Back to top

Hogyan hat a gazdákra a zöld megállapodás? Szigorúbb szabályok, több kötelezettség

Frans Timmermans biztos az európai zöld megállapodás bemutatásakor hangsúlyozta azt a kulcsfontosságú szerepet, amelyet az európai mezőgazdasági közösségnek játszania kell a Bizottság új elképzelésének megvalósításában. A mezőgazdasági termelők és a szövetkezetek készek az ambiciózus jövőkép kidolgozására és támogatására, feltéve, hogy a zöld megállapodás logikusan felépített és következetes.

Franz Timmermans sajtótájékoztatón ismreteti az Európai Zöld Megállapodás tervezetét
Ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt hetekben Európa különböző országaiban a mezőgazdasági termelők ezrei vonultak az utcára, koherens politikákat, tisztességes jövedelmet és a mezőgazdasági ágazat tisztességtelen ábrázolásának végét sürgetve. Ezen aggodalmakkal foglalkozni kell - áll a Copa-Cogeca közleményében.

Ebben a szakaszban azonban az európai zöld megállapodás (#EUGreenDeal) több kérdést vet fel az európai mezőgazdasági termelők körében, mint amennyit megold.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos európai elképzelések feltétlenül szükségesek, de ennek konkrét és reális projektnek kell lennie, hogy „senki ne maradjon hátra”. Miközben a Copa-Cogeca támogathatja a zöld megállapodásban javasolt ambiciózus megközelítést - melyről korábban itt írtunk -, a gazdáknak és szövetkezeteiknek tudniuk kell:

  • hogyan befolyásolja az európai költségvetést és annak tervezett csökkentéseit a zöld megállapodás általában, illetve az új KAP-ot és „a szántóföldtől az asztalig”-stratégiát;
  • hogy a Bizottság hogyan fogja elkerülni a KAP-reform további halasztását, ha annak „tükröznie kell a zöld megállapodás és „a szántóföldtől az asztalig”-stratégia elképzeléseit is”;
  • hogyan tükröződik a zöld megállapodás és „a szántóföldtől az asztalig”-stratégia a KAP stratégiai terveiben, ha még azt sem tudjuk, mik a jóváhagyás feltételei;
  • hogyan jutalmazzák a gazdálkodókat az ökoszisztémák révén, amikor ők csak felmerült költségekkel és elmaradt jövedelemmel szembesülnek

  • hogyan kerül bele „a szántóföldtől az asztalig”-stratégia javítani fogja a mezőgazdasági termelők helyzetét”-elv a már elfogadott, a tisztességtelen forgalmazói magatartással szembeni fellépésről szóló direktívába
  • az „új technológiák és tudományos felfedezések” magában foglalja-e azokat az új tenyésztési technikákat, amelyeket jelenleg az Európai Bíróság határozata blokkol;
  • vajon a „zöld megállapodás diplomáciáját” visszamenőleges hatállyal alkalmazzák-e az olyan szabadkereskedelmi megállapodásokra, amelyek támogatják a „káros gyakorlatokat, például az illegális fakitermelést”, például a Mercosur-megállapodást;
  • hogyan fogja megvalósítani a Bizottság a zöld megállapodásban központi szerepet játszó „digitális technológiák” átvételét, ha az európai vidéki térségeknek mindössze 50% -a rendelkezik szélessávú lefedettséggel;
  • hogyan fogjuk „jelentősen csökkenteni a peszticidek és műtrágyák használatát”, amikor a Zöld Megállapodásban nem is említik a „megbízható alternatívák” felsorolását;
  • mi lesz a zöld megállapodás pénzügyi hatása abban az időben, amikor az európai mezőgazdaság a generációváltás kihívásával néz szembe.

A mezőgazdaság nélkülözhetetlen partner a zöld megállapodásban szereplő valamennyi irányadó politikában. Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezeteik aktívan részt vesznek az „érdekelt felekkel folytatott széles körű vitában”, amelyet a „szántóföldtől az asztalig”-stratégiában (farm to fork) jelentettek be. A zöld megállapodás sikere Európában részben a családigazdaság-modell sikerétől és megőrzésétől függ. Semmilyen más ágazat nem képes természetes módon eltávolítani a légkörből a kibocsátott káros anyagokat, miközben a bioalapú gazdaság fejlődésének is alapjául szolgál és garantálja az élelmiszerbiztonságot.

Forrás: 
Copa-Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Hazaérkezett Gyöngyi gőzös

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. Az idei enyhe tél hatására a Kiskunság ártereiben is a szokásosnál hamarabb kezdett nyílni a kikeleti hóvirág, meseszép szőnyeggel borítva be az erdők alját.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Drónt nyerhet, aki ismeri az okostraktort és a műhúst

Nagy Diák Agrárteszt – mezőgazdálkodj okosan! néven online vetélkedőt indított a DUE Médiahálózat. A háromfordulós nyereményjátékban csak a 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt. A Nagy Diák Agrárteszt a Helló Modern Agrárium támogatásával jött létre.

Bécsben tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter kedden Elisabeth Köstinger, szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős újonnan kinevezett miniszter meghívására Bécsbe látogatott. A két miniszter áttekintette az országok közötti agrár- és környezetügyi kapcsolatokat, kiemelt figyelmet fordítva a Közös Agrárpolitika (KAP) és a többéves pénzügyi keret kérdésére, valamint, a mezőgazdaság digitalizációjára és a klímaváltozás ügyeire.