Back to top

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Az ötlet, hogy virágokat fogyasszunk nem újkeletű. Történelmi bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori rómaiak használtak virágokat az ételeik elkészítéséhez, csakúgy, mint a kínai, a közel-keleti és indiai kultúrák is – írja az Euronews. A Római Birodalomban az ibolya és a rózsa ehető virágát az ételekben, a levendulát pedig a szószokban használták.

Napjainkban a tudósok az ehető virágok szervezetre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálják.

Dél- Franciaországban, egy Nizza környéki üvegház az ehető virágok termesztésére és tanulmányozására specializálódott. A kutatás az ANTEA projekt keretein belül jött létre.

Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés Franciaország és Olaszország között, amelyet az EU kohéziós politikája támogat. A politika célja a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése a régiók közötti fejlettségi szintkülönbségek csökkentésével. Jelen program törekvése megerősíteni a feltörekvő, ehető virág ágazatot. A projektben negyven virágot vizsgálnak. Az ehető virágok rövid- élettartammal rendelkező, rendkívül törékeny termékek, ezért a tudósok főleg az eltarthatóságuk különböző módjait vizsgálják. Eltérő tartósítási módszerekkel kísérleteznek, hűtőszekrényekben történő tárolással, illetve a virágok napenergiával vagy elektromos szárítóval való kiszárításával.

Barbara Ruffoni, az ANTEA projektmenedzsere egyetért azzal, hogy a virágok konyhai felhasználása bizonyos kultúrákban már régóta létezik.

"A virágok mindig is hagyományos összetevői voltak nagyszüleink receptjeinek, mind az olasz Liguria vidékén, mind a francia oldalon, különösen a völgyekben"

– magyarázta a projektmenedzser. "A projekt kezdetén csak néhány gazdával dolgoztunk együtt, de mára Franciaországban és Olaszországban összesen 60-70 közé tehető a termelőink száma."

A kertészeti ágazat válsághelyzetében az olyan virágtermelők, mint például Marco Ravera, az üzleti lehetőségeik kibővítésére törekszenek. A kertész, aki hasonló gondokkal küzdött, úgy döntött, hogy biogazdasága 15% -át ehető virágok termesztésére fordítja. Jelenleg begóniákkal, ibolyákkal, valamint a LED-lámpák növekedésre gyakorolt ​​hatásával foglalkozik.

"Az ANTEA projekt tagjaként megismételjük az összes laboratóriumban elvégzett kísérletet" – mondta – "Az évszaktól függően egész évben teszteljük a növényeket a gazdaságban."

Az ANTEA kutatói számára nagy értékkel bírnak a séfektől érkező visszajelzések, hogy miként használják fel az ehető virágokat az ételeik elkészítésében.

A francia Michlein csillagos séf, Christophe Dufau igazi rajongója az ehető virágoknak, melyeket előszeretettel alkalmaz az étel kreációihoz. Étterme, a Les Bacchanales híres a helyi termékeket felhasználó, rendhagyó ízek keveredéséből összeállított gasztronómiai különlegességekről.

A séf elmondta, hogy

szereti levetkőztetni a virágokat sziromról sziromra, és úgy elhelyezni a tányéron, hogy a vendégek ne szedjék le azokat az ételről, hanem valóban megegyék.
Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olasz maffiánál kötöttek ki az EU-s agrártámogatások

Eurómilliókat markolt fel uniós agrártámogatásokból az olasz maffia két klánja. A helyi rendőrség a múlt héten 94 embert vett őrizetbe.

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.