0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vadászat helye a kultúrában

Mint számos országnak, úgy nemzeten belül a különböző szubkultúráknak is eltérő kulturális jellemzői vannak. Ezen kultúrák védjegyeit ápolni, őrizni kell, hogy a következő generáció is megtapasztalja a nemzedékről nemzedékre átöröklő szellemiséget, hagyományt.

Jelen írásomban a vadászatban rejlő művészetre kívánnék kitérni, amely komoly tradíciókkal és régmúltba gyökerező hagyományokkal rendelkezik. A vadászati kultúra valahol egy szakma kultúrája, azon belül a természettel, vadvédelemmel, vadgazdálkodással és vadászattal kapcsolatos anyagi és szellemi értékek teljessége. A szellemi és erkölcsi megnyilvánulások létrehozott produktuma, egyben a nemzet kultúrájának elidegeníthetetlen szellemi terméke.

A vadászati kultúra több területből összetevőiből alkot egységet:

a vadászat gyakorlása során az írott és íratlan szabályok betartása; a tudományos kutatási munkák által szerzett ismeretek, melyeknek felhasználása egyebek mellett a vadászat és vadgazdálkodás alapját képezik; a hiedelemvilág és legendáriumok történetei, a mesék és mendemondák világát tárják elénk; és a művészeti alkotások, a kreativitás szüleményei, amik a természetben rejlő pillanatokat, történeteket jelenítik meg.

A vadászati képzőművészeti alkotások közül kiemelkedik a festészet, amely területen számos nagyszerű és tehetséges magyar alkotóval büszkélkedhet a vadásztársadalom. A teljesség igénye nélkül megemlíteném Szamosközi Antalt, Murai Róbertet, Kovrig Miklóst, Kun Editet vagy éppen Boros Zoltánt – és még hosszan sorolhatnám.

Vadászírók tekintetében sem szenved csorbát a vadászkultúra, napjainkban egyre több agilis vadászember ragad tollat, hogy útinapló, élménybeszámoló, novella, esetleg vers formájában papírra vesse gondolatait és élményeit. Nem is beszélve a klasszikusokról gróf. Széchenyi Zsigmondról, Fekete Istvánról, Bársony Istvánról, Kittenberger Kálmánról vagy éppen a lírikus Áprily Lajosról.

Az 1991-ben alakult Vadászati Kulturális Egyesület azon fáradozik, hogy a vadászkultúra ne csak fennmaradjon, de a mai napig éljen, ennek érdekében több tagozatot is alapított, mint:

Diana Vadászhölgy Klub, Magyar Vadászkürt Egylet, Ifjúsági Tagozat, Irodalmi Kör, Képzőművészeti Kör, Szalonka Klub, stb. Ezen tagozatoknak köszönhetően minden alkotni kívánó ember megtalálja a maga számításait, közösséget alkothat, hogy együttesen tartsák életben a vadászkultúra lángját.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu