Back to top

Húsz év a magyar borért: az alapítók

Húsz évvel ezelőtt, tíz nagy tekintélyű családi pincészet megalapította a Pannon Bormíves Céhet, azzal a céllal, hogy a legmagasabb minőségű borok készítésével egy közösségként támogassák a magyar bortermelés és borkultúra felelősségteljes növekedését és fenntarthatóságát.

A céh tagjai a mai napig azok az elismert és értékteremtő, magyar, családi borászatok, akiknek hitvallása és filozófiája megegyezik a Pannon Bormíves Céh általános alapelveivel, s akik magukénak érzik a teljes Magyar Borvidék sorsát.

Ahogy minden évben, idén is megrendezésre került a Pannon Karácsony, a Pannon Bormíves Céh évzáró rendezvénye, 2019. december 18-án, a Corinthia Hotelben. Tagjaik ezúttal is 2-2 kóstoló tétellel készültek, melyek kiemelkedtek idei repertoárjukból.

A neves vendégeket is felvonultató esemény ebben az évben azért is volt különleges, mert a céh alapításának 20. évfordulóját élik, mely alkalomból bemutatták megújult weboldalukat és más meglepetésekkel is készültek.

Ifj. Figula Mihály és Dr. Lőrincz György köszöntötte az alapítókat és egy különleges jubileumi emléktárggyal nyilvánítottak köszönetet az elmúlt 20 évben és az alapításkor tett törekvéseikért.

Az esemény másik fontos apropója, a Bussay díj átadása, mely minden alkalommal ünnepélyes keretek között kerül gazdájához. A díj a Pannon Bormíves Céh által megfogalmazott köszönet a magyar szőlő- és borkultúráért vállalt áldozatos munkát végző személyek részére.

Az alapítók és az újabb generáció

A díjátadáson ifj. Gál Tibor ismertette a Bussay díj történetét, majd Heimann Zoltán és Bolyki János méltatták a díjazott munkásságát. A díjat természetesen ezúttal is Dr. Bussay Dorottya adta át.

Rókusfalvy Pál az idei Bussay díjazott

A Pannon Bormíves Céh tagjai az idei évben egyöntetűen Rókusfalvy Pálra tették voksukat az éves taggyűlésen megrendezett szavazáson, akinek ezzel az elismeréssel köszönték meg azt az eredményes munkát, amit 1999 óta Etyekért, a borvidékért és a magyar borkultúráért végez.

 

Forrás: 
standrea

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít a Magyar Turisztikai Ügynökség

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2020 őszén Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, melynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.

Ahol nem a vad szüretel

Innen már nem lehet tovább magyarázni, szüretben a szőlő megmutatja, milyen gazdája volt, s miként hatott rá az évjárat. A tavalyi évhez képest kicsit később kezdődött a betakarítás, s még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák szavaiból bizakodás tűnik ki.

Szüreti bemutató Pécsen: új rezisztens fajták kaptak állami elismerést

Az idén a megszokott időben indult a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, a hagyományos őszi bemutatón már egy hónapja beért fürtöket is láthattunk. Az idei évjárat sok nehézséggel járt, szárazság és hideg viselte meg a szőlőt. A pécsi klónszelekció és rezisztencianemesítés eredményeként az idén a kutatóintézet 14 klónja, illetve hibridje nyert állami elismerést.

Háromfalus borászat: a Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Szigetcsépen nem is fogadhattak volna kedvesebben, mint egy Jóbarát gyöngyözőborral. A friss, illatos ital pedig két alkotójáról, az Ezerjóról és a Szürkebarátról kapta a nevét.

2,2 milliárdnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a borászok

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal - jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.