Az ötlet, hogy virágokat fogyasszunk nem újkeletű. Történelmi bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori rómaiak használtak virágokat az ételeik elkészítéséhez, csakúgy, mint a kínai, a közel-keleti és indiai kultúrák is – írja az Euronews. A Római Birodalomban az ibolya és a rózsa ehető virágát az ételekben, a levendulát pedig a szószokban használták.
Dél- Franciaországban, egy Nizza környéki üvegház az ehető virágok termesztésére és tanulmányozására specializálódott. A kutatás az ANTEA projekt keretein belül jött létre.
Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés Franciaország és Olaszország között, amelyet az EU kohéziós politikája támogat. A politika célja a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése a régiók közötti fejlettségi szintkülönbségek csökkentésével. Jelen program törekvése megerősíteni a feltörekvő, ehető virág ágazatot. A projektben negyven virágot vizsgálnak. Az ehető virágok rövid- élettartammal rendelkező, rendkívül törékeny termékek, ezért a tudósok főleg az eltarthatóságuk különböző módjait vizsgálják. Eltérő tartósítási módszerekkel kísérleteznek, hűtőszekrényekben történő tárolással, illetve a virágok napenergiával vagy elektromos szárítóval való kiszárításával.
Barbara Ruffoni, az ANTEA projektmenedzsere egyetért azzal, hogy a virágok konyhai felhasználása bizonyos kultúrákban már régóta létezik.
– magyarázta a projektmenedzser. „A projekt kezdetén csak néhány gazdával dolgoztunk együtt, de mára Franciaországban és Olaszországban összesen 60-70 közé tehető a termelőink száma.”
A kertészeti ágazat válsághelyzetében az olyan virágtermelők, mint például Marco Ravera, az üzleti lehetőségeik kibővítésére törekszenek. A kertész, aki hasonló gondokkal küzdött, úgy döntött, hogy biogazdasága 15% -át ehető virágok termesztésére fordítja. Jelenleg begóniákkal, ibolyákkal, valamint a LED-lámpák növekedésre gyakorolt hatásával foglalkozik.
Az ANTEA kutatói számára nagy értékkel bírnak a séfektől érkező visszajelzések, hogy miként használják fel az ehető virágokat az ételeik elkészítésében.
A francia Michlein csillagos séf, Christophe Dufau igazi rajongója az ehető virágoknak, melyeket előszeretettel alkalmaz az étel kreációihoz. Étterme, a Les Bacchanales híres a helyi termékeket felhasználó, rendhagyó ízek keveredéséből összeállított gasztronómiai különlegességekről.
A séf elmondta, hogy