Back to top

Uniós méhészeti jelentés

December közepén hozta nyilvánosságra az EU-bizottság azt a jelentést, mely a méhészeti támogatási rendszer eredményeit elemzi. A 2020—2022-es periódusban a méhészeti programok támogatása évente 36-ról 40 millió Euróra emelkedik. Már nyilvános a Magyar Méhészeti Nemzeti Program is, mely jelentős pozitív változásokat tartalmaz.

Az Európai Unió társfinanszírozási rendszerben támogatja az egyes államok méhészeti programját.

A nemzeti programokat az ágazat szereplőivel határozzák meg abból a célból, hogy a méhészkedés illetve a méhészeti termékek értékesítését segítsék. A programok 3 éves szakaszokban zajlanak. Az egyes államok számára biztosított összeg meghatározása az EU-nak bejelentett méhcsaládszám függvényében történik.

Időközben megjelent az új Magyar Méhészeti Nemzeti Program melynek lényeges változásait az OMME honlapján is megnézhetjük: A Méhészeti Nemzeti Program változásai

dsc_5964.jpg

Kamillán gyüjtó méhecske
Fotó: Hevesi Mihály

A 2017-2019-es periódusban nemzeti és európai uniós forrásokból 36 millió euró állt évente a méhészek rendelkezésére. Mivel a méhek beporzási tevékenysége felbecsülhetetlen az agrárszektor számára és az egyéb beporzók száma egyre csökken a 2020—2022-es periódusban ez a forrás évente 36-ról 40 millió euróra emelkedik.

Az elmúlt periódus elemzésére is érdemes egy pillantást vetni: abból kiderül, hogy minden uniós országban van méhészet és az egész Unióban 2018 végén 650 000 méhész 17,5 millió méhcsaládot gondozott, a méztermelés pedig 280 000 tonna körül mozgott.

Ez a szám azt is mutatja, hogy az Európai Unió a világ második legnagyobb méztermelője. Az EU méztermelése 2017 és 2018 között 16-%-al nőtt.

Ez a növekedés akár a mézár változásaira is magyarázatot adhat, bár mint tudjuk az alacsony átvételi ár főleg a dömping mennyiségben érkező EU-n kívüli mézeknek illetve hamisítványoknak tudható be.

Lásd még cikkünket:

Egyre több a méhész (Németországban)

 

 

Forrás: 
Bauernzeitung.at

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Méhészeti egyesület: az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható

Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható az idén - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz? - Miért egészségesebb a méz a cukornál (2. rész)

A sorozat előző részében, megállapítottuk, hogy a mézben lévő cukrok felszívódása nem okoz akkora inzulinterhelést a szervezetnek, mint a finomított cukroké, amennyiben mértékkel fogyasztjuk! Most vizsgáljuk meg, hogyan segíti a mézfogyasztás a súlycsökkenést és miért javíthatja az alvás minőségét.

Méhlegelő családok bevonásával

„Élet-sziget” címmel alakít ki közösségi méhlegelőket Óbuda-Békásmegyer önkormányzata és az Ébredj! mozgalom. A civil szerveződés június 27-28-án a Virágnyereg út rézsűjén kezdi meg a munkát, e hétvégén a szervezők várják a kezdeményezést támogató családok segítségét.

Júliusban igényelhető a válságkezelő programból a méhcsaládonkénti támogatás

További ezer forintos méhcsaládonkénti támogatásban részesülnek a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott, Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Válságkezelő Programból.

Soha nem látott méhpusztulás söpört végig az Egyesült Államokon

Az amerikai méhészek egyetlen év alatt elvesztették a méhállományuk 43,7 százalékát, ami sokkal súlyosabb veszteség, mint amivel korábban számoltak.

Megjelentek az átmeneti támogatásokról szóló miniszteri rendeletek

A kormány 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca részére a Gazdaságvédelmi Alapból. Az átmeneti támogatás részletszabályai szerint ezt az összeget a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások használhatják fel a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére – közölte Nagy István agrárminiszter.