Back to top

Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során.

A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a karácsonyt.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál: egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki, s ennek a fele megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel, tudatosabb tervezéssel. Jellemző, hogy az ünnepi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben

A hulladékpiramis elve szerint a legjobb megoldás a megelőzés. Ebben nyújt segítséget az az összeállítás, amelyben a Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei az élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat gyűjtötték össze.

Fontos például szem előtt tartani, hogy gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére.

Az ünnepek alatt is törekedjünk arra, hogy ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Ha ez mégsem sikerül, akkor ügyeljünk rá, hogy az ételmaradék minél hamarabb bekerüljön a hűtőbe. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód, amelynek legfontosabb szempontjairól infografikát is készített a Nébih.

Szintén hasznos, ha az ételkészítésbe – akár játékos formában – bevonjuk a gyerekeket is. A kutatások szerint ugyanis

azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik.

Ráadásul ők a későbbiekben az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik el, mint társaik.

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

Július 31-e az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az összeget a hivatal elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.