Back to top

Vészesen pusztulnak a rovarok, a tudósok egyelőre nem értik, hogy mi történik

Az entomológusok, azaz a rovarokkal foglalkozó tudósok szerint az évszázad végére eltűnhetnek a bolygóról a rovarok, ha nem értjük meg, mi okozza a pusztulásukat.

Az entomológia, vagyis a rovartan megfigyeléseit szeretnék modernizálni a Leeds-i Egyetem kutatói – írja a hvg.hu. A BioDAR nevű projekt keretében egy olyan, speciális ballont használnak, amely segít monitorozni a légkör különböző rétegeiben található rovarok mennyiségét. A BioDAR-nak köszönhetően a jövőben jobban megérthetjük majd a rovarokat, és arra is magyarázatot kaphatunk, miért tűnik úgy, hogy épp kihalófélben vannak.

A Wired beszámolója szerint bár a hagyományos módszereknek – a rovarbegyűjtéseknek – megvan a maga előnye, nem mutat teljes képet a rovarok ökoszisztémájáról. Éppen ezért a kutatók igyekeznek egy olyan módszert kifejleszteni, amely segítségével az eddiginél pontosabban mérhetik meg a rovarpopuláció mozgását, ezzel együtt pedig a körülbelüli mennyiségüket.

Minderre azért is van szükség, mert a megfigyelések szerint lassan, de biztosan csökken a körülöttünk élő rovarok száma.

A Németországban végzett kutatások szerint az elmúlt 30 évben 75 százalékkal csökkent az ottani populáció, a 2013 óta elkészült tanulmányok alapján pedig úgy tűnik, a következő évtizedekben a rovarok 40 százalékát fenyegeti a kihalás.

A számítások szerint rovarok száma 2,5 százalékkal csökken évente, vagyis ha a tendencia folytatódik, az évszázad végére teljesen eltűnhetnek.

A BioDAR projekt lényege éppen ezért az, hogy megelőzzék a globális katasztrófát, és megpróbálják megmenteni a rovarokat a kihalástól. Ha ugyanis eltűnnének a Föld színéről, összeomlana az ökoszisztéma.

A szakemberek az időjárási radarok által készített képek segítségével mérnék fel, hogy mely területeken nagy a baj. Ha ez sikerülne, azzal azt is meg tudnák mondani, hogy mi okozza a tömeges pusztulásukat: megóvhatnák a veszélyeztetett fajokat, de például az afrikai mezőgazdaság számára is lehetővé tennék a kártevők elleni hatékonyabb védekezést.

Az ötlet nem újkeletű, a radarok már az 1930-as évek óta képesek kimutatni a levegőben szálló élőlényeket. Ennek hasznosságát azonban sokáig nem fedezték fel a szakemberek, és a radarok által befogott "fantom jeleket" egyszerűen ignorálták. Ez vezetett végül oda, hogy az 1990-es években olyan radart fejlesztettek ki, amelyek kifejezetten a rovarokat követik nyomon.

Az azóta eltelt két évtizedben sikerült még pontosabb radarokat építeni, ami láthatóvá tette, hogy miként vonulnak egyik helyről a másikra a rovarok. A kutatók jelenleg egy olyan algoritmuson dolgoznak, amely a tiszta égbolton is felismeri a rajt, és értelmezni tudja a meteorológiai radarok által csupán zajként értelmezett jelvisszaverődést.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb szín az ártéri erdőkben: nyílik a ligeti csillagvirág

A hóvirágokkal nagyjából egy időben kezd nyílni a kékes-lilás virágú, törékeny ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna-menti ártéri ligeterdőkben.

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkáját

A Szent István Egyetem (SZIE) is felkerült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját.

Indítótrágyázás

A hagyományosnak számító trágyázási rendszerekben a növények számára szükséges tápanyagokat legalább három részletben juttatjuk ki. Ősszel, a talajforgatás előtt az alaptrágyázással kezdünk, majd a tavaszi talaj-előkészítő munkák során dolgozzuk be a talajba az indítótrágyát.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Klímaváltozás: halálra főtt félmillió kagyló

Az elpusztult kagylókra Új-Zéland partjainál, a sziklák között elterülve bukkantak rá, az emelkedő hőmérséklet miatt gyakorlatilag élve megfőttek. A szakértők szerint a jövőben hasonló jelenségekre lehet számítani a klímaváltozás miatt.

Az emberi test komposztálása lehet a temetkezés zöld alternatívája

A temetkezés után a balzsamozó folyadék, a lebomló fa szennyezheti az élő vizeket, a hamvasztás szén-dioxid kibocsátása egy repülőútéval vetekszik, így nem csoda, ha temetkezési szakemberek keresik a végső nyugalomra helyezés zöld alternatíváit. Ennek egyik módja lehet az emberi test komposztálása.