Back to top

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Fotó: Spanyárné Halász Szilvia, Bácska Gergő, Megyesi Éva

Székesfehérvár

A rangos díj az elmúlt évek tudatos zöldfelület-megújítási és parkrekonstrukciós munkáinak eredményeit dicséri. A helyi és országos védettségű Sóstó Természetvédelmi Terület ökológiai rehabilitációjának befejezése volt az idei év legnagyobb fejlesztése Székesfehérváron, amit a verseny zsűrije is kiemelkedőnek ítélt.

A több mint kétszáz hektáros területen madármegfigyelő helyeket, madárleseket alakítottak ki, két kilátót újítottak fel, tanösvényt hoztak létre.

A nyílt vízfelületek mellett tocsogós részek, mesterséges költőszigetek segítik a madarak életét, a tó körbejárhatóvá vált. A természeti terület mellett modern látogatóközpont működik, amely a növény- és állatvilágot mutatja be.

A zsűri értékelte annak a tudatos szakmai döntésnek az eredményét is, hogy a fenntarthatóság jegyében a város közparkjaiban fokozatosan csökkentik az egynyári kiültetések területét, viszont az évelők szerepe növekszik. Ennek a gondolatnak köszönhető, hogy az elmúlt években megváltoztak a városi körforgalmak növénykiültetései is. Kezdetben ott is egynyári növények, majd magyar rózsafajták nyíltak, most viszont a színes évelők virágaiban gyönyörködhetnek a városlakók. A város nem lett hűtlen a díszes egynyáriakhoz sem, 2014 óta a Petőfi park Kováts Zoltán magyar fajtáinak bemutatóparkja. Székesfehérvár a magyar nemesítő növényeiből egyébként 1996 óta ültet évente jelentős mennyiségben.

A város zöldfelületi politikájának fontos értéke a lakosság folyamatos bevonása a fejlesztésekbe, már a tervezések alatt is zajlanak lakossági egyeztetések. A Virágosabb, zöldebb Székesfehérvár programban a lakók pályázhatnak növényesítésre, díszíthetik szűkebb lakókörnyezetüket az önkormányzattól kapott egynyáriak ültetésével. Ebben az évben már négyezer fővel többen pályáztak. A városgondnokság a polgármester támogatásával így vonja be a zöldítésbe a település lakóit, akik azzal segítik a városi kertészek munkáját, hogy a lakótelepek közterületein, családi házak előkertjében, erkélyeken, teraszokon elültetett növények gondozását vállalják.

Nyolc éve működik sikeresen a településen a …Mert közös a világunk program. Ennek keretében a zöldfelületi munkákba iskolás csoportok, mássággal élő tanulók kapcsolódnak be, akik több napon keresztül dolgoznak együtt a kertész szakemberekkel.

A város legújabb, igen népszerű rendezvénye a Mesés kiskertek kertépítőverseny, ahol óvodások és kisiskolások környezeti nevelésének részeként kicsi kerteket terveznek és építenek a gyerekek a pedagógusokkal együtt. Május végétől néhány héten át a Zichy ligetben minden érdeklődő megnézheti az alkotásokat, amelyek növényei később az iskolák, óvodák udvarát díszítik.

A székesfehérvári szakemberek közös célja, hogy a város lakossága szeresse a települést, annak zöldfelületeit, érezze jól magát a virágosabb új parkokban, utcákban, hisz a kertész szakma évtizedekre szóló, maradandó értéket hoz létre.

Székesfehérvár főkertészét, Spanyárné Halász Szilviát 2019-ben az év főkertészének választották.

Orfű

A Mecsek északi lábánál elhelyezkedő kis település 2019-ben immáron második alkalommal nyerte meg falu kategóriában a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt. A hatvanas évek falufejlesztési koncepciójának köszönhetően öt kicsi falu összevonásával alakították ki az egységes üdülőterületet, a mai Orfűt. A települések nem épültek össze, mindegyik megőrizte saját jellegzetességét, építészeti stílusát.

A közöttük levő korábbi külterületi zöldfelületek, kaszálók nagy része megmaradt és belterületté vált. Ezért ma Orfűnek akkora a területe, mint például Szigetvár városának.

Erdők, dombos és vizes élőhelyek teszik változatossá azt a tájat, amely a település sajátja. Mesterségesen, völgyzáró gáttal létrehozott tórendszere négy tóból áll. Az Orfűi- és a Pécsi-tó gyönyörű panorámájú üdülőtavak, a Herman Ottó-tó hal- és vízimadár-rezervátum, a Kovácsszénájai-tóban haltenyésztés folyik. A négy tó összes vízfelülete 113 hektár, közülük három a falu közepén a belterület része.

A település tudatosan törekszik a természet adta szépség megőrzésére. A faluközpont intenzíven kezelt területeit fás, ligetes kaszálók egészítik ki, amelyek extenzíven fenntartott lepkelegelők, igazi díszük a látványos tavaszi virágzási időszak. Ahol csak lehet, igyekeznek olyan növényeket, elsősorban évelőket ültetni, melyek őshonosak, tájba illőek és alapfajaik a környéken élnek. A tópartok kezelésénél is a természetesség megőrzése és fenntartása a cél, ahogy az egész településen.

A település lakossága, civilek és magánemberek egyaránt örökbe fogadnak egy-egy kisebb-nagyobb területű közterületi részt, amit fenntartanak, gondoznak.

A település hat-nyolc állandó dolgozóval és a Mecsek Kincs szociális szövetkezet tagjaival együtt gondozza a központi területek intenzív fenntartású részeit. A vállalkozók évenként háromszori kaszálással tartják rendben a kaszálókat, legelőket. Az Orfűi Malommúzeum, az ország egyetlen üzemszerűen működő vízimalma egyedülálló néprajzi érték. A múzeumkörnyéki láperdő élővilágát a nemrég átadott Vízfő-tanösvény mutatja be, kialakításakor igyekeztek a terület természetes, eredeti állapotát megtartani.

A település fejlesztésében, zöldfelületi rendszereinek átgondolásában a Szent István Egyetem Budai Campus hallgatói és pécsi építészek is segítettek.

A zöldfelületi fejlesztések központi gondolata évtizedek óta az, hogy Orfű maradjon meg természetes magyar falunak. Ennek volt köszönhető a 2006-ban elért eredmény is, amikor az ország legvirágosabb falva az Entente Florale versenyen bronz minősítést szerzett.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Közkedvelt a világpiacon a magyar csemegekukorica

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. A Syngenta hagyományos csemegekukorica szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny idei győzteseit

Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az idén rendhagyó módon a lakosság számára meghirdetett Virágos Magyarország verseny győzteseit; a legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat - közölte a turisztikai ügynökség az MTI-vel kedden.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.