Back to top

Önjáró robottal a gyomok ellen

A világ első önjáró gyomvizsgáló és térképező robotja már meglátogatott egy brit búzatáblát. A fejlesztők célul tűzték ki, hogy a fenntartható gazdálkodás érdekében, első lépésként piacra dobják a gyomok felderítését végző robotot.

A könnyű kis robot fő feladata, hogy azonosítsa és feltérképezze a kétszikű gyomnövényeket a búzaföldeken, amely később lehetővé teszi a célzott védekezést. Két széles látószögű kamerával van felszerelve, amely másodpercenként 1-2 képet készít.

Egyetlen nap alatt be tud szkennelni egy 20 hektáros területet, majd 2 cm pontossággal elkészít egy térképet, amelyen pontosan feltünteti a gyomok elhelyezkedését.

Fotó: newelectronics.co.uk
A gyomnövényeket a mesterséges intelligencia rendszernek köszönhetően tudja megkülönböztetni. A robot adatokat gyűjt a megadott területről, és szükség esetén információt ad a nitrogén dózis módosításáról. A cég által fejlesztett szoftverrel a gazdák megnézhetik a begyűjtött adatokat, ezek alapján pedig

döntést tudnak hozni, hogy melyik földterületet kell pihentetni, melyikbe mit és mikor érdemes vetni, a hozam maximalizálása érdekében.

A Tom Robot nevű önjáró gyomfelismerőt a Small Robot Company, brit agrártechnika nem régen indult vállalkozása állította munkába. Amint a feltalálók hangsúlyozták, a robot nagyon könnyű - mindössze 150 kg súlyú -, amely a nehéz traktorokkal ellentétben nem jelenti a talaj túlzott tömörödésének kockázatát.

Az elektromos robotok nem igényelnek üzemanyagot, és bármilyen körülmények között képesek mozogni a terepen,

mondta Sam Watson Jones, a Small Robot Company társalapítója. A Tom Robot fejlesztői biztosítják a gazdákat, hogy a találmány lehetővé teszi a magasabb hozamok és jelentős megtakarítások elérését, az alapanyagok pontos és célzott felhasználásával.

A következő lépésük az lesz, hogy megalkotják a világ első vegyszermentes precíziós gyomirtóját. A tervek szerint a villamos energiát úgy alkalmazzák, hogy a növény természetes ellenállása hőenergiává alakul és kiégeti a gyomnövényt, amely természetes úton lebomlik, és tápanyagait visszajuttatja a talajba.

Fotó: newelectronics.co.uk

 

Forrás: 
bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meztelencsiga-irtó robot

A kesseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek vállalkozás egy autonóm robotot készített, amely képes a földön és a növényeken található meztelen csigák felismerésére és megsemmisítésére.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

8 millió tonnával orosz gabona termett tavaly

Oroszországban tavaly 121,2 millió tonna gabonát takarítottak be, ami 8 millió tonnával felülmúlta a 2018. évi 113,2 millió tonnát.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét

Az Európai Bizottság a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok megújításának elutasításáról döntött. Ennek értelmében 2020. február 16-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják a legnagyobb mennyiségben felhasznált rovarölő szer hatóanyag, a klórpirifosz, valamint a klórpirifosz-metil összes készítményét.

Rekord részvétel a bio-vásáron

Február 12-15. között rendezik meg minden korábbit meghaladó kiállítói érdeklődés mellett Nürnbergben a bio-élelmiszerek idei BioFach és a természetes kozmetikumok Vivaness szakkiállítását. A rendezvényt dr. Jane Goodall, neves brit magatartáskutató és környezetvédelmi aktivista nyitotta meg.

Szoftverrel az éghajlati kockázatok ellen

2020 januárjában még mindig bozóttüzek és porviharok sújtották az ausztrál kontinenst. Vajon a jövőben ez lesz a normális? Intelligens vállalkozások online eszközökhöz fordultak, hogy csökkentsék az éghajlatváltozás hatásainak való kitettségüket.

Győzelem a fonalférgek fölött speciális öntözési technológiával

A holland termelők az innovációról híresek világszerte, van azonban egy parányi bosszantó ellenségük, a fonálféreg. Egy gramm talaj több mint ezer ilyen parazitát tartalmazhat, amelyek a becslések szerint évenként 157 milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.

Az innováció számunkra a kulcs – A BASF készül a jövőre

Új hatóanyag, új formuláció. Ez a kulcsa a BASF 2021-ban bevezetendő azol-típusú új hatóanyagának – hangzott el egy 2020 január végi tanácskozáson. Az innováció a kulcsa annak, hogy a cég az erős nemzetközi versenyben a nála nagyobb versenytársakkal is felveszi a versenyt.

Érkezik az egészségesebb fehér kenyér? A rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is csökkentheti

Öt éven belül a boltok polcaira kerülhet az egészségesebb fehér kenyér, a tudósok ugyanis felfedezték, hogyan duplázható meg a rosttartalma.