0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Az ötlet, hogy virágokat fogyasszunk nem újkeletű. Történelmi bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori rómaiak használtak virágokat az ételeik elkészítéséhez, csakúgy, mint a kínai, a közel-keleti és indiai kultúrák is – írja az Euronews. A Római Birodalomban az ibolya és a rózsa ehető virágát az ételekben, a levendulát pedig a szószokban használták.

Napjainkban a tudósok az ehető virágok szervezetre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálják.

Dél- Franciaországban, egy Nizza környéki üvegház az ehető virágok termesztésére és tanulmányozására specializálódott. A kutatás az ANTEA projekt keretein belül jött létre.

Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés Franciaország és Olaszország között, amelyet az EU kohéziós politikája támogat. A politika célja a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése a régiók közötti fejlettségi szintkülönbségek csökkentésével. Jelen program törekvése megerősíteni a feltörekvő, ehető virág ágazatot. A projektben negyven virágot vizsgálnak. Az ehető virágok rövid- élettartammal rendelkező, rendkívül törékeny termékek, ezért a tudósok főleg az eltarthatóságuk különböző módjait vizsgálják. Eltérő tartósítási módszerekkel kísérleteznek, hűtőszekrényekben történő tárolással, illetve a virágok napenergiával vagy elektromos szárítóval való kiszárításával.

Barbara Ruffoni, az ANTEA projektmenedzsere egyetért azzal, hogy a virágok konyhai felhasználása bizonyos kultúrákban már régóta létezik.

„A virágok mindig is hagyományos összetevői voltak nagyszüleink receptjeinek, mind az olasz Liguria vidékén, mind a francia oldalon, különösen a völgyekben”

– magyarázta a projektmenedzser. „A projekt kezdetén csak néhány gazdával dolgoztunk együtt, de mára Franciaországban és Olaszországban összesen 60-70 közé tehető a termelőink száma.”

A kertészeti ágazat válsághelyzetében az olyan virágtermelők, mint például Marco Ravera, az üzleti lehetőségeik kibővítésére törekszenek. A kertész, aki hasonló gondokkal küzdött, úgy döntött, hogy biogazdasága 15% -át ehető virágok termesztésére fordítja. Jelenleg begóniákkal, ibolyákkal, valamint a LED-lámpák növekedésre gyakorolt ​​hatásával foglalkozik.

„Az ANTEA projekt tagjaként megismételjük az összes laboratóriumban elvégzett kísérletet” – mondta – „Az évszaktól függően egész évben teszteljük a növényeket a gazdaságban.”

Az ANTEA kutatói számára nagy értékkel bírnak a séfektől érkező visszajelzések, hogy miként használják fel az ehető virágokat az ételeik elkészítésében.

A francia Michlein csillagos séf, Christophe Dufau igazi rajongója az ehető virágoknak, melyeket előszeretettel alkalmaz az étel kreációihoz. Étterme, a Les Bacchanales híres a helyi termékeket felhasználó, rendhagyó ízek keveredéséből összeállított gasztronómiai különlegességekről.

A séf elmondta, hogy

szereti levetkőztetni a virágokat sziromról sziromra, és úgy elhelyezni a tányéron, hogy a vendégek ne szedjék le azokat az ételről, hanem valóban megegyék.
Forrás: Euronews