Back to top

Alig van termőföld, a nap se süt: "trükkös" a finneknél gazdálkodni

Finnországban kevés a növénytermesztésre hasznosítható földterület, ezért az állam szigorú szabályozási rendszert vezetett be védelmükre. A termelők ökológiai szempontból alakítják át a gazdaságaikat.

Mint közismert, Finnország nem rendelkezik jó feltételekkel a mezőgazdasági termelés számára. Földrajzi helyzete miatt a növények rövid vegetációs periódussal rendelkeznek. Ahogyan észak felé haladunk, annál inkább romlanak a gabonatermesztés feltételei, elsősorban a rövid növekedési időszak, az alacsony hőmérséklet és a naphiány miatt.

A mezőgazdasági termeléshez felhasználható talaj csak az ország területének 7,5 %-át teszi ki. Ez kevesebb, mint egymillió hektár, amely többsége az ország déli részén található.

A talaj helyenként mocsaras, nehezen művelhető. A mezőket kövek tarkítják, ráadásul ezeken a helyeken a talaj gyakran agyagos és rossz minőségű, ami nem segíti elő a gazdák munkáját. Nagy számban rendelkeznek felszíni vizekkel, elsősorban a tavakkal. A finnek 187 888 tavat tartanak számon, minden 500 négyzetméternél nagyobb vízfelületet tónak tekintenek.

Az állam nagy jelentőséget tulajdonít mind a termőtalaj, mind a tavak védelmének, erre szigorú szabályozási rendszert használnak.

A gazdáknak legalább ötévente egyszer el kell végezniük a talaj vizsgálatát. A vizsgálati eredmények függvényében minden mezőgazdasági termelőnek ki kell dolgoznia egy műtrágya felhasználási tervet a következő 5 évre, mind a nitrogén, mind a foszfor tekintetében. Míg a nitrogén esetében a terménytől függően 150-170 kg /hektár, a foszfor esetében a határ 34 kg /hektár mennyiséget használhatnak. Nitrogén alapú műtrágyák nem használhatók november 1. és március 31. között.  A felszíni vizek körül a gazdáknak fenn kell tartaniuk a törvény által előírt, 1-3 méteres puffer zónákat.

Az utóbbi években egyre több gazdálkodó dönt úgy, hogy a gazdálkodást ökológiai szempontból alakítja át, vagy abbahagyja a földművelést, és réteket, legelőket alakít ki a szarvasmarha tartás céljából.

Egy másik szisztéma szerint az állam különféle ösztönző rendszerek révén, kiegészítő támogatások formájában biztatja a gazdálkodókat olyan haszonnövények vetésére, amelyek tavaszig alkalmasak a talaj takarására. Egy ilyen rendszer célja, hogy megvédje a talajt a túlzott erózióval szemben, és megakadályozza a benne lévő tápanyagok kiszivárgását.

Forrás: 
bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A repce és szója világpiaci aktualitásai

A repceárak folyamatosan estek, az EU szójaliszt-piacán pedig problémák lehetnek.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a szabadba – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.

Mezőgazdaság és biogazdaság: Az EBB 700 millió eurós finanszírozást hagy jóvá

Az Európai Beruházási Bank, az EU bankja bejelentette, hogy elindít egy új „finanszírozási kezdeményezést”, amelynek célja közel 1,6 milliárd euró értékű beruházás elindítása a mezőgazdasági és biogazdasági ágazatban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak az élelmiszer-, a bioalapú anyagok és a bioenergia előállítási és feldolgozási értékláncában működő magánválallatoknak.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll"

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll" – olvasható a KWS Magyarország Kft. tájékoztatásában, melyet változtatás nélkül közlünk.

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.