Back to top

Önjáró robottal a gyomok ellen

A világ első önjáró gyomvizsgáló és térképező robotja már meglátogatott egy brit búzatáblát. A fejlesztők célul tűzték ki, hogy a fenntartható gazdálkodás érdekében, első lépésként piacra dobják a gyomok felderítését végző robotot.

A könnyű kis robot fő feladata, hogy azonosítsa és feltérképezze a kétszikű gyomnövényeket a búzaföldeken, amely később lehetővé teszi a célzott védekezést. Két széles látószögű kamerával van felszerelve, amely másodpercenként 1-2 képet készít.

Egyetlen nap alatt be tud szkennelni egy 20 hektáros területet, majd 2 cm pontossággal elkészít egy térképet, amelyen pontosan feltünteti a gyomok elhelyezkedését.

Fotó: newelectronics.co.uk
A gyomnövényeket a mesterséges intelligencia rendszernek köszönhetően tudja megkülönböztetni. A robot adatokat gyűjt a megadott területről, és szükség esetén információt ad a nitrogén dózis módosításáról. A cég által fejlesztett szoftverrel a gazdák megnézhetik a begyűjtött adatokat, ezek alapján pedig

döntést tudnak hozni, hogy melyik földterületet kell pihentetni, melyikbe mit és mikor érdemes vetni, a hozam maximalizálása érdekében.

A Tom Robot nevű önjáró gyomfelismerőt a Small Robot Company, brit agrártechnika nem régen indult vállalkozása állította munkába. Amint a feltalálók hangsúlyozták, a robot nagyon könnyű - mindössze 150 kg súlyú -, amely a nehéz traktorokkal ellentétben nem jelenti a talaj túlzott tömörödésének kockázatát.

Az elektromos robotok nem igényelnek üzemanyagot, és bármilyen körülmények között képesek mozogni a terepen,

mondta Sam Watson Jones, a Small Robot Company társalapítója. A Tom Robot fejlesztői biztosítják a gazdákat, hogy a találmány lehetővé teszi a magasabb hozamok és jelentős megtakarítások elérését, az alapanyagok pontos és célzott felhasználásával.

A következő lépésük az lesz, hogy megalkotják a világ első vegyszermentes precíziós gyomirtóját. A tervek szerint a villamos energiát úgy alkalmazzák, hogy a növény természetes ellenállása hőenergiává alakul és kiégeti a gyomnövényt, amely természetes úton lebomlik, és tápanyagait visszajuttatja a talajba.

Fotó: newelectronics.co.uk

 

Forrás: 
bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

Sör készül a reptéri melléktermékből

Rengeteg vizet gyűjtenek össze a repülőtereken a légkondicionáló berendezésekből. Az amerikai San Diegoban úgy döntöttek, sört készítenek belőle.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Hamarosan drágul a liszt és a kenyér

Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése mellett az ASP-járvány miatt 3-5 forinttal növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől. A pékségek 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

Hat fiatalt díjazott az agrárkutatási központ a nemzeti agrártehetségek versenyén

Egyenként másfél millió forinttal három doktoranduszt és három fiatal kutatót díjazott a 2019 őszén meghirdetett agrártehetségek versenyén a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) - mondta Gyuricza Csaba főigazgató hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.