0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

„Ökoterroristák” kontra gazdák

A mezőgazdasági termelők úgy érzik, félreérti és elutasítja munkájukat a társadalom egy része az Európai Unió országaiban. Egyre több esetben fordul elő a mezőgazdasági üzemekbe való illegális behatolás, növekszik az úgynevezett "ökoterroristák" által végrehajtott akciók száma. Hogyan védi a jog e tekintetben a mezőgazdasági termelőket az EU-ban?

Dániában az állattartó épületekbe történő jogosulatlan behatolás a büntetőjog hatálya alá tartozik, és bűncselekményként kezelik. Az illetéktelen belépést, és felszólítás ellenére a területen tartózkodást a dán jogrendszer szigorú büntetéssel sújtja.

A különösen súlyos esetekre – például, ha az illegális behatolás jelentős anyagi károkat okoz, vagy felmerül a fertőzés veszélye -,  6 év börtönt is kiszabhatnak.

Finnországban az ilyen jellegű „támadás” szintén bűncselekménynek számít, aminek a büntetési tétele 6 hónapnyi börtön lehet. Azonban a finn társadalom rendkívüli módon jogkövető, így ebben a tárgykörben eddig mindössze egyetlen pénzbüntetést szabtak ki.

Franciaországban a gazdaságokba való jogosulatlan belépés a büntető- és a polgári jog hatálya alá is tartozik. Az illegális videofelvételek készítését, és a nyilvánvalóan károkozási szándékkal történő rágalmazást, és a kártérítés mértékét a polgári jogban szabályozzák. A büntetőjog területére tartozik az anyagi kárt okozó bojkott szervezése, a magánszféra megsértése, a képi felvételekkel történő visszaélés, és a csoportos károkozás.

Bojkott szervezése, ami akadályozza az üzleti tevékenységet, súlyos következményekkel járhat, akár 3 év börtönt és 45 000 Euró pénzbírságot is kiszabhatnak érte.

Portugáliában a hasonló cselekedeteket is a büntető törvénykönyv szerint ítélik meg. Itt 60 napi munkabérnek megfelelő bírságot, vagy 3 hónapos elzárást szabhatnak ki. Súlyosbító körülménynek számít, ha az illegális behatolást az interneten vagy más módon közzéteszik.

Forrás: okiemrolnika.pl