Back to top

Menő ajándék az olaszoknál a kézműves élelmiszer

Minden harmadik olasz kézműves élelmiszert vagy bort ajándékoz karácsonyra, van, aki 1000 Eurót költ, derült ki egy friss felmérésből.

Minden harmadik olasz élelmiszert vagy bort helyez a karácsonyfa alá családtagjai vagy barátai számára, ez a legújabb ajándékozási trend, amely különösen a kézműves specialitásokat részesíti előnyben.

Ebben az évben az olaszok mintegy 30 százaléka döntött úgy, hogy szeretteiket vagy barátaikat borral és helyi élelmiszer különlegességgel ajándékozzák meg,

derült ki a Coldiretti olasz gazda szövetség által megrendelt közvélemény-kutatása alapján.

A felmérés azt mutatja, hogy évről évre egyre nagyobb divat, hogy ezeket az ajándékokat adják karácsonyra. Ezek közül a legelegánsabb és a legjobban várt ünnepi meglepetés a hagyományos ünnepi ételsor egy-egy eleme, például a hagyományos panettone vagy pandoro torta dekoratív dobozban, egy üveg borral, esetleg pezsgővel, kézműves csokoládéval és egyéb finomságokkal körítve.

Nagy az érdeklődés az ünnepek előtt a kiváló minőségű regionális sajtok, az érlelt húsok, valamint a legújabb trend szerint az ókori gabonafajtákból előállított kézműves üzemekből származó tészták iránt. Széles körben elterjedt az a szokás, hogy korlátozott mennyiségben előállított, családi borpincékből vásárolják meg az ünnepi asztalra és az ajándékba szánt borokat.  

Értékes karácsonyi ajándéknak számít a legjobb minőségű szűz olívaolaj, amelyet közvetlenül a termelőktől, például Umbria-tól rendelnek meg.

A felmérés egy meglepetéssel is szolgált, a legújabb trend a legjobb szarvasmarhafajtákból készült drága húsok iránti kereslet.

Az olaszok kedvenc élelmiszereiket dupla mennyiségben vásárolják decemberben: gondolnak az otthoni ünnepi menüre és az ajándékozásra is. A beszerzés gyakran a termelők erre a célra szervezett karácsonyi vásárain történik, ahol minden egyes élelmiszer-ajándékot minőségi bizonyítvánnyal és védett, regionális termékvédjeggyel ellátva árulnak.

A felmérés azt is kiderítette, hogy

ebben az évben a családok 52 %-a 100 és 300 Euró közötti összeget különített el ajándékokra, de 14 %  akár 1000 Eurót is elkölt ebben az időszakban ajándékokra.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Részletes ajánlás készült a Budapestre hulló esővíz hatékonyabb felhasználására

A globális éghajlatváltozás és a fokozódó környezeti problémák egyre komolyabb kihívások elé állítják a városépítészetet is, így korunk tervezőinek sürgősen és radikálisan újra kell gondolniuk számos eddigi alapvetést.

Már értem, ki találta fel a kombájnt

Muzeális cséplőgépet is láthattunk munkában a 33. Bábolnai Gazdanapokon. A kombájn feltalálója bizonyára gyerekkorában a töreklyukhoz „beosztott” munkás volt, aki naphosszat nyelte a port és küszködött, hogy a felgyűlt törek miatt nehogy megálljon a cséplőgép.

Ismerj meg bennünket!

A koronavírus miatti nehézségek és a vásárlói kör átalakulása ellenére a Hévízi Termelői Piac továbbra is fenntartja önmagát. A két hónap zárvatartás azonban megviselte a létesítményt, amit Benkő Lajos piacfelügyelő szerint kemény munkával szinte újra kellett indítani. Azt mondja, a marketinggel nem szabad leállni, elindították például az „Ismerj meg bennünket!” programot.

Vágtázó huszárság Bábolnán

Idén sem telhet el a Bábolnai Gazdanapok lovasprogram nélkül. Bábolna évtizedek óta híres a lótenyésztés, a lovászat kapcsán. Főként arab és angol telivérek állnak az istállókban, melyeket versenyeken és bemutatókon egyaránt alkalmaznak. Ezúttal Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárkapitány, jászfényszarui huszárbandérium parancsnokának vezényletével láttatnak az érdeklődők tradicionális lovasbemutatókat.

Évtizedek óta nem látott békafaj került elő

Kihaltnak hitt és 1968 óta nem észlelt békafajt fedeztek fel ismét Brazíliában. A kutatók a környezeti DNS segítségével keresték a csökkenő egyedszámú és eltűnt fajokat Brazília két régiójában.

A gyomirtó szerek jolly jokere, a glifozát tényleg mindent visz?

Ökotoxikológiai bepillantás a növényvédő szerek kártyapaklijába.A Szent István Egyetemen már több mint egy évtizede zajlik intenzív kutatómunka az egyes peszticid hatóanyagok és készítmények ökotoxikológiai hatásainak komplex vizsgálatára a Dr. Kriszt Balázs egyetemi docens által irányított két kutatóhelyen