Back to top

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Fogoly színű asil kakas
Fogoly színű asil kakas
A csoport különféle változatban előforduló egye­deinek beáramlása Euró­pába 1750-ben kezdődött, melyekből a ma ismert kiállítási asil tyúk jött létre. Számos országban, beleértve Hollandiát és Németországot, két tenyésztési irányvonal létezik: a jelentősebbnek számító, úgynevezett madras-­asil vonal és az „egyszerű” vagy közönséges asil.

Az asil tyúk széles testfelépítésű, alacsony állású madár, magas vállakkal és kihívó testtartással. A rövid törzs meglehetősen tojás alakú, meredek hordozású. Feszes, rövid tollazatának köszönhetően a mellcsont fedetlen.

Fekete asil kakas
Fekete asil kakas
A rövid szárnyakat kissé megeresztetten hordja. A kicsi, rövid fejen a vastag „szemöldök”, valamint a világos gyöngyszínű szemek jellegzetes külsőt kölcsönöznek a madárnak. A taraj három hosszanti redőből álló borsótaraj, az áll-lebenyek vagy hiányoznak, vagy alulfejlettek, helyettük kis piros, tollatlan bőrképződmény található. Jól láthatóak az izmos combok, a láb színe mindig sárga, függetlenül a tollazat színétől vagy mintázatától. A kakas súlya 2,5-3 kg, a tojóé 1,5-2 kg.

A viador tyúkoknál nem tulajdonítanak olyan nagy jelentőseget a színeknek, mint a legtöbb más fajta esetében.

Az asil tyúkot számos különböző változatban állítják ki az európai földrészen, beleértve a fehér, fogoly­tarka, búzaszínű, vadszínű, fehérfoltos fekete és ezüstnyakú kék színeket. Ennek ellenére pl. Nagy-Britanniában szinte bármilyen színváltozatban előfordul.

Fogoly színű asil tyúk
Fogoly színű asil tyúk
Az asil tyúk kakasai egymással szemben agresszívek, a fiatal kiskakasok nevelésénél megtapasztalható, hogy a rangsor eldöntéséért heves küzdelmeket folytatnak, ezért ezen jószágok sikeres felneveléséhez elegendő búvóhellyel bíró nagy területet kell biztosítani számukra. Sok tenyésztő tart egy kifejlett kakast a kiskakasokkal, így hosszú időre eldöntött a rangidős kiléte, és ez a kifejlett kakas a küzdelmeket felügyelete alatt tartja. Egy adott pillanattól kezdve viszont megfordulnak az erőviszonyok, és a fiatal madarak átveszik az irányító szerepet. Ettől kezdve érdemes a kakasokat elkülönítve tartani.

A tojók szintén viselkedhetnek ellenségesen egymással szemben. Ez nem tekinthető általánosnak, attól is függ, hogy az állatok egymással nőttek-e fel, és hogy mekkora terület áll rendelkezésükre.

Az asil tyúkok szárnya izmos, mindazonáltal nem igazán röpködősek azért sem, mert egyáltalán nem ijedősek, sokkal inkább érdeklődőek az új dolgok iránt. Az asil tyúkok hamar bizalmukba fogadják gazdájukat. A fajtára a monogámia jellemző, ezért legjobb az állatokat párban tartani. Csak kevés tojást tojnak, kb. ötvenet évente, de jól kotlanak, és kiválóan nevelnek.

Porcelán asil kakas
Porcelán asil kakas
A madras-asil nemcsak nagyobb, de típusra is különbözik a közönségestől. Első ránézésre zömökebbnek és kevésbé meredek tartású viadortyúknak tűnik. A torkon nem található meg a közönséges asil tyúkra jellemző jól fejlett piros bőrképződmény. A madras-asilt egyetlen, a fajtára nézve jellegzetes színben találjuk meg, mely legközelebb a búzaszínű kékhez áll.

Az asilok teljesen megtartották eredeti tulajdonságaikat mint harcosok – főként csípnek. Bár a kakasviadalok betiltását csak üdvözölhetjük, a tenyésztőknek mégis mindent meg kell tenniük, hogy a harcos tulajdonságukat genetikailag megőrizzék.

Porcelán asil tyúk
Porcelán asil tyúk
Ma már szinte lehetetlen kideríteni, hogy annak idején hogyan hozták létre az asil kistermetű változatát. Származási helye Anglia, s már egy évszázada ismert a tenyésztők között, de mégsem sikerült nagy táborra szert tennie. A törpe asil kakas kb. 1 kg súlyú, a tyúk 0,8 kg, tehát nem nevezhető valami nagyon aprónak. A nagytestű változatéval megegyező testformával és küllemmel rendelkeznek. A törpe asilokat elsősorban alakjuk, erőnlétük és jellemük miatt tenyésztik, így tehát a szín és a mintázat nem igazán fontos. A fajtának nincs sok színváltozata: fehér, fekete, búzaszínű és fogolytarka tollazatban pompáznak.

A törpefajta nagy előnye, hogy könnyen elhelyezhetőek egy kisebb ketrecben is. Emellett az állatok nagyon szeretetteljesen és bizalmasan viselkednek gondozójukkal szemben. Ugyanakkor egymás közt rettenetes bajcsinálók. Ennek megoldása a nagytestű változatnál már szerepelt. A tojók sem igazán béketűrőek egymással szemben. A törpe asil tojótyúkként nem igazán válik be, tűrhetőnek csak a tavaszi időszak tojástermelése nevezhető. Viszont gond nélkül kotlik, a kicsinyeket is példásan neveli fel. A fajta szívós és életerős, nem kényes a tartási körülményekre.

Szénási Gábor

Újhartyán

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárinfluenza - A Nébih már csaknem 9,5 milliárd forint állami kártalanítást fizetett ki

A madárinfluenza-járvány megfékezése érdekében az idén megsemmisített állatokért, eszközökért járó állami kártalanítás több mint 80 százalékát, csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizette az érintett tulajdonosoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal a honlapján.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Ki tartson otthon kaméleont?

Szerelem volt első látásra. Aki látott már kaméleont óvatoskodni egy ágon, bizonyára megérti, miért is az egyik kedvenc állatom. Sokáig vágytam is arra, hogy a közelemben legyen, hogy otthon is nézegethessem, ne csak a kisállat-kereskedésben ücsörögjek előtte órákig. Mielőtt vettem volna egyet, utánanéztem, hogyan kell tartani. Azóta rajzolt kaméleonom van, amit egy grafikus barátnőmtől kaptam ajándékba.

Fél évszázad a kisállattenyésztésben

Az idei esztendő többszörös jubileumot jelent a nemzetközileg is elismert Tóth Sándor gyémántkoszorús mestertenyésztő életében. Idén ünnepli 80. születésnapját, 50 éve lépett be a Magyar Galamb- és Kisállat­tenyésztők Szövetségébe, s azóta többször tagja volt a szervezet vezetőségének.

Így lesz a tizennyolcból négyszáz

Mihályhalmán, félúton Nádudvar és Püspökladány között, egy családi vállalkozás őshonos szürke marhákat és ennek charolaival keresztezett változatát legelteti a lehető legtermészetesebb körülmények között.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

Mi lesz veled, ürge?

Az ember nem is gondolná, hogy napjainkra fokozott törvényi oltalom érvényes az ürgére. Ennek a kisemlős-fajnak a pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft, pedig pár évtizede még tűzzel-vassal irtották országszerte. A faj 1982-től vált védetté, 2014 óta viszont már fokozottan védettnek nyilvánították.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…