0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Korszakváltás küszöbén: csak folyamatos fejlesztésekkel maradhatunk versenyképesek

Csillagos ötöst kapott a magát ötcsillagos városnak nevező Sárvártól az Axiál legújabb telephelye, amit december 19-én adtak át a Vas megyei településen.

Az eseményen a környék gazdálkodói, a cég partnerei és több helyi vezető, a térség országgyűlési képviselője mellett megjelent és felszólalt Nagy István agrárminiszter és Kondora István polgármester. Ahogy minden telephelyavatón, a mostanin is részt vett a bajai cég által forgalmazott egyik márka képviselője, Sárvárra Jean Rouault-t, a Manitou gyár értékesítésért és marketingért felelős alelnökét hívták meg.

A sárvári öt csillag a gyógyvízből, a gyógyvízre épülő turisztikai attrakciókból, a természeti környezetből, a történelmi és kulturális értékekből, valamint az ipar és a szolgáltatások fejlettségéből áll össze, és ez utóbbiba illeszkedik a most átadott telephely, mondta a polgármester. Mint hozzátette, ezeket a város egymaga nem lenne képes felépíteni, ehhez az állami források mellett önkormányzati és magán beruházásokra egyaránt szükségük van, és ilyen utóbbi az Axiálé is.

Korszakváltás küszöbéhez érkezett a magyar mezőgazdaság, mert a gazdák megértették, hogy csak akkor lehetnek versenyképesek, ha fejlesztenek, mondta Nagy István az átadó ünnepségen. Beszédében kitért rá, hogy

a magyar gazdák, a hazai agrár-vállalkozások fejlesztési, beruházási kedve töretlen, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az idei év első háromnegyed évében mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, három százalékkal többet, mint 2018 azonos időszakában.

Alkatrészekre pedig az előző évinél tíz százalékkal többet, 43 milliárd forintot fordítottak.

A gazdálkodók erőgépek beszerzésére szánták a legtöbb pénzt, a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek. Az agrárminiszter szerint a kedvező kamat- és finanszírozási környezetnek, valamint a gazdálkodói szemléletváltásnak köszönhetően az agrárberuházások további növekedése várható. A vevők jelentős része bankhitelt vett igénybe, ezek közül is a jegybank kedvezményes hitelprogramja volt a legkedveltebb. A januárban indított Növekedési Hitelprogram Fix keretében elérhető források negyede, mintegy 81 milliárd forint a mezőgazdaságba került. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg is növekedett, mintegy 24 százalékkal az előző év azonos időszakához képest, az év első háromnegyed évében elérte a 72 milliárd forintot.

Az Axiál tulajdonosai öt éve tervezték, hogy Szombathely környékén telephelyet nyitnak, az ottanit ugyanis kinőtték. Az újabb beruházás szükségességéről szólva Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, az arra alkalmas terület kiválasztása, az engedélyek beszerzése és mindössze 8 hónappal az áprilisi alapkőletétel után, sok ember munkájának köszönhetően, a tervből valóság lett. Telephelyeik száma nem változott (19), hiszen a sárvári a szombathelyit váltja ki,

a most átadott több mint 1400 négyzetméter területű épületegyüttesben is a szombathelyi telephelyről átköltöző 18 munkatársuk várja a partnereiket. A 2011-ben elkezdett fejlesztési programmal továbbra sem állnak le: jövőre Baján egy alkatrészek tárolására alkalmas, 48 x 48 x 16 méteres raktárat építenek.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság