Back to top

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

A díszkivilágítások a karácsonyi ünnepkör részei is. A komor sötét estéket kivilágított ablakok, ajtók, teraszok, fénylő örökzöldek és lombos fák teszik vidámabbá, a sötétségben mesterséges fényforrásokkal, kültéri fényfüzérekkel, fényhálókkal idézzük a születő fényt. A téli kivilágított ablak kiegészíti a kerti fényeket. Az érdekesebb kertrészletek a szobából kinézve is gyönyörködtetőek.

Pixabay
Fotó: Pixabay

Fényforrások

A kerti világítás minden évszakban hangulatos, de mielőtt hozzáfogunk a kialakításához, érdemes átgondolni, hogy mit, mennyi ideig szeretnénk fényben látni és milyen összhatást szeretnénk elérni. Ha kerti tárgyak, akár egy nagyobb fa, szikla vagy falfelület érdekesebb részletét kívánjuk megvilágítani, akkor irányított fényforrást használjunk és helyezzük el azt a tárgy közelében.

Amikor gyakran használt pihenőhelyet szeretnénk világossá tenni és élvezni a fényhatásokat, akkor gyújthatunk gyertyákat, mécseseket, természetesen megfelelő védelemmel. Ez sejtelmes, finom fényeket adó hangulatvilágítás lesz. Ha kisebb-nagyobb csoportokban helyezzük el őket, meglepően erős lehet a fényük. Az étkezéshez egyszerű kerti asztali lámpák is díszíthetik a terasz ebédlőasztalát. Teraszokon, épületek közelében kedvesek, hangulatosak a lampionok és a dekoratív, különböző formájú világítótestek. A teraszok kaspós növényeit is kiemelhetjük lágy fényekkel.

Fotó: Pixabay

Nagyobb kertekben a reflektornak is helye van. Erős, meghatározó, irányított fényével kiemel, súlypontot hoz létre. Érdekes árnyjátékok, fény-árnyék hatások jöhetnek létre, ha a talaj közelébe telepítünk rejtett fényforrást. Ekkor a törzs mellett elhelyezett fények fölfelé irányítva legerősebben a fák törzsét világítják meg, a koronában finom fényfoltokat érzékelünk. Egyre jobb minőségűek azok a napelemes világítótestek, amelyeket csak le kell szúrni a földbe. Ha változnak az elképzeléseink, akkor könnyen áthelyezhetőek. Többségük lágy fénnyel világít, sok kis fénypontot hozhatunk így létre, de világítási idejüket a napfényes időszak hossza határozza meg.

Fotó: Pixabay
A lámpatestek kiválasztásakor a ház és a kert hangulatához illőeket keressünk, lehetnek modernek vagy klasszikus vonalúak.

Fontos a megbízhatóság, a célszerűség. A házból és a kertből is bekapcsolhatóak legyenek, akár automata alkony- és időkapcsolóval, mozgásérzékelővel ellátottak. A hálózati áramról működő, vezetékes kialakítású fényforrások tartósak, megbízhatóak.

Fényszennyezés

Ha túl erősen világítjuk meg a kertet, túldíszített hatásúvá válik és elvesztjük azt a finom sejtelmességet, amire vágyunk. Ezenkívül az állatok, növények pihenését és sokszor a szomszédok életét is megzavarhatjuk. Ha a világos és a sötétebb, árnyékos kertrészek között túl nagy a különbség, akkor a fényből a sötétbe lépve alig látunk. Ez bizonytalanságot okoz és balesetveszélyes. Többen kutatják, hogy milyen az esti fények hatása a növényekre. Ez különösen a városokban érdekes, ahol jóval nagyobb az éjszakai közvilágítás ereje, mint a falvakban. Csak akkor legyenek fények a kertben, amikor azt élvezni szeretnénk és a biztonság miatt szükségünk van rá, ne zavarjuk meg a növényeink nyugalmi időszakát a nappalihoz hasonló erejű megvilágítással.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

Működik az ötletláda

A jó gyakorlatok megosztása céljából tavaly a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága Fejlődjünk együtt! címmel szervezett szemléletformáló üzemlátogatásokat élelmiszeripari vállalkozások számára. Mindenekelőtt arra irányították rá a figyelmet, hogy hosszú távon azok a cégek lehetnek sikeresek, amelyek alkalmazkodnak a piaci környezethez.

A talpadban az összes göröngy - Az Év Tájépítésze

Az Év Tájépítésze díjat 2019-ben Andor Anikó Ybl-díjas táj- és kertépítész, városrendezési szakmérnök, címzetes egyetemi tanár kapta. Az elismerést a szakmai zsűri minden évben az előző öt év alkotásai alapján ítéli oda egy alkotónak vagy alkotóközösségnek. Andor Anikót negyvenéves pályájáról és a szakmáról kérdeztük.

Éghajlatváltozás: Szicíliában már megéri trópusi gyümölcsöt termelni

A szüret vége előtt egy hónappal kiváló mangótermést várt Vincenzo Amata, a szicíliai PapaMango márka bevezetője. A helyi gyümölcs minősége nem különbözik az eredeti, trópusi termőhelyekről származó mangóétól. A Bianco Rosalia agrárvállalat fiatal ültetvényei Szicília északi partvidékén, a Nebrodi hegy lábánál, különleges klímájú területen találhatók.