0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

2020-ra 4,7 millió tonnára csökkenhet a hajtató kertészet szén-dioxid-kibocsátása Hollandiában?

A holland növényházi kertészeti termelés egyre több energiát és inputanyagot használ, hogy egész éven át folyamatosan termelhessen. Emiatt elérhetetlennek látszik a holland kormány által két éve kitűzött nagyratörő klímacél, hogy 2020-ra 4,7 millió tonnára csökkenjen a hajtató kertészet szén-dioxid-kibocsátása.

A holland növényházi kertészeti termesztés 2018-ban 5,7 millió tonna szén-dioxiddal terhelte a légkört. Ez a szint a Wageningen Egyetem (WUR) mérései szerint 2014 óta nagyjából változatlan, és 25 százalékkal több, mint a 2020-ra meghatározott 4,6 millió tonnás célérték (lásd az ábrán).

Az ágazat szén-dioxid-kibocsátása 1990 után 16 százalékkal csökkent, miközben Hollandia teljes kibocsátása ez idő alatt mindössze egy százalékkal mérséklődött.

A WUR kutatója, Nico van der Velden szerint habár a növényházi kertészet a kibocsátás-csökkentés terén jobban teljesített, mint egész Hollandia, képtelen elérni a 2020-ra kitűzött 4,7 millió tonnás célt. 2014 óta a termesztőfelület csökkenésével szinte azonos ütemben nőtt a négyzetméterenként fölhasznált energia mennyisége. Bár a megújuló energia használata lassú ütemben ugyan, de növekszik, a termelők kogenerációs gázkazánjai mind több elektromos áramot termelnek értékesítésre, amiből a holland elektromosáram-fölhasználás közel 8 százaléka származik.

A növényházi termelés a téli hónapokban pótmegvilágítást igénylő, energiafaló kultúrák iránti fokozódó piaci kereslet miatt válik egyre intenzívebbé,

hangsúlyozza Nico van der Velden. Emiatt folyamatosan nő a növényházi kertészet elektromosáram-fölhasználása, ami 2018-ban 6,7 milliárd KWh volt, a teljes holland áramfogyasztás 5,5 százaléka. A CO2-trágyázáshoz fölhasznált, a rendszeren kívülről érkező szén-dioxid mennyisége 2018-ban 10 százalékkal nőtt, így elérte a 640 ezer tonnát.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/Hortweek