elvileg a birtoklásában háborított személyt megilleti – az elhárításhoz szükséges mértékig – az önhatalom lehetősége is, de ebben az esetben erről nem lehet szó, mivel a szomszéd a riasztókat saját ingatlanán helyezte el, tehát az önhatalom gyakorlása óhatatlanul a szomszéd birtoklásának zavarását jelentené. Így marad az a lehetőség, hogy a birtoklásában megzavart személy a jegyzőhöz fordul annak érdekében, hogy a jegyző hozzon határozatot, mellyel eltiltja a birtokháborítót a birtokháborítás folytatásától. Fontos megemlítenünk, hogy a jegyző ilyen esetben csak és kizárólag a birtoklás, illetve a birtokháborítás tényét vizsgálja, és ennek alapján dönt.

Hogy ezután milyen jogorvoslati lehetősége van a gazdának, arról részletesebben olvashatunk Dr. Cenner Tibornak a Kistermelők Lapjában megjelenő írásában. Cikkünk is ez alapján készült.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság