Back to top

Önjáró robottal a gyomok ellen

A világ első önjáró gyomvizsgáló és térképező robotja már meglátogatott egy brit búzatáblát. A fejlesztők célul tűzték ki, hogy a fenntartható gazdálkodás érdekében, első lépésként piacra dobják a gyomok felderítését végző robotot.

A könnyű kis robot fő feladata, hogy azonosítsa és feltérképezze a kétszikű gyomnövényeket a búzaföldeken, amely később lehetővé teszi a célzott védekezést. Két széles látószögű kamerával van felszerelve, amely másodpercenként 1-2 képet készít.

Egyetlen nap alatt be tud szkennelni egy 20 hektáros területet, majd 2 cm pontossággal elkészít egy térképet, amelyen pontosan feltünteti a gyomok elhelyezkedését.

Fotó: newelectronics.co.uk
A gyomnövényeket a mesterséges intelligencia rendszernek köszönhetően tudja megkülönböztetni. A robot adatokat gyűjt a megadott területről, és szükség esetén információt ad a nitrogén dózis módosításáról. A cég által fejlesztett szoftverrel a gazdák megnézhetik a begyűjtött adatokat, ezek alapján pedig

döntést tudnak hozni, hogy melyik földterületet kell pihentetni, melyikbe mit és mikor érdemes vetni, a hozam maximalizálása érdekében.

A Tom Robot nevű önjáró gyomfelismerőt a Small Robot Company, brit agrártechnika nem régen indult vállalkozása állította munkába. Amint a feltalálók hangsúlyozták, a robot nagyon könnyű - mindössze 150 kg súlyú -, amely a nehéz traktorokkal ellentétben nem jelenti a talaj túlzott tömörödésének kockázatát.

Az elektromos robotok nem igényelnek üzemanyagot, és bármilyen körülmények között képesek mozogni a terepen,

mondta Sam Watson Jones, a Small Robot Company társalapítója. A Tom Robot fejlesztői biztosítják a gazdákat, hogy a találmány lehetővé teszi a magasabb hozamok és jelentős megtakarítások elérését, az alapanyagok pontos és célzott felhasználásával.

A következő lépésük az lesz, hogy megalkotják a világ első vegyszermentes precíziós gyomirtóját. A tervek szerint a villamos energiát úgy alkalmazzák, hogy a növény természetes ellenállása hőenergiává alakul és kiégeti a gyomnövényt, amely természetes úton lebomlik, és tápanyagait visszajuttatja a talajba.

Fotó: newelectronics.co.uk

 

Forrás: 
bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Félmilliárd forintból épült meg a Cerbona új raktára

Ünnepélyes keretek között avatta fel a több mint 500 millió forintból megépült új raktárát a Cerbona Élelmiszergyártó Kft. A közel 6 évtizedes múltra visszatekintő székesfehérvári cég vezetői szerint fontos mérföldkőhöz érkezett ezzel a vállalat.

Mérsékelt ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Szeptemberben újból drágul a liszt

Vetekednek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5 százalékkal emelik átadási áraikat – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A vetőmagtermelés a járvány alatt sem áll meg

Zavartalanul működött a koronavírus járvány elmúlt hónapjai alatt a magyar vetőmag elő-állítás a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyamatosan figyeli és értékeli az őszi helyzetet, hogy a lehető legkisebb zökkenőkkel haladhasson az exportorientált ágazat, hangzott el a szervezet martonvásári küldöttgyűlésén.

Mérföldkő a Bábolnai Gazdanapok történetében

A Bábolnai Gazdanapok bő három évtizedes történetének talán legemlékezetesebb kiállítása ért véget. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. közös, a hazai agrárkiállítások egyik zászlóshajójának tartott rendezvénye nemcsak hogy felvonultatta az ágazat színét-javát, de a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal történő személyes találkozásra is lehetőséget adott.