Back to top

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sajnos termésre a mi éghajlatunkon csak ritkán számíthatunk, de szobánknak üde zöld lakói lesznek. 

Ananász

Az ananász fölnevelését a gyümölcsön levő üstökből sokáig városi legendának tartottam, míg sokadik próbálkozásra nekem is sikerült, nagy meglepetést és örömet okozva. Így próbálkoztam: levágtam az üstököt, levágtam róla az összes gyümölcshúst, majd leszedtem az alsó leveleket és befőttesüvegbe állítottam, vízbe. Bébiételes üveget használtam, így csak az alsó, levél nélküli része volt a vízben. A vizet sokszor pótoltam, míg megjelentek a gyökerek. Több mint három hónap után került a vízből a cserépbe, kifejlett gyökérzettel, és egy fiatal oldalhajtással. Világos, meleg helyen tartom, folyamatosan nedvesen, de nem áll vízben, mert nem szereti a pangó vizet. És várom a termést...

Sárkánygyümölcs

Mostanában nagyon népszerű egzotikus gyümölcsnek számít, amit nevének és megjelenésének is köszönhet. Enyhén uborkára hasonlít az íze, savanykás, tele sok kicsi fekete maggal.

A gyümölcssalátákat feldobja, és nagyon egészséges, még az öregedést is késlelteti...

Egy kaktusznak a gyümölcse. A sok pici fekete magból jó párat fogpiszkálóval kipiszkáltam, egy papírtörlőn megszárítottam, majd elvetettem. Biztos minden mag kicsírázott, mert rengeteg kis sárkánynövényem lett. Kaktuszföldbe ültettem, meleg, világos helyen tartom. Ha szeretnétek saját sárkánynövényt, akkor bátran próbálkozzatok, mert hamar és biztosan kicsírázik.

Datolya

A datolya neveléséhez legfontosabb a türelem. Kemény magja nagyon lassan csírázik, kell hozzá 1-2 hónap is,

de ha folyamatosan nedvesen tartjátok a földet, akkor biztos a siker. Datolyát nagyon sokszor vetettünk a Szamóca Kiskertész foglalkozásokon és a visszajelzések alapján sok kiskertésznek sikerült kicsíráztatni. Mi mindig az elfogyasztott szárított datolya magját bújtattuk kis cserépbe, de ha egy éjszakára vízben áztatjátok, akkor kissé felgyorsíthatjátok a folyamatot. Én a nagyobb szobanövényeim cserepébe előszeretettel bújtatok datolyamagokat, mert így kevesebb a valószínűsége, hogy elfelejtem locsolni, ezért váratlan helyeken bújnak ki a meglepetés datolyanövénykék, melyek eleinte fűszálra hasonlítanak. Ősszel kivettem, hogy meleg helyen teleltessem őket. A fiatal datolya gyökere nagyon sérülékeny, ezért nagyon nem szereti az átültetést. Várjatok vele legalább egyéves koráig, vagy amíg kinövi a cserepet. Világos, napos helyen tartsátok. Nyáron ki lehet tenni a kertbe, teraszra. Télen a 10-13 °C-os, világos helyet szereti.

Licsi

Lassú növekedésű, hosszú életű örökzöld fa. A gyümölcs íze finom, ha el akarod fogyasztani, a csúszós, zselés gyümölcshúst kell lefejteni a közepén levő nagy barna magról. Héját könnyen le lehet szedni kézzel is, vagy egy késsel meg lehet vágni és lebontani. Magja nagyon hamar elveszíti csíraképességét. Fogyasztás után azonnal vízbe kell tenni és rögtön be a földbe, cserépbe. Meleg helyen hamar kicsírázik, de lassan nő.

Papaja

A papaja íze leginkább a sütőtökre hasonlít a gyerekek szerint, de gyümölcse rengeteg fekete magot rejt, melyekből saját papajanövény nevelhető, viszonylag könnyen. Trópusi növény, vagyis szereti a meleget és a párás levegőt, próbáld meg ezeket megteremteni számára. Tartsd nedvesen a földjét. Locsolás előtt tapintsd meg a kezeddel, hogy érezd, mennyire nedves. Míg kibújnak a magok, a párás levegőt úgy biztosíthatod, hogy ráteszel a cserépre egy félbevágott műanyagpalackot, csak ne feledd el szellőztetni! Ha kibújt a növénykéd, ültesd át egy jó nagy cserépbe, amely már a végleges helye lesz. Ez azért célszerű, mert nem szereti az átültetést, érzékenyek a gyökerei. Nyáron kiteheted a kertbe vagy a teraszra és csak akkor kell beköltöztetned, ha már jönnek a fagyok.

Kiwano

A kiwano vagy uborkanövény lágyszárú futónövény.

Íze alapján is könnyű rájönni, hogy az uborka rokona. Terméshúsát kikanalazva fogyasztják, gyümölcssalátákhoz, fagylaltokhoz keverik.

A gyümölcshúsból néhány kanállal egy papírtörlőre tettem, ahonnan száradás után leszedegettem. Általános virágföldben meleg, világos helyen csíráztattam. Hamar csírázott és uborkaszerű leveleket hajtott. Nálam sajnos nem bírta ki a nyári vakációt, mert akárcsak az uborka, ő is vízigényes. Állandóan nedvesen kell tartani, meleg, világos helyen.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.