Back to top

A legjobb agrártechnológiai megoldások egy helyen - AGROmashEXPO 2020

2020. január 22-25. között a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban rendezik meg az agrárgépes szakma egyik legnagyobb hazai s egyben regionális vásárát. Közel 350 kiállító mutatja be termékeit, mezőgazdasági gépeket, szolgáltatásokat, input anyagokat, és technikai innovációkat. A kiállítás mellett számos szakmai program is várja a látogatókat.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár
Fotó: Forrás: AM/ Krasznai-Nehrebeczky Mária
„Az értékesítés mellett kevés fontosabb kérdés van a mezőgazdaságban, mint a felhasznált inputoanyagok és az alkalmazott technológia” – jelentette ki dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A szaktárca számára fontos, hogy a gazdálkodók a legjobb, legkorszerűbb gazdálkodást folytassák, amelyhez igyekszik számukra jövedelmező és eredményes környezetet biztosítani egyebek mellett a közvetlen támogatásokkal, kamat- és lízingdíj támogatásokkal.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat célja az, hogy

a támogatás ne csak jövedelempótlás legyen a gazdálkodók számára, hanem fejlesztések forrásául használják fel azokat.

A gépbeszerzések támogatására a 2019 szeptemberében indult beruházási kamattámogatási programban 30 milliárd forintot különítettek el, az újra elindított lízingdíj támogatást pedig november végéig 15 milliárd forint értékben 370 ügyfélnek folyósították.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, a gazdálkodók éljenek az AGROmashEXPO – AgrárgépShow kiállításon is felkínált lehetőségekkel, és találják meg a számításukat.

Négy napon keresztül közel 350 kiállító vonultatja fel termékeit és szolgáltatásait. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének köszönhetően 2020-ban is számos tagvállalat képviselteti magát. A magyar piacon dolgozó nagy nemzetközi márkákat forgalmazó cégek kínálata (Claas, John Deere, Messey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone stb.) mellett több ország kiállítói is bemutatják majd újdonságaikat. A hazai gépgyártás aktuális trendjeit pedig a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagjai vonultatják fel.

Ahogy a sajtótájékoztatón Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója hangsúlyozta, a kiállítás alkalmas az évindító gépbeszerzésekre, legyen szó akár precíziós gazdálkodásra alkalmas high-tech, vagy a legkedvezőbb árú gépekről.

A beszerzésekhez új, az állami kamattámogatásokat is felhasználó minden eddiginél kedvezőbb hitelkonstrukcióval készül a Takarékbank, amelyet már a standjukon igényelni is lehet.

A Takarékban képviseletében Hollósi Dávid agrárüzletági igazgató hangsúlyozta, hogy az idei számok alapján a gépberuházások értéke már meghaladta az amortizációt, de hangsúlyozta azt is, hogy a high-tech gépek üzemeltetéséhez szükség van a szakértelemre is.

Fotó: Forrás: AM/ Krasznai-Nehrebeczky Mária
Az erőgépek mellett a digitalizáció és a robotizáció is fontos szerepet kap a kiállításon, emelte ki Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy ezeket a gépeket üzemeltetni is tudni kell, illetve arra, hogy mind az önvezető gépek, mind a drónok használatát szabályozni kell.

Az AGROmashEXPO – AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatára 36 pályázat érkezett, köztük 14 hazai, 8 pedig digitalizáció kategóriában pályáztak. A pályázaton Nagydíjat három, különdíjat 9, prémium oklevelet pedig 18 pályázónak ítélt oda a zsűri.

A vásárváros elavult pavilonjainak rekonstrukciója miatt nehezebb lesz a bejutás a vásár területére, ezért a szervezők az egyébként kedvezményes online jegyvásárlást javasolják a látogatók számára.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Traktorújdonságok a Kubotától

A világ harmadik legnagyobb mezőgépgyártója két újdonságot mutatott be a tavalyi Agrotechnica kiállításon. Az M7002-es nagytraktorszériát az M7003 széria váltja fel 2020-ban, és már elkezdték a megrendelések felvételét.

Különleges programokkal népszerűsítik a barlangokat márciusban

Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban, a kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok - mondta el Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Baranya megyei Abaligeten, a programsorozat szerdai megnyitóján.

Az autonóm technológia segíthet a drónoknak elkerülni a légi forgalmat

A tesztelés azt mutatja, hogy a drónok autonóm technológiát használva elkerülhetik a többi légi járművet, vagyis biztonságosan működhetnek - adja hírül a futurefarming.com. A Virginiai Műszaki Főiskola és a NASA az utóbbi egy évben együtt tesztelték azon technológiákat, amely lehetővé teszik drónok számára a közeli repülőgépek érzékelését, és azt, hogy kitérjenek az útjukból.

Alternatív növények a Vajdaságban

A cirok-, köles-, tönkölybúza-, kender-, levendula-, bazsalikom- vagy kakukkfűtermesztésben van-e a jövő? A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag. Ennek oka, hogy a termőterületeknek csak mintegy 2 százalékán megoldott az öntözés.

Így lehet talpon maradni kistermelőként a mezőgazdaságban

Domanyik András 1962-től a mezőgazdaságban dolgozik. Volt a Mezőfalvi TSZ főállattenyésztője. 1986-től a saját gazdaságát viszi.1200 anyajuhhal kezdett, egy juhhodályból és juhászlakásból álló telepet bérelve a tsz-től. Vallja a korszerűsítést szolgáló pályázatok lehetőségeivel élni kell.

Rendkezelési világrekord

Egy dániai tejtermelő gazdaság gyepterületén a közelmúltban egy John Deere 6250 R traktor által vontatott négy forgórészes, vezérelt villás, 9,5 és 14,7 méter között állítható munkaszélességű Kuhn GA 15131 típusú középrendképzős rendrakó gép felállította a gyepszénarend-összerakás új világrekordját.

A kelet-európai és a Balti országok kiállnak a Közös Agrárpolitikára fordítható források megtartása mellett

A kelet-európai és Balti országok mezőgazdasági miniszterei hétfőn Varsóban közös nyilatkozatban mondták ki, hogy az Európai Unió klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a Közös Agrárpolitikára fordítható források szinten tartása.

Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium

Összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés pedig elektronikus úton zajlik.

Nagy István: rendet kell tenni a borágazatban

Bortörvény-módosítási javaslaton dolgozik az agrártárca, amellyel bezárnák a most még létező kiskapukat. Naprakészen kell tudni a tőkén lévő szőlő, a must, a készleten lévő folyó és palackozott borok mennyiségét ahhoz, hogy piaci zavar esetén hatékonyan be lehessen avatkozni - mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak.

Újabb 7 milliárd forint támogatás erdők létesítésére

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról hozott döntést az Agrárminisztérium. A most megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatokat ellátására fordíthatják. A kedvező módosítások újabb lendületet adtak az erdőtelepítéseknek.