Back to top

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Az ötlet, hogy virágokat fogyasszunk nem újkeletű. Történelmi bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori rómaiak használtak virágokat az ételeik elkészítéséhez, csakúgy, mint a kínai, a közel-keleti és indiai kultúrák is – írja az Euronews. A Római Birodalomban az ibolya és a rózsa ehető virágát az ételekben, a levendulát pedig a szószokban használták.

Napjainkban a tudósok az ehető virágok szervezetre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálják.

Dél- Franciaországban, egy Nizza környéki üvegház az ehető virágok termesztésére és tanulmányozására specializálódott. A kutatás az ANTEA projekt keretein belül jött létre.

Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés Franciaország és Olaszország között, amelyet az EU kohéziós politikája támogat. A politika célja a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése a régiók közötti fejlettségi szintkülönbségek csökkentésével. Jelen program törekvése megerősíteni a feltörekvő, ehető virág ágazatot. A projektben negyven virágot vizsgálnak. Az ehető virágok rövid- élettartammal rendelkező, rendkívül törékeny termékek, ezért a tudósok főleg az eltarthatóságuk különböző módjait vizsgálják. Eltérő tartósítási módszerekkel kísérleteznek, hűtőszekrényekben történő tárolással, illetve a virágok napenergiával vagy elektromos szárítóval való kiszárításával.

Barbara Ruffoni, az ANTEA projektmenedzsere egyetért azzal, hogy a virágok konyhai felhasználása bizonyos kultúrákban már régóta létezik.

"A virágok mindig is hagyományos összetevői voltak nagyszüleink receptjeinek, mind az olasz Liguria vidékén, mind a francia oldalon, különösen a völgyekben"

– magyarázta a projektmenedzser. "A projekt kezdetén csak néhány gazdával dolgoztunk együtt, de mára Franciaországban és Olaszországban összesen 60-70 közé tehető a termelőink száma."

A kertészeti ágazat válsághelyzetében az olyan virágtermelők, mint például Marco Ravera, az üzleti lehetőségeik kibővítésére törekszenek. A kertész, aki hasonló gondokkal küzdött, úgy döntött, hogy biogazdasága 15% -át ehető virágok termesztésére fordítja. Jelenleg begóniákkal, ibolyákkal, valamint a LED-lámpák növekedésre gyakorolt ​​hatásával foglalkozik.

"Az ANTEA projekt tagjaként megismételjük az összes laboratóriumban elvégzett kísérletet" – mondta – "Az évszaktól függően egész évben teszteljük a növényeket a gazdaságban."

Az ANTEA kutatói számára nagy értékkel bírnak a séfektől érkező visszajelzések, hogy miként használják fel az ehető virágokat az ételeik elkészítésében.

A francia Michlein csillagos séf, Christophe Dufau igazi rajongója az ehető virágoknak, melyeket előszeretettel alkalmaz az étel kreációihoz. Étterme, a Les Bacchanales híres a helyi termékeket felhasználó, rendhagyó ízek keveredéséből összeállított gasztronómiai különlegességekről.

A séf elmondta, hogy

szereti levetkőztetni a virágokat sziromról sziromra, és úgy elhelyezni a tányéron, hogy a vendégek ne szedjék le azokat az ételről, hanem valóban megegyék.
Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny idei győzteseit

Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az idén rendhagyó módon a lakosság számára meghirdetett Virágos Magyarország verseny győzteseit; a legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat - közölte a turisztikai ügynökség az MTI-vel kedden.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Színkavalkád a Gyöngyösi sétányon

A főváros XIII. Kerületi Önkormányzata immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. A vírusjárvány ellenére idén 60 809 egynyári növényt ültettek ki a kerület közterületeire, ennek harmada a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét borítja.

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.