0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Felhőkarcoló-barát az új paradicsomfajta

Az amerikai tudósok által kikísérletezett újfajta paradicsom bárhol termeszthető, környezetbarát és a NASA is érdeklődik utána.

Három génmódosítás után bogyók százai jelentek meg a miniatűr paradicsombokron, a termés pedig rekord gyorsasággal beérik. További előnye, hogy műtrágya nélkül is termeszthető nagyon kicsi területen, például egy felhőkarcoló tetején is.

Az amerikai Cold Spring Harbor laboratórium tudósai a kutatás során

arra törekedtek, hogy csökkentsék a növény méretét, hogy azok kis helyet foglaljanak el, de ugyanakkor nagy termést adjanak.

Eredményeiket a Nature Biotechnology című folyóiratban ismertették.

A módosított növény nagyon különbözik a tipikus, eddig ismert fajtáktól. Kis méretű paradicsom jelenik meg rajta, amelyek a miniatűr szárról induló rövid ágakon nőnek. A transzgenikus paradicsom még egy különlegességgel büszkélkedhet, nagyon gyorsan érett bogyó gyűjthető be a bokorról.

Az új paradicsomfajta kísérletezése során a tudósok három gént változtattak meg. Kettő módosítása után a növény növekedése korábban leáll, és gyorsabban virágzik. Egy másik megváltoztatott gén a szár hosszát szabályozza. Az íz és a méret tekintetében a kutatók az arany középutat választották. Az újfajta paradicsom mindössze 40 nap alatt érik be, és azonnal fogyasztható.

– Hibátlan alakúak, kicsi méretűek, jó ízűek, bár ez az egyéni ízléstől is függ – mondja a növény nemesítője, prof. Zach Lippman.

Ami a legfontosabb, hogy a kutatók szerint az ilyen paradicsom termesztése környezetbarát lenne.

„Ez a kísérlet megmutatja, hogyan lehet termést elérni nagy földterületek használata nélkül, vagy anélkül, hogy nagy mennyiségű műtrágyát használnánk, amelyek azután folyókba áramlanak. Ez lehet a városi mezőgazdaság egyik iránya,

helyi termelés és csökkentett szén-dioxid kibocsátás” – magyarázza a kutató.

Elvégre az új paradicsom még városi környezetben is jól érzi magát, akár átalakított raktárakban vagy konténerekben is termeszthető. Nem véletlen, hogy a NASA tudósai is érdeklődnek a növény iránt.

Forrás: farmer.pl