Back to top

Hogyan hat a gazdákra a zöld megállapodás? Szigorúbb szabályok, több kötelezettség

Frans Timmermans biztos az európai zöld megállapodás bemutatásakor hangsúlyozta azt a kulcsfontosságú szerepet, amelyet az európai mezőgazdasági közösségnek játszania kell a Bizottság új elképzelésének megvalósításában. A mezőgazdasági termelők és a szövetkezetek készek az ambiciózus jövőkép kidolgozására és támogatására, feltéve, hogy a zöld megállapodás logikusan felépített és következetes.

Franz Timmermans sajtótájékoztatón ismreteti az Európai Zöld Megállapodás tervezetét
Ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt hetekben Európa különböző országaiban a mezőgazdasági termelők ezrei vonultak az utcára, koherens politikákat, tisztességes jövedelmet és a mezőgazdasági ágazat tisztességtelen ábrázolásának végét sürgetve. Ezen aggodalmakkal foglalkozni kell - áll a Copa-Cogeca közleményében.

Ebben a szakaszban azonban az európai zöld megállapodás (#EUGreenDeal) több kérdést vet fel az európai mezőgazdasági termelők körében, mint amennyit megold.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos európai elképzelések feltétlenül szükségesek, de ennek konkrét és reális projektnek kell lennie, hogy „senki ne maradjon hátra”. Miközben a Copa-Cogeca támogathatja a zöld megállapodásban javasolt ambiciózus megközelítést - melyről korábban itt írtunk -, a gazdáknak és szövetkezeteiknek tudniuk kell:

  • hogyan befolyásolja az európai költségvetést és annak tervezett csökkentéseit a zöld megállapodás általában, illetve az új KAP-ot és „a szántóföldtől az asztalig”-stratégiát;
  • hogy a Bizottság hogyan fogja elkerülni a KAP-reform további halasztását, ha annak „tükröznie kell a zöld megállapodás és „a szántóföldtől az asztalig”-stratégia elképzeléseit is”;
  • hogyan tükröződik a zöld megállapodás és „a szántóföldtől az asztalig”-stratégia a KAP stratégiai terveiben, ha még azt sem tudjuk, mik a jóváhagyás feltételei;
  • hogyan jutalmazzák a gazdálkodókat az ökoszisztémák révén, amikor ők csak felmerült költségekkel és elmaradt jövedelemmel szembesülnek

  • hogyan kerül bele „a szántóföldtől az asztalig”-stratégia javítani fogja a mezőgazdasági termelők helyzetét”-elv a már elfogadott, a tisztességtelen forgalmazói magatartással szembeni fellépésről szóló direktívába
  • az „új technológiák és tudományos felfedezések” magában foglalja-e azokat az új tenyésztési technikákat, amelyeket jelenleg az Európai Bíróság határozata blokkol;
  • vajon a „zöld megállapodás diplomáciáját” visszamenőleges hatállyal alkalmazzák-e az olyan szabadkereskedelmi megállapodásokra, amelyek támogatják a „káros gyakorlatokat, például az illegális fakitermelést”, például a Mercosur-megállapodást;
  • hogyan fogja megvalósítani a Bizottság a zöld megállapodásban központi szerepet játszó „digitális technológiák” átvételét, ha az európai vidéki térségeknek mindössze 50% -a rendelkezik szélessávú lefedettséggel;
  • hogyan fogjuk „jelentősen csökkenteni a peszticidek és műtrágyák használatát”, amikor a Zöld Megállapodásban nem is említik a „megbízható alternatívák” felsorolását;
  • mi lesz a zöld megállapodás pénzügyi hatása abban az időben, amikor az európai mezőgazdaság a generációváltás kihívásával néz szembe.

A mezőgazdaság nélkülözhetetlen partner a zöld megállapodásban szereplő valamennyi irányadó politikában. Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezeteik aktívan részt vesznek az „érdekelt felekkel folytatott széles körű vitában”, amelyet a „szántóföldtől az asztalig”-stratégiában (farm to fork) jelentettek be. A zöld megállapodás sikere Európában részben a családigazdaság-modell sikerétől és megőrzésétől függ. Semmilyen más ágazat nem képes természetes módon eltávolítani a légkörből a kibocsátott káros anyagokat, miközben a bioalapú gazdaság fejlődésének is alapjául szolgál és garantálja az élelmiszerbiztonságot.

Forrás: 
Copa-Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.