0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vészesen pusztulnak a rovarok, a tudósok egyelőre nem értik, hogy mi történik

Az entomológusok, azaz a rovarokkal foglalkozó tudósok szerint az évszázad végére eltűnhetnek a bolygóról a rovarok, ha nem értjük meg, mi okozza a pusztulásukat.

Az entomológia, vagyis a rovartan megfigyeléseit szeretnék modernizálni a Leeds-i Egyetem kutatói – írja a hvg.hu. A BioDAR nevű projekt keretében egy olyan, speciális ballont használnak, amely segít monitorozni a légkör különböző rétegeiben található rovarok mennyiségét. A BioDAR-nak köszönhetően a jövőben jobban megérthetjük majd a rovarokat, és arra is magyarázatot kaphatunk, miért tűnik úgy, hogy épp kihalófélben vannak.

A Wired beszámolója szerint bár a hagyományos módszereknek – a rovarbegyűjtéseknek – megvan a maga előnye, nem mutat teljes képet a rovarok ökoszisztémájáról. Éppen ezért a kutatók igyekeznek egy olyan módszert kifejleszteni, amely segítségével az eddiginél pontosabban mérhetik meg a rovarpopuláció mozgását, ezzel együtt pedig a körülbelüli mennyiségüket.

Minderre azért is van szükség, mert a megfigyelések szerint lassan, de biztosan csökken a körülöttünk élő rovarok száma.

A Németországban végzett kutatások szerint az elmúlt 30 évben 75 százalékkal csökkent az ottani populáció, a 2013 óta elkészült tanulmányok alapján pedig úgy tűnik, a következő évtizedekben a rovarok 40 százalékát fenyegeti a kihalás.

A számítások szerint rovarok száma 2,5 százalékkal csökken évente, vagyis ha a tendencia folytatódik, az évszázad végére teljesen eltűnhetnek.

A BioDAR projekt lényege éppen ezért az, hogy megelőzzék a globális katasztrófát, és megpróbálják megmenteni a rovarokat a kihalástól. Ha ugyanis eltűnnének a Föld színéről, összeomlana az ökoszisztéma.

A szakemberek az időjárási radarok által készített képek segítségével mérnék fel, hogy mely területeken nagy a baj. Ha ez sikerülne, azzal azt is meg tudnák mondani, hogy mi okozza a tömeges pusztulásukat: megóvhatnák a veszélyeztetett fajokat, de például az afrikai mezőgazdaság számára is lehetővé tennék a kártevők elleni hatékonyabb védekezést.

Az ötlet nem újkeletű, a radarok már az 1930-as évek óta képesek kimutatni a levegőben szálló élőlényeket. Ennek hasznosságát azonban sokáig nem fedezték fel a szakemberek, és a radarok által befogott „fantom jeleket” egyszerűen ignorálták. Ez vezetett végül oda, hogy az 1990-es években olyan radart fejlesztettek ki, amelyek kifejezetten a rovarokat követik nyomon.

Az azóta eltelt két évtizedben sikerült még pontosabb radarokat építeni, ami láthatóvá tette, hogy miként vonulnak egyik helyről a másikra a rovarok. A kutatók jelenleg egy olyan algoritmuson dolgoznak, amely a tiszta égbolton is felismeri a rajt, és értelmezni tudja a meteorológiai radarok által csupán zajként értelmezett jelvisszaverődést.

Forrás: hvg.hu