Back to top

Uniós méhészeti jelentés

December közepén hozta nyilvánosságra az EU-bizottság azt a jelentést, mely a méhészeti támogatási rendszer eredményeit elemzi. A 2020—2022-es periódusban a méhészeti programok támogatása évente 36-ról 40 millió Euróra emelkedik. Már nyilvános a Magyar Méhészeti Nemzeti Program is, mely jelentős pozitív változásokat tartalmaz.

Az Európai Unió társfinanszírozási rendszerben támogatja az egyes államok méhészeti programját.

A nemzeti programokat az ágazat szereplőivel határozzák meg abból a célból, hogy a méhészkedés illetve a méhészeti termékek értékesítését segítsék. A programok 3 éves szakaszokban zajlanak. Az egyes államok számára biztosított összeg meghatározása az EU-nak bejelentett méhcsaládszám függvényében történik.

Időközben megjelent az új Magyar Méhészeti Nemzeti Program melynek lényeges változásait az OMME honlapján is megnézhetjük: A Méhészeti Nemzeti Program változásai

Kamillán gyüjtó méhecske
Fotó: Hevesi Mihály

A 2017-2019-es periódusban nemzeti és európai uniós forrásokból 36 millió euró állt évente a méhészek rendelkezésére. Mivel a méhek beporzási tevékenysége felbecsülhetetlen az agrárszektor számára és az egyéb beporzók száma egyre csökken a 2020—2022-es periódusban ez a forrás évente 36-ról 40 millió euróra emelkedik.

Az elmúlt periódus elemzésére is érdemes egy pillantást vetni: abból kiderül, hogy minden uniós országban van méhészet és az egész Unióban 2018 végén 650 000 méhész 17,5 millió méhcsaládot gondozott, a méztermelés pedig 280 000 tonna körül mozgott.

Ez a szám azt is mutatja, hogy az Európai Unió a világ második legnagyobb méztermelője. Az EU méztermelése 2017 és 2018 között 16-%-al nőtt.

Ez a növekedés akár a mézár változásaira is magyarázatot adhat, bár mint tudjuk az alacsony átvételi ár főleg a dömping mennyiségben érkező EU-n kívüli mézeknek illetve hamisítványoknak tudható be.

Lásd még cikkünket:

Egyre több a méhész (Németországban)

 

 

Forrás: 
Bauernzeitung.at

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ méztermelése és az uniós mézimport

A világ mézpiacának tavalyi alakulásáról még nincsenek pontos adatok, de a korábbi évek adatváltozásai is jól mutatják a nagyságrendeket és az irányokat, melyek nem feltétlenül kedveznek a hazai és más európai uniós méhészeknek. A méz százalékos pontosságú származásának, illetve minőségének feltüntetését célzó spanyol, francia és portugál törvénytervezeteket az Európai Bizottság elutasította.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.

Uniós projekt keretében irtják az akácfát!

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, hogy a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

Meg akart tanulni méhészkedni, ezért méheket lopott

Egy 23 éves férfi tavaly július elején a Komárom-Esztergom megyei Kocs község külterületéről ellopott 12 darab méhkaptárt a benne lévő méhcsaládokkal és mézzel együtt. A tettes egyedül szállította el és egy ismerőse telkén pakolta le a zsákmányt – írta a police.hu decemberben.

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.