Back to top

Eljutni az igényes európai piacokra

Szlovákia uniós csatlakozása óta növekedtek az agrárágazatban alkalmazottak bérei, ennek ellenére a mezőgazdaság hatékonyságának egésze továbbra is gyengének minősíthető. Az agrárium ugyanis csupán 3,4 százalékkal járul hozzá a bruttó nemzeti termék (GDP) növekedéséhez.

Zuzana Chrastinová, a pozsonyi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gazdasági Kutatóintézet (VÚEPP) elemzője az intézet kutatásainak ismertetésén elmondta, hogy a szlovák mezőgazdaság hanyatlása az 1989-es társadalmi-gazdasági változásokat követő első években jelentkezett fokozott mértékben.

„Az ágazat meglehetősen veszteséges volt a jelzett időszakban, bár a mínusz az évek alatt – igaz, hogy nem rugalmasan, de – folyamatosan csökkent. Az 1989-es visszaesést a gazdasági reformok, az árliberalizáció, a vállalkozói tér megnyitása, valamint a mezőgazdasági üzemekben beállt változások okozták“ – részletezte az intézet vezetője.

Felidézte, hogy

1989-ben, a bársonyos forradalom évében csaknem 600 millió euró támogatást kapott a szlovákiai agrárágazat. Azonban 1991-ben már csak mintegy 350 milió euró volt az ágazatra fordított dotáció, 1993 után pedig valamivel több mint 200 millió eurós támogatást kaptak a szlovák gazdálkodók.

Szlovákiában 1989 után sokáig túlsúlyban voltak a veszteséges mezőgazdasági üzemek. Még 2003-ban is csak tizenöt járásban vált nyereségessé a gazdálkodásuk. Másfél évtizeddel később azonban már 55 járásban könyveltek el nyereséget az agrártermelők.

– Ennek egyik alapja az állandó korszerűsítés, a technikai eszközök tökéletesítése volt. A mezőgazdaság fellendítése elképzelhetetlen modern, nagy teljesítményű gépek nélkül. A gépi eszközök természetszerűleg kiszorítják az emberi munkaerőt, aminek bizonyítéka, hogy Szlovákia uniós csatlakozása óta az akkori 86,6 ezerről 44 ezerre csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma – taglalta Zuzana Chrastinová.

Néhány évvel ezelőttig a jelentős nemzetközi kiállításokon még nem volt szlovák nemzeti stand
Néhány évvel ezelőttig a jelentős nemzetközi kiállításokon még nem volt szlovák nemzeti stand
Fotó: TASR
Az ország mezőgazdaságában 2011 óta pozitív változások történtek, ami a nyereséget illeti, kivéve 2013-at, ami mérsékelten veszteséges esztendő volt az agrártermékek piaci árának csökkenése miatt.

A szlovák gazdák az utóbbi 3 évben érték el a legjobb eredményeket. Mindenképpen említést érdemel 2017, amikor annak ellenére, hogy óriási volt a szárazság, ráadásul más időjárási tényezők is rengeteg fejtörést okoztak a termelőknek, az év végi mérleg megvonásakor kiderült, hogy nemcsak az utóbbi 15 évben, hanem 1990 óta a legjobb eredménnyel zártak a gazdák.

A termelési befektetések optimalizálásával 2012-re komoly változás történt az ágazatban: a növénytermesztés az év végi értékelés során ekkor bizonyult először eredményesebbnek az állattenyésztésnél.

Az állattenyésztés 2015-ben maradt el a leglátványosabban a növénytermesztés eredményei mögött.

„Míg az Európai Unió régebbi tagállamaiban az 1 hektárra jutó bruttó termelési érték eléri a 2746 eurót, addig ez Szlovákiában mindössze 1178 euró. Ez alapján a 28-as EU-mezőny végén az ötödik hely a miénk. A legeredményesebben Hollandia termel 15 229 euróval, Málta 10 642, Belgium pedig 6309 eurós eredménnyel dicsekedhet” – részletezte az EU-rangsort Zuzana Chrastinová.

Az agrárszakemberek és a piaci elemzők egyöntetű véleménye az, hogy

a szlovákiai mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságának javításához eredményesebbé kell tenni a külföldi piacokon való megjelenést.

Ezt szorgalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium új intézkedéscsomagja, amit a szlovákiai élelmiszerek elektronikus adatbázisára építettek. Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter szerint a szlovák élelmiszergyártóknak fejleszteniük kellene az exportaktivitásukat, meg kell erősíteni a hazai termelést, ezáltal javítva az ország élelmiszer-önellátását.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Néhány évvel ezelőttig a jelentős nemzetközi kiállításokon még nem volt szlovák nemzeti stand, nem voltak az élelmiszergyártókat célzó rendezvények, a nagykövetségek és a képviseletek nem rendelkeztek semmiféle adattal a szlovák élelmiszerekkel kapcsolatban. Azóta az agrártárca több lökést adott az élelmiszergyártóknak, és lehetővé tette számukra, hogy bejussanak az igényes nemzetközi piacokra, hogy új kapcsolatokat teremtsenek.

Az élelmiszergyártók és -termékek adatbázisát azért hozták létre, hogy a külpiacokon be lehessen mutatni a szlovák termékeket, hogy a nagykövetségek és más diplomáciai képviseletek könnyen hozzáférjenek a szlovák élelmiszeripar szereplőinek adataihoz. Az adatbázis valamennyi külföldi felvásárlónak, terjesztőnek, valamint a kis- és a nagykereskedelmi hálózatok illetékeseinek is hasznos.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/50 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Indiai törpeviador – angol nemesítés

Az indiai törpeviadort (más néven töpe cornish) ma már egyre gyakrabban látjuk kisállat-kiállításokon, ugyanis ennek a különleges megjelenésű díszbaromfifajtának világszerte növekszik tenyésztőtábora. Európán kívül különösen népszerű Észak-Amerikában, de Délkelet Ázsiában is keresett.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.