Back to top

Eljutni az igényes európai piacokra

Szlovákia uniós csatlakozása óta növekedtek az agrárágazatban alkalmazottak bérei, ennek ellenére a mezőgazdaság hatékonyságának egésze továbbra is gyengének minősíthető. Az agrárium ugyanis csupán 3,4 százalékkal járul hozzá a bruttó nemzeti termék (GDP) növekedéséhez.

Zuzana Chrastinová, a pozsonyi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gazdasági Kutatóintézet (VÚEPP) elemzője az intézet kutatásainak ismertetésén elmondta, hogy a szlovák mezőgazdaság hanyatlása az 1989-es társadalmi-gazdasági változásokat követő első években jelentkezett fokozott mértékben.

„Az ágazat meglehetősen veszteséges volt a jelzett időszakban, bár a mínusz az évek alatt – igaz, hogy nem rugalmasan, de – folyamatosan csökkent. Az 1989-es visszaesést a gazdasági reformok, az árliberalizáció, a vállalkozói tér megnyitása, valamint a mezőgazdasági üzemekben beállt változások okozták“ – részletezte az intézet vezetője.

Felidézte, hogy

1989-ben, a bársonyos forradalom évében csaknem 600 millió euró támogatást kapott a szlovákiai agrárágazat. Azonban 1991-ben már csak mintegy 350 milió euró volt az ágazatra fordított dotáció, 1993 után pedig valamivel több mint 200 millió eurós támogatást kaptak a szlovák gazdálkodók.

Szlovákiában 1989 után sokáig túlsúlyban voltak a veszteséges mezőgazdasági üzemek. Még 2003-ban is csak tizenöt járásban vált nyereségessé a gazdálkodásuk. Másfél évtizeddel később azonban már 55 járásban könyveltek el nyereséget az agrártermelők.

– Ennek egyik alapja az állandó korszerűsítés, a technikai eszközök tökéletesítése volt. A mezőgazdaság fellendítése elképzelhetetlen modern, nagy teljesítményű gépek nélkül. A gépi eszközök természetszerűleg kiszorítják az emberi munkaerőt, aminek bizonyítéka, hogy Szlovákia uniós csatlakozása óta az akkori 86,6 ezerről 44 ezerre csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma – taglalta Zuzana Chrastinová.

Néhány évvel ezelőttig a jelentős nemzetközi kiállításokon még nem volt szlovák nemzeti stand
Néhány évvel ezelőttig a jelentős nemzetközi kiállításokon még nem volt szlovák nemzeti stand
Fotó: TASR
Az ország mezőgazdaságában 2011 óta pozitív változások történtek, ami a nyereséget illeti, kivéve 2013-at, ami mérsékelten veszteséges esztendő volt az agrártermékek piaci árának csökkenése miatt.

A szlovák gazdák az utóbbi 3 évben érték el a legjobb eredményeket. Mindenképpen említést érdemel 2017, amikor annak ellenére, hogy óriási volt a szárazság, ráadásul más időjárási tényezők is rengeteg fejtörést okoztak a termelőknek, az év végi mérleg megvonásakor kiderült, hogy nemcsak az utóbbi 15 évben, hanem 1990 óta a legjobb eredménnyel zártak a gazdák.

A termelési befektetések optimalizálásával 2012-re komoly változás történt az ágazatban: a növénytermesztés az év végi értékelés során ekkor bizonyult először eredményesebbnek az állattenyésztésnél.

Az állattenyésztés 2015-ben maradt el a leglátványosabban a növénytermesztés eredményei mögött.

„Míg az Európai Unió régebbi tagállamaiban az 1 hektárra jutó bruttó termelési érték eléri a 2746 eurót, addig ez Szlovákiában mindössze 1178 euró. Ez alapján a 28-as EU-mezőny végén az ötödik hely a miénk. A legeredményesebben Hollandia termel 15 229 euróval, Málta 10 642, Belgium pedig 6309 eurós eredménnyel dicsekedhet” – részletezte az EU-rangsort Zuzana Chrastinová.

Az agrárszakemberek és a piaci elemzők egyöntetű véleménye az, hogy

a szlovákiai mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságának javításához eredményesebbé kell tenni a külföldi piacokon való megjelenést.

Ezt szorgalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium új intézkedéscsomagja, amit a szlovákiai élelmiszerek elektronikus adatbázisára építettek. Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter szerint a szlovák élelmiszergyártóknak fejleszteniük kellene az exportaktivitásukat, meg kell erősíteni a hazai termelést, ezáltal javítva az ország élelmiszer-önellátását.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Néhány évvel ezelőttig a jelentős nemzetközi kiállításokon még nem volt szlovák nemzeti stand, nem voltak az élelmiszergyártókat célzó rendezvények, a nagykövetségek és a képviseletek nem rendelkeztek semmiféle adattal a szlovák élelmiszerekkel kapcsolatban. Azóta az agrártárca több lökést adott az élelmiszergyártóknak, és lehetővé tette számukra, hogy bejussanak az igényes nemzetközi piacokra, hogy új kapcsolatokat teremtsenek.

Az élelmiszergyártók és -termékek adatbázisát azért hozták létre, hogy a külpiacokon be lehessen mutatni a szlovák termékeket, hogy a nagykövetségek és más diplomáciai képviseletek könnyen hozzáférjenek a szlovák élelmiszeripar szereplőinek adataihoz. Az adatbázis valamennyi külföldi felvásárlónak, terjesztőnek, valamint a kis- és a nagykereskedelmi hálózatok illetékeseinek is hasznos.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/50 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.