Back to top

Ceglédi kajszifajták a modern termelők és feldolgozóipar, illetve a tudatos vásárlók elvárásai szerint

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének jogelődjeit 1950-ben alapították, így 2020-ban lesz 70 éves az intézet, és ezzel együtt a ceglédi kajszikutatás. A munkát Nyujtó Ferenc irányításával kezdték a Kárpát-medencében található tájfajták, helyi változatok összegyűjtésével.

Ebből a gyűjteményből tudományos alapossággal végzett szelekcióval választották ki a Magyar kajszit, a Mandulakajszit, a Rózsakajszit, később a Ceglédi óriást és a Ceglédi bíbort. A kutatás későbbi szakaszai ezekre épültek, ezeket a fajtákat használták keresztezéses nemesítéshez.

Ceglédi zamatos
Ceglédi zamatos

A 2019-es nemzeti fajtajegyzékben található kajszifajták 43 százaléka ceglédi nemesítésű, ez az uniós fajták 5 százaléka. Ez ugyan nem nagy részarány, ám a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az elmúlt évtizedben Magyarországon eladott kajszioltványok 40 százaléka ceglédi fajta volt. A termesztők, kajszitelepítők értékelik tehát a hazai nemesítésű fajták kiemelkedő ízét, kiváló beltartalmi értékeit, jó alkalmazkodóképességét.

Az exportorientált termesztők nagyobb része (főleg termelő cégek, termelői szervezetek) külföldről szerzik be oltványaikat, így nem magyar fajtákat ültetnek.

Termésüket friss fogyasztásra szánják, úgy kerül az áruházláncok polcaira. Ezzel szemben mind nagyobb a kereslet a Magyar kajszi, valamint a belőle készített termékek iránt a nyugat-európai országok feldolgozóiparában. A Magyarországon elfogyasztott kajszi 70-80 százaléka feldolgozás után valamilyen üvegben kerül a fogyasztókhoz.

Bukurija
Bukurija
Sok magyar termelő – a nemzetállamok többségétől eltérően – elutasítja a magyar fajták használatát, ami a ma már korszerűtlennek mondható fajtákkal kapcsolatos negatív tapasztalatokra vezethető vissza. Egy-egy gyengébb eredmény elegendő ahhoz, hogy legközelebb máshol keressenek megoldást. És ezen a jelenségen nem segít a rossz marketing, a nem megfelelő fajtamenedzselés sem. A jövő feladata ezeken változtatni, valamint tudományos és társadalmi téren visszaállítani az intézet jó hírnevét.

Összeállítást készítettünk újabb fajtáinkból, amelyek megfelelnek a modern termelők, a korszerű feldolgozóipar, valamint a tudatos fogyasztók elvárásainak is.

Bukurija

Az egyik legújabb fajtánk, idén kapta meg az állami elismerést. Moldovából honosították, a régóta vizsgált fajtakör legjobbja. Kiváló termőképességű, friss fogyasztásra ajánlott kajszi. Fája középerős növekedésű, erős az elágazási hajlama. Gyümölcse középnagy, világos narancssárga, csaknem gömbölyű, elaprósodásra hajlamos. Húsa sárga, lédús. Magvaváló, elég jó ízű, kissé puha.

Nyujtó Ferenc emléke
Nyujtó Ferenc emléke

Virágzása az általunk ismert legkorábbi, a Magyar kajszi előtt 6-8 nappal kezdődik, sokáig elhúzódik. Virágai önmeddők. Nagyon korai érésű, június első felében már szedhető.

Moníliára kissé érzékeny. A késő tavaszi fagyok ritkíthatják a virágokat, ám az elhúzódó virágzás miatt bőven terem. Sharka vírussal szemben toleráns.

Az egyik legstrapabíróbb fajtánk, pusztulásra nem hajlamos. Termesztési értékét a nagyon korai érés adja.

Nyujtó Ferenc emléke

Nyujtó Ferenc és munkatársai nemesítették a Rózsakajszi C. 320 és a Ceglédi bíbor keresztezésével. Közepes termőképességű, középidőben fordul termőre, friss fogyasztásra és valamennyi konzervipari feldolgozásra alkalmas.

Középerős növekedésű fája ritka, feltörő, többszörösen elágazó vázágakkal. Barnáspiros vesszőin mattzöld, kerekded, közepesen fogazott leveleket hoz.

Gyümölcse kúpos gömb alakú, középnagy, tetszetős. Héja fényes, narancssárga, 50-70 százalékban kárminnal bemosott. Húsa narancssárga, jellegzetes, jó zamatú, illatos, leves, kemény állományú.

A Magyar kajszi után 4-5 nappal virágzik, öntermékenyülő. Későn, a Magyar kajszi után 7-13 nappal érik. Fagytűrése kiváló. Sharka vírusra az átlagosnál érzékenyebb, moníliára kevésbé érzékeny. Szállíthatósága és tárolhatósága jó.

Termesztési értéke a jó fagytűrés, a jól alakítható fahabitus, a tetszetős, késői érésű, jó minőségű gyümölcs.

Ceglédi arany

Ceglédi arany
Ceglédi arany
A Rózsakajszi C. 1668 és a Ceglédi óriás keresztezéséből származik. Termőképessége kiváló. Gyümölcse valamennyi konzervipari fölhasználásra alkalmas. Fáját igen erős növekedés és gyenge elágazódási hajlam, fölfelé törő habitus jellemzi. Levele nagy, sötétzöld, finoman fogazott, vitorlalevelei világos bronzossárgák. Gyümölcse nagyméretű, gömbölyded, héja narancssárga, fél oldalán kárminnal enyhén belehelt, kocsányürege jellegzetesen dudoros, húzott. Húsa tömör állományú, élénk narancsszínű.

Későn nyíló, öntermékenyülő virágai nyársakon és éves vesszőkön is képződnek. A Magyar kajszi után 6-7 nappal érik. Fagytűrése jó, gnomóniára, moníliára közepesen érzékeny, sharka vírussal szemben toleráns.

Termesztési értékét a jó szállíthatóság és tárolhatóság, a jó koronahabitus, a jó ellenálló képesség, valamint a jó termőképesség adja. Egyes termőhelyeken külföldi vevők név szerint keresik.

Ceglédi bájos

További jelöltek

Az új fajták nemesítése során törekszünk a termelői igényeket is kielégíteni. Keresztezési partnerként olyan fajtákat használunk, amelyeknek jó a termőképessége és a gyümölcsminősége, koronahabitusuk kedvező, könnyen kezelhetők, jó tolerancia- és rezisztenciaviszonyokkal rendelkeznek, továbbá nagyon korai, vagy éppen nagyon kései érésidejűek. A másik szülőpartner minden esetben ceglédi fajta, vagy saját hibrid, hiszen a megszokott, kiváló ízvilág megtartása olyan piaci lehetőség, amelyet nem szabad elszalasztanunk.

A bejelentésre váró fajtajelöltek korán termőre fordulnak, nagy termőképességűek, könnyen kezelhető, fölfelé törő koronahabitusúak. Elvárás az öntermékenyülés, a kiegyenlített terméshozás, a termésbiztonság, valamint az ellenállóság a biotikus és abiotikus stresszel szemben. Fajtajelöltjeink ízvilága közelít a Magyar kajsziéhoz, ám nagyobb, keményebb, ellenállóbb és tetszetősebb gyümölcs elérésére törekszünk.

Nemesítői munkám során célul tűztem ki a hagyományos értékeket hordozó, de ma már kevésbé használatos régi magyar fajták megőrzését, a modern elvárásoknak megfelelő továbbfejlesztését, és választ az új kihívásokra. A gyümölcsnemesítés időigényes folyamat, szerencsére 70 éve kezdődött az a munka, amelynek gyümölcseit ma is élvezhetjük, s amelyet magam is folytathatok.

Ez a fajtánk is az idén kapott állami elismerést. A Ceglédi hajnalpír C. 711 és a Korai piros C. 508 keresztezésével hozta létre Nyujtó Ferenc munkatársaival. Jó termőképességű, korán termőre fordul, frissfogyasztásra és valamennyi konzervipari fölhasználásra alkalmas. Fája középerős növekedésű, gyenge elágazódással, ágai merevek, fölállók. Vesszője fakóbarna, levele élénkzöld, tojásdad, közepesen fogazott. Gyümölcse igen nagy, megnyúlt, hosszúkás. Héja világos narancssárga, halvány kárminnal belehelt, sűrűn pontozott. Húsa narancssárga, jó ízű, leves, középkemény.

Kései virágzású, középkései érésű, a Magyar kajszi után 4-5 nappal érik. Moníliára alig érzékeny. Nagy, jóízű gyümölcse, jó koronahabitusa, könnyű kezelhetősége, jó ellenálló képessége adja termesztési értékét.

Ceglédi zamatos

A Rózsakajszi C. 1668 x Mandulakajszi C. 1379 F2 utóda. Közepes termőképességű, korán termőre forduló fajta. Középerős növekedési erélyű kevés elágazódással, inkább fölfelé törő.

Gyümölcse nagyméretű, hosszúkás, kissé lapított. Héja narancssárga, 70-80 százalékban kárminnal belehelt, bemosott, sűrűn pontozott. Húsa narancssárga, kemény állományú, leves, jó ízű.

Virágzása középkései, a Magyar kajszi után 1-2 nappal érik. Sharka vírussal szemben toleráns, moníliára nem érzékeny.

Ellenálló képessége, jó szállíthatósága, tetszetős megjelenése emeli ki a sorból.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/50 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

A világon elsőként magyar kutatók részvételével térképezték fel keresőkutyákkal a sakálok jelenlétét

Az aranysakál rohamos délkelet-európai terjedése az elmúlt időszakban egyre inkább fókuszba került, ezért kiemelten fontos, hogy a fajjal kapcsolatos ismereteink minél frissebbek és pontosabbak legyenek. A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve erre a célra a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!

Gyenge lesz az idei diótermés

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4,0 ezer tonna dió teremhet az országban - mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, hozzátéve, hogy a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog.