Back to top

Menő ajándék az olaszoknál a kézműves élelmiszer

Minden harmadik olasz kézműves élelmiszert vagy bort ajándékoz karácsonyra, van, aki 1000 Eurót költ, derült ki egy friss felmérésből.

Minden harmadik olasz élelmiszert vagy bort helyez a karácsonyfa alá családtagjai vagy barátai számára, ez a legújabb ajándékozási trend, amely különösen a kézműves specialitásokat részesíti előnyben.

Ebben az évben az olaszok mintegy 30 százaléka döntött úgy, hogy szeretteiket vagy barátaikat borral és helyi élelmiszer különlegességgel ajándékozzák meg,

derült ki a Coldiretti olasz gazda szövetség által megrendelt közvélemény-kutatása alapján.

A felmérés azt mutatja, hogy évről évre egyre nagyobb divat, hogy ezeket az ajándékokat adják karácsonyra. Ezek közül a legelegánsabb és a legjobban várt ünnepi meglepetés a hagyományos ünnepi ételsor egy-egy eleme, például a hagyományos panettone vagy pandoro torta dekoratív dobozban, egy üveg borral, esetleg pezsgővel, kézműves csokoládéval és egyéb finomságokkal körítve.

Nagy az érdeklődés az ünnepek előtt a kiváló minőségű regionális sajtok, az érlelt húsok, valamint a legújabb trend szerint az ókori gabonafajtákból előállított kézműves üzemekből származó tészták iránt. Széles körben elterjedt az a szokás, hogy korlátozott mennyiségben előállított, családi borpincékből vásárolják meg az ünnepi asztalra és az ajándékba szánt borokat.  

Értékes karácsonyi ajándéknak számít a legjobb minőségű szűz olívaolaj, amelyet közvetlenül a termelőktől, például Umbria-tól rendelnek meg.

A felmérés egy meglepetéssel is szolgált, a legújabb trend a legjobb szarvasmarhafajtákból készült drága húsok iránti kereslet.

Az olaszok kedvenc élelmiszereiket dupla mennyiségben vásárolják decemberben: gondolnak az otthoni ünnepi menüre és az ajándékozásra is. A beszerzés gyakran a termelők erre a célra szervezett karácsonyi vásárain történik, ahol minden egyes élelmiszer-ajándékot minőségi bizonyítvánnyal és védett, regionális termékvédjeggyel ellátva árulnak.

A felmérés azt is kiderítette, hogy

ebben az évben a családok 52 %-a 100 és 300 Euró közötti összeget különített el ajándékokra, de 14 %  akár 1000 Eurót is elkölt ebben az időszakban ajándékokra.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Sikeres a székelyföldi gazdaságélénkítő program

A magyar állam támogatásának köszönhetően a Pro Economica Alapítványon keresztül 130 millió eurót sikerült tavaly a székelyföldi gazdaságélénkítő programra fordítani. Összesen 66 nyertes pályázat volt, a támogatások értéke pedig mintegy 23 milliárd forint, azaz 70 millió euró.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Olimpiai aranyat ért a komáromi cukrász újabb fantasztikus alkotása

Aranyérmet ért a komáromi Podmaniczky Krisztina alkotása a négy évente megrendezett IKA Kulináris Olimpián, a németországi Stuttgartban. A fantasztikus alkotásról Facebook-oldalán számolt be a komáromi cukrász.

Meztelencsiga-irtó robot

A kasseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek vállalkozás egy autonóm robotot készített, amely képes a földön és a növényeken található meztelen csigák felismerésére és megsemmisítésére.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Magyarország több mint 40 millió euró értékben exportál halat

Magyarország évente több mint 40 millió euró értékben exportál édesvízi halat - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.