Back to top

Húsz év a magyar borért: az alapítók

Húsz évvel ezelőtt, tíz nagy tekintélyű családi pincészet megalapította a Pannon Bormíves Céhet, azzal a céllal, hogy a legmagasabb minőségű borok készítésével egy közösségként támogassák a magyar bortermelés és borkultúra felelősségteljes növekedését és fenntarthatóságát.

A céh tagjai a mai napig azok az elismert és értékteremtő, magyar, családi borászatok, akiknek hitvallása és filozófiája megegyezik a Pannon Bormíves Céh általános alapelveivel, s akik magukénak érzik a teljes Magyar Borvidék sorsát.

Ahogy minden évben, idén is megrendezésre került a Pannon Karácsony, a Pannon Bormíves Céh évzáró rendezvénye, 2019. december 18-án, a Corinthia Hotelben. Tagjaik ezúttal is 2-2 kóstoló tétellel készültek, melyek kiemelkedtek idei repertoárjukból.

A neves vendégeket is felvonultató esemény ebben az évben azért is volt különleges, mert a céh alapításának 20. évfordulóját élik, mely alkalomból bemutatták megújult weboldalukat és más meglepetésekkel is készültek.

Ifj. Figula Mihály és Dr. Lőrincz György köszöntötte az alapítókat és egy különleges jubileumi emléktárggyal nyilvánítottak köszönetet az elmúlt 20 évben és az alapításkor tett törekvéseikért.

Az esemény másik fontos apropója, a Bussay díj átadása, mely minden alkalommal ünnepélyes keretek között kerül gazdájához. A díj a Pannon Bormíves Céh által megfogalmazott köszönet a magyar szőlő- és borkultúráért vállalt áldozatos munkát végző személyek részére.

Az alapítók és az újabb generáció

A díjátadáson ifj. Gál Tibor ismertette a Bussay díj történetét, majd Heimann Zoltán és Bolyki János méltatták a díjazott munkásságát. A díjat természetesen ezúttal is Dr. Bussay Dorottya adta át.

Rókusfalvy Pál az idei Bussay díjazott

A Pannon Bormíves Céh tagjai az idei évben egyöntetűen Rókusfalvy Pálra tették voksukat az éves taggyűlésen megrendezett szavazáson, akinek ezzel az elismeréssel köszönték meg azt az eredményes munkát, amit 1999 óta Etyekért, a borvidékért és a magyar borkultúráért végez.

 

Forrás: 
standrea

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.

„Jó, ha meg van vetve a bor ágya”

„A falusi emberek, ha idejük engedte, elmentek a hegyre, ott összejöttek a szomszédok, beszélgettek és borozgattak. Az iváshoz szerettek felkészülni, úgy is mondták: jó, ha meg van vetve a bor ágya.” Somogyi Zoltán fogalmazta meg ekképpen a gyenesdiási Darnay-pince létének és üzemeltetésének mottóját.

Steingrube nakkösség

A selmeci akadémián a kiegyezés után a magyar lett a hivatalos nyelv, és a hazafias felbuzdulás következtében egyre több lett a magyar hallgató, míg a monarchia többi országainak diákjai és a külföldiek fokozatosan elmaradoztak. A magyar szellemben szervezett és irányított akadémiai ifjúság megtartotta a régi hagyományok szép szokásait, humoros mókáit.

Bioszén és klímaváltozás: milyen lehetőséget kínál a növényi szén?

A klímaváltozással párhuzamosan egyre sürgetőbb, hogy a káros hatással járó termelési folyamatok helyettesítésére alternatívát kell találni. Egy ilyen megoldás lehet növényi maradványokból előállított bioszénnel való talajtakarás.

Elúszott négyszázezer palack cabarnet sauvignon

Bizonyára sokan fantáziáltak már arról, hogy milyen jó lenne egy borral teli kádban elmerülni. Nos Kaliforniában egy egész folyó állt a vállalkozó kedvűek részére, történt ugyanis hogy, egy tartály cabernet souvignon, azaz több mint 10 millió dollár értékű nedű úszott le a helyi folyón.

Mindenhol járt, ahol szőlőt termesztenek

Amikor a szőlőtermesztés kapcsán a klímaváltozásról hallunk, Lakatos András munkássága jut az eszünkbe, aki nemcsak Magyarországon, elsősorban Balatonbogláron hozott létre nemzetközileg is híres szőlészetet és borászatot, hanem Brazíliában is, száraz és meleg trópusi területen. A neves szakember 91 éves koráig dolgozott, és igen sokat tett a kutatás, oktatás, termelés és szaktanácsadás területén.

Mi, balatoniak...

Második alkalommal szervezték meg a BorÉRT borturisztikai konferenciát, amelynek idén is a Magyar Mezőgazdasági Múzeum biztosított helyet. Évente, a BorÉRT Borturisztikai Egyesület, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a koccintas.hu, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Balatoni Turizmus Szövetség partnerségével itt találkoznak a borturizmus szereplői.