0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

A csoport különféle változatban előforduló egye­deinek beáramlása Euró­pába 1750-ben kezdődött, melyekből a ma ismert kiállítási asil tyúk jött létre. Számos országban, beleértve Hollandiát és Németországot, két tenyésztési irányvonal létezik: a jelentősebbnek számító, úgynevezett madras-­asil vonal és az „egyszerű” vagy közönséges asil.

Az asil tyúk széles testfelépítésű, alacsony állású madár, magas vállakkal és kihívó testtartással. A rövid törzs meglehetősen tojás alakú, meredek hordozású. Feszes, rövid tollazatának köszönhetően a mellcsont fedetlen.

A rövid szárnyakat kissé megeresztetten hordja. A kicsi, rövid fejen a vastag „szemöldök”, valamint a világos gyöngyszínű szemek jellegzetes külsőt kölcsönöznek a madárnak. A taraj három hosszanti redőből álló borsótaraj, az áll-lebenyek vagy hiányoznak, vagy alulfejlettek, helyettük kis piros, tollatlan bőrképződmény található. Jól láthatóak az izmos combok, a láb színe mindig sárga, függetlenül a tollazat színétől vagy mintázatától. A kakas súlya 2,5-3 kg, a tojóé 1,5-2 kg.

A viador tyúkoknál nem tulajdonítanak olyan nagy jelentőseget a színeknek, mint a legtöbb más fajta esetében.

Az asil tyúkot számos különböző változatban állítják ki az európai földrészen, beleértve a fehér, fogoly­tarka, búzaszínű, vadszínű, fehérfoltos fekete és ezüstnyakú kék színeket. Ennek ellenére pl. Nagy-Britanniában szinte bármilyen színváltozatban előfordul.

Az asil tyúk kakasai egymással szemben agresszívek, a fiatal kiskakasok nevelésénél megtapasztalható, hogy a rangsor eldöntéséért heves küzdelmeket folytatnak, ezért ezen jószágok sikeres felneveléséhez elegendő búvóhellyel bíró nagy területet kell biztosítani számukra. Sok tenyésztő tart egy kifejlett kakast a kiskakasokkal, így hosszú időre eldöntött a rangidős kiléte, és ez a kifejlett kakas a küzdelmeket felügyelete alatt tartja. Egy adott pillanattól kezdve viszont megfordulnak az erőviszonyok, és a fiatal madarak átveszik az irányító szerepet. Ettől kezdve érdemes a kakasokat elkülönítve tartani.

A tojók szintén viselkedhetnek ellenségesen egymással szemben. Ez nem tekinthető általánosnak, attól is függ, hogy az állatok egymással nőttek-e fel, és hogy mekkora terület áll rendelkezésükre.

Az asil tyúkok szárnya izmos, mindazonáltal nem igazán röpködősek azért sem, mert egyáltalán nem ijedősek, sokkal inkább érdeklődőek az új dolgok iránt. Az asil tyúkok hamar bizalmukba fogadják gazdájukat. A fajtára a monogámia jellemző, ezért legjobb az állatokat párban tartani. Csak kevés tojást tojnak, kb. ötvenet évente, de jól kotlanak, és kiválóan nevelnek.

A madras-asil nemcsak nagyobb, de típusra is különbözik a közönségestől. Első ránézésre zömökebbnek és kevésbé meredek tartású viadortyúknak tűnik. A torkon nem található meg a közönséges asil tyúkra jellemző jól fejlett piros bőrképződmény. A madras-asilt egyetlen, a fajtára nézve jellegzetes színben találjuk meg, mely legközelebb a búzaszínű kékhez áll.

Az asilok teljesen megtartották eredeti tulajdonságaikat mint harcosok – főként csípnek. Bár a kakasviadalok betiltását csak üdvözölhetjük, a tenyésztőknek mégis mindent meg kell tenniük, hogy a harcos tulajdonságukat genetikailag megőrizzék.

Ma már szinte lehetetlen kideríteni, hogy annak idején hogyan hozták létre az asil kistermetű változatát. Származási helye Anglia, s már egy évszázada ismert a tenyésztők között, de mégsem sikerült nagy táborra szert tennie. A törpe asil kakas kb. 1 kg súlyú, a tyúk 0,8 kg, tehát nem nevezhető valami nagyon aprónak. A nagytestű változatéval megegyező testformával és küllemmel rendelkeznek. A törpe asilokat elsősorban alakjuk, erőnlétük és jellemük miatt tenyésztik, így tehát a szín és a mintázat nem igazán fontos. A fajtának nincs sok színváltozata: fehér, fekete, búzaszínű és fogolytarka tollazatban pompáznak.

A törpefajta nagy előnye, hogy könnyen elhelyezhetőek egy kisebb ketrecben is. Emellett az állatok nagyon szeretetteljesen és bizalmasan viselkednek gondozójukkal szemben. Ugyanakkor egymás közt rettenetes bajcsinálók. Ennek megoldása a nagytestű változatnál már szerepelt. A tojók sem igazán béketűrőek egymással szemben. A törpe asil tojótyúkként nem igazán válik be, tűrhetőnek csak a tavaszi időszak tojástermelése nevezhető. Viszont gond nélkül kotlik, a kicsinyeket is példásan neveli fel. A fajta szívós és életerős, nem kényes a tartási körülményekre.

Szénási Gábor

Újhartyán

Forrás: Kistermelők Lapja