Back to top

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

A díszkivilágítások a karácsonyi ünnepkör részei is. A komor sötét estéket kivilágított ablakok, ajtók, teraszok, fénylő örökzöldek és lombos fák teszik vidámabbá, a sötétségben mesterséges fényforrásokkal, kültéri fényfüzérekkel, fényhálókkal idézzük a születő fényt. A téli kivilágított ablak kiegészíti a kerti fényeket. Az érdekesebb kertrészletek a szobából kinézve is gyönyörködtetőek.

Pixabay
Fotó: Pixabay

Fényforrások

A kerti világítás minden évszakban hangulatos, de mielőtt hozzáfogunk a kialakításához, érdemes átgondolni, hogy mit, mennyi ideig szeretnénk fényben látni és milyen összhatást szeretnénk elérni. Ha kerti tárgyak, akár egy nagyobb fa, szikla vagy falfelület érdekesebb részletét kívánjuk megvilágítani, akkor irányított fényforrást használjunk és helyezzük el azt a tárgy közelében.

Amikor gyakran használt pihenőhelyet szeretnénk világossá tenni és élvezni a fényhatásokat, akkor gyújthatunk gyertyákat, mécseseket, természetesen megfelelő védelemmel. Ez sejtelmes, finom fényeket adó hangulatvilágítás lesz. Ha kisebb-nagyobb csoportokban helyezzük el őket, meglepően erős lehet a fényük. Az étkezéshez egyszerű kerti asztali lámpák is díszíthetik a terasz ebédlőasztalát. Teraszokon, épületek közelében kedvesek, hangulatosak a lampionok és a dekoratív, különböző formájú világítótestek. A teraszok kaspós növényeit is kiemelhetjük lágy fényekkel.

Fotó: Pixabay

Nagyobb kertekben a reflektornak is helye van. Erős, meghatározó, irányított fényével kiemel, súlypontot hoz létre. Érdekes árnyjátékok, fény-árnyék hatások jöhetnek létre, ha a talaj közelébe telepítünk rejtett fényforrást. Ekkor a törzs mellett elhelyezett fények fölfelé irányítva legerősebben a fák törzsét világítják meg, a koronában finom fényfoltokat érzékelünk. Egyre jobb minőségűek azok a napelemes világítótestek, amelyeket csak le kell szúrni a földbe. Ha változnak az elképzeléseink, akkor könnyen áthelyezhetőek. Többségük lágy fénnyel világít, sok kis fénypontot hozhatunk így létre, de világítási idejüket a napfényes időszak hossza határozza meg.

Fotó: Pixabay
A lámpatestek kiválasztásakor a ház és a kert hangulatához illőeket keressünk, lehetnek modernek vagy klasszikus vonalúak.

Fontos a megbízhatóság, a célszerűség. A házból és a kertből is bekapcsolhatóak legyenek, akár automata alkony- és időkapcsolóval, mozgásérzékelővel ellátottak. A hálózati áramról működő, vezetékes kialakítású fényforrások tartósak, megbízhatóak.

Fényszennyezés

Ha túl erősen világítjuk meg a kertet, túldíszített hatásúvá válik és elvesztjük azt a finom sejtelmességet, amire vágyunk. Ezenkívül az állatok, növények pihenését és sokszor a szomszédok életét is megzavarhatjuk. Ha a világos és a sötétebb, árnyékos kertrészek között túl nagy a különbség, akkor a fényből a sötétbe lépve alig látunk. Ez bizonytalanságot okoz és balesetveszélyes. Többen kutatják, hogy milyen az esti fények hatása a növényekre. Ez különösen a városokban érdekes, ahol jóval nagyobb az éjszakai közvilágítás ereje, mint a falvakban. Csak akkor legyenek fények a kertben, amikor azt élvezni szeretnénk és a biztonság miatt szükségünk van rá, ne zavarjuk meg a növényeink nyugalmi időszakát a nappalihoz hasonló erejű megvilágítással.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.