Back to top

Uniós méhészeti jelentés

December közepén hozta nyilvánosságra az EU-bizottság azt a jelentést, mely a méhészeti támogatási rendszer eredményeit elemzi. A 2020—2022-es periódusban a méhészeti programok támogatása évente 36-ról 40 millió Euróra emelkedik. Már nyilvános a Magyar Méhészeti Nemzeti Program is, mely jelentős pozitív változásokat tartalmaz.

Az Európai Unió társfinanszírozási rendszerben támogatja az egyes államok méhészeti programját.

A nemzeti programokat az ágazat szereplőivel határozzák meg abból a célból, hogy a méhészkedés illetve a méhészeti termékek értékesítését segítsék. A programok 3 éves szakaszokban zajlanak. Az egyes államok számára biztosított összeg meghatározása az EU-nak bejelentett méhcsaládszám függvényében történik.

Időközben megjelent az új Magyar Méhészeti Nemzeti Program melynek lényeges változásait az OMME honlapján is megnézhetjük: A Méhészeti Nemzeti Program változásai

Gyüjtó méhecske
Fotó: Hevesi Mihály

A 2017-2019-es periódusban nemzeti és európai uniós forrásokból 36 millió euró állt évente a méhészek rendelkezésére. Mivel a méhek beporzási tevékenysége felbecsülhetetlen az agrárszektor számára és az egyéb beporzók száma egyre csökken a 2020—2022-es periódusban ez a forrás évente 36-ról 40 millió euróra emelkedik.

Az elmúlt periódus elemzésére is érdemes egy pillantást vetni: abból kiderül, hogy minden uniós országban van méhészet és az egész Unióban 2018 végén 650 000 méhész 17,5 millió méhcsaládot gondozott, a méztermelés pedig 280 000 tonna körül mozgott.

Ez a szám azt is mutatja, hogy az Európai Unió a világ második legnagyobb méztermelője. Az EU méztermelése 2017 és 2018 között 16-%-al nőtt.

Ez a növekedés akár a mézár változásaira is magyarázatot adhat, bár mint tudjuk az alacsony átvételi ár főleg a dömping mennyiségben érkező EU-n kívüli mézeknek illetve hamisítványoknak tudható be.

Lásd még cikkünket:

Egyre több a méhész (Németországban)

 

 

Forrás: 
Bauernzeitung.at

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (2. rész)

Az atka kezelési eljárásrend/protokoll alapelvei, fő kérdései, összeállítása;

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (1. rész)

Nagy segítség lehet az atkakezelésben egy évszakokra lebontott atkakezelési protokoll/eljárásrend, melybe leírjuk a tervezett kezeléseket, kontroll vizsgálatok időpontját, módszerét és atka túlfertőzöttség esetén a b-terveinket.

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Kicsi aggyal okos méhek

Az Egyesült Államok egyik tudományos akadémiájának folyóiratában publikáció jelent meg arról, hogy a méhek képesek automatikusan megtanulni a természetes környezetükben gyakorta előforduló események és szenzoros információk statisztikai tulajdonságait. Ezt a képességet mindeddig csak az embernél és néhány magasabb rendű állatnál mutatták ki.

Az etetés különböző módjai

A méhészeti szezon egészében nagyon sok fizikai munkát kíván, ami a legdrágább a költségeink közül, nem beszélve egészségünk megőrzéséről. A saját méhészetemben eddig alkalmazott etetési technológiákat szeretném bemutatni. Remélem, tudok némi segítséget nyújtani tapasztalásaim megosztásával.

Az akác nektárképzése

Az utóbbi években Olaszország méhészetét különösen nehéz időszakok jellemzik, amelyek oka a termésátlagok csökkenése miatt fellépő üzemgazdasági instabilitás és a méhek egészségi problémái. Az élelemhiány, amely egykor hozzájárult a méhcsaládok népességének elégtelen szintjéhez, viszont nem létezik.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 5.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben.