Back to top

Sokféle bajra gyógyír a terápiás kert

Egyre több helyen alakítanak ki terápiás kerteket. Már a 18. században felfedezték, hogy mely betegségekre vannak jótékony hatással ezek a gyógyító helyek.

A kertek jótékony hatásait már az ókorban ismerték, például Egyiptomban, a fáraók mentális problémákkal küzdő családtagjainak ajánlották a palotakertek körüli sétát.

A pszichológiával foglalkozók fejlesztették ki a kertterápia módszerét, amely a növényeket és a kertészkedést alkalmazza a szociális, oktatási, pszichológiai és fizikai rehabilitációhoz, a test, az értelem és a lélek állapotának javításához.

A psziché és a növények kapcsolata

A 18. század végén kezdték el részletesebben vizsgálni a növényeknek az emberi pszichére gyakorolt ​​hatásait. Többek között Benjamin Rush amerikai orvos fedezte fel, hogy

kapcsolat van a pszichiátriai terápia és a növények gondozása között.

Ezért őt tekintik a kertterápia atyjának. 1817-ben Philadelphiában megnyílt egy kerttel rendelkező pszichiátriai klinika, ahol a betegek a park közelében zöldséget és gyümölcsfákat termesztettek. Már 1847-ben cikket közölt az American Journal of Insanity című folyóirat arról, hogy a növényekkel végzett munka hatékony módszer, ami eltereli a betegek figyelmét a saját állapotukról. Európában pedig francia pszichiáterek értek el eredményeket a terápia részeként végzendő kerti munkával.

Gyógyítja a háborús sebeket

Az első speciális kertterápiás programokat pszichiátriai betegek részére a 20. század elején fejlesztették ki. Ezek jelentősége különösen Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban nőtt meg a háborúkat követően.

Mindkét világháború után a leszerelt katonák kerti munkán dolgoztak,

hogy a sebesült végtagok működése javuljon, és a szellemi képességeik növekedjenek, de azért is, hogy új készségeket sajátítsanak el, illetve élelmiszert termeljenek.

A civilizációs betegségeken is segít

Napjainkban a nagyvárosok zaj és kipufogógázaiban élő embereknek időnként távolságot kell találniuk ettől a világtól a túlélés érdekében. Az autók között, a zajok és az idegesítő reklámok tengerében nagyon fárasztóak a mindennapok. A  lelke mélyén mindenki vágyakozik a csendre, a szép növényekre és a természettel való kapcsolatra. Éppen ezért

a hagyományos parkok mellett egyre több helyen létesítenek terápiás kerteket. Ezeket a parkokat, kerteket sokszor kórházakhoz vagy iskolákhoz tervezik.

A speciálisan megtervezett és megépített terápiás kert vagy park erőteljesen befolyásolja az emberi érzékszerveket. A bennük történő feloldódás, gyógyulást és valódi, mély relaxációt biztosít a test és a lélek számára.

A terápiás kertben való tartózkodás stimulálja az emberi érzékszerveket, enyhíti a stresszt és segíti az ezzel küzdő gyermekeket, felnőtteket, az időseket és a fogyatékkal élőket. A terápiás tájat úgy alakítják ki, hogy mérhető hatással legyen egy adott betegségre, betegre, a betegek egy csoportjára. Úgy is lehet tervezni, hogy pontosan illeszkedjék a meghatározott betegségekben, például ízületi bántalmakban, bénulásban, vakságban és egyéb fogyatékosságban szenvedő betegek igényeihez.

Öröm a fogyatékkal élőknek

Például megállapítást nyert, hogy a terápiás kertben való tartózkodás elősegítheti az autizmussal küzdők szociális gátjainak oldását. Az ilyen típusú terek mozgáskorlátozottak lelki békéjének megteremtésére is alkalmasak, kerekes székkel is közlekedhetnek, a növényeket is könnyedén megérinthetik. 

A növények érintésével és az illatokkal történő ismerkedés sok örömöt jelent, és gyógyító hatású a vak vagy látássérült emberek számára is. Hiszen ezeknek a tereknek az egyik fontos feladata, hogy megtanítsák érzékelni a különféle textúrákat és felületeket, mint a fa, a moha, a kő és a fű. A szagérzék frissítő fürdői pedig az illatok.  

A terápiás kerteket gyakran zónákra osztják színek, illatok, tapintás, íz és hallás szerint.

A különböző stimulánsok felhalmozódnak bennük, hogy serkentsék a látogató saját érzékeit. Ez a természet megfigyelés ellazítja és ösztönzi az agyat a hatékony és kreatív működésre, oldja a depressziót, gyógyítja a stresszt és pihentető pillanatokat ad az embernek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).