Back to top

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sajnos termésre a mi éghajlatunkon csak ritkán számíthatunk, de szobánknak üde zöld lakói lesznek. 

Ananász

Az ananász fölnevelését a gyümölcsön levő üstökből sokáig városi legendának tartottam, míg sokadik próbálkozásra nekem is sikerült, nagy meglepetést és örömet okozva. Így próbálkoztam: levágtam az üstököt, levágtam róla az összes gyümölcshúst, majd leszedtem az alsó leveleket és befőttesüvegbe állítottam, vízbe. Bébiételes üveget használtam, így csak az alsó, levél nélküli része volt a vízben. A vizet sokszor pótoltam, míg megjelentek a gyökerek. Több mint három hónap után került a vízből a cserépbe, kifejlett gyökérzettel, és egy fiatal oldalhajtással. Világos, meleg helyen tartom, folyamatosan nedvesen, de nem áll vízben, mert nem szereti a pangó vizet. És várom a termést...

Sárkánygyümölcs

Mostanában nagyon népszerű egzotikus gyümölcsnek számít, amit nevének és megjelenésének is köszönhet. Enyhén uborkára hasonlít az íze, savanykás, tele sok kicsi fekete maggal.

A gyümölcssalátákat feldobja, és nagyon egészséges, még az öregedést is késlelteti...

Egy kaktusznak a gyümölcse. A sok pici fekete magból jó párat fogpiszkálóval kipiszkáltam, egy papírtörlőn megszárítottam, majd elvetettem. Biztos minden mag kicsírázott, mert rengeteg kis sárkánynövényem lett. Kaktuszföldbe ültettem, meleg, világos helyen tartom. Ha szeretnétek saját sárkánynövényt, akkor bátran próbálkozzatok, mert hamar és biztosan kicsírázik.

Datolya

A datolya neveléséhez legfontosabb a türelem. Kemény magja nagyon lassan csírázik, kell hozzá 1-2 hónap is,

de ha folyamatosan nedvesen tartjátok a földet, akkor biztos a siker. Datolyát nagyon sokszor vetettünk a Szamóca Kiskertész foglalkozásokon és a visszajelzések alapján sok kiskertésznek sikerült kicsíráztatni. Mi mindig az elfogyasztott szárított datolya magját bújtattuk kis cserépbe, de ha egy éjszakára vízben áztatjátok, akkor kissé felgyorsíthatjátok a folyamatot. Én a nagyobb szobanövényeim cserepébe előszeretettel bújtatok datolyamagokat, mert így kevesebb a valószínűsége, hogy elfelejtem locsolni, ezért váratlan helyeken bújnak ki a meglepetés datolyanövénykék, melyek eleinte fűszálra hasonlítanak. Ősszel kivettem, hogy meleg helyen teleltessem őket. A fiatal datolya gyökere nagyon sérülékeny, ezért nagyon nem szereti az átültetést. Várjatok vele legalább egyéves koráig, vagy amíg kinövi a cserepet. Világos, napos helyen tartsátok. Nyáron ki lehet tenni a kertbe, teraszra. Télen a 10-13 °C-os, világos helyet szereti.

Licsi

Lassú növekedésű, hosszú életű örökzöld fa. A gyümölcs íze finom, ha el akarod fogyasztani, a csúszós, zselés gyümölcshúst kell lefejteni a közepén levő nagy barna magról. Héját könnyen le lehet szedni kézzel is, vagy egy késsel meg lehet vágni és lebontani. Magja nagyon hamar elveszíti csíraképességét. Fogyasztás után azonnal vízbe kell tenni és rögtön be a földbe, cserépbe. Meleg helyen hamar kicsírázik, de lassan nő.

Papaja

A papaja íze leginkább a sütőtökre hasonlít a gyerekek szerint, de gyümölcse rengeteg fekete magot rejt, melyekből saját papajanövény nevelhető, viszonylag könnyen. Trópusi növény, vagyis szereti a meleget és a párás levegőt, próbáld meg ezeket megteremteni számára. Tartsd nedvesen a földjét. Locsolás előtt tapintsd meg a kezeddel, hogy érezd, mennyire nedves. Míg kibújnak a magok, a párás levegőt úgy biztosíthatod, hogy ráteszel a cserépre egy félbevágott műanyagpalackot, csak ne feledd el szellőztetni! Ha kibújt a növénykéd, ültesd át egy jó nagy cserépbe, amely már a végleges helye lesz. Ez azért célszerű, mert nem szereti az átültetést, érzékenyek a gyökerei. Nyáron kiteheted a kertbe vagy a teraszra és csak akkor kell beköltöztetned, ha már jönnek a fagyok.

Kiwano

A kiwano vagy uborkanövény lágyszárú futónövény.

Íze alapján is könnyű rájönni, hogy az uborka rokona. Terméshúsát kikanalazva fogyasztják, gyümölcssalátákhoz, fagylaltokhoz keverik.

A gyümölcshúsból néhány kanállal egy papírtörlőre tettem, ahonnan száradás után leszedegettem. Általános virágföldben meleg, világos helyen csíráztattam. Hamar csírázott és uborkaszerű leveleket hajtott. Nálam sajnos nem bírta ki a nyári vakációt, mert akárcsak az uborka, ő is vízigényes. Állandóan nedvesen kell tartani, meleg, világos helyen.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Közkedvelt a világpiacon a magyar csemegekukorica

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. A Syngenta hagyományos csemegekukorica szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.