Back to top

Grandarosa, a szuper szamóca

Új szamócafajtát dobtak piacra a lengyel nemesítők, amelynek a Grandarosa nevet adták. Utalnak ezzel a nagyméretű szamócaszemekre és a gyümölcs élénk piros színére. Emellett a nemesítés során magas ellenálló képességgel vértezték föl.

A Grandarosa szamóca az egyik új, ígéretes lengyel fajta, amely a Skierniewice Kertészeti Intézet növény nemesítőitől származik. Értékei közé sorolják a megjelenését, a gyümölcshús jó szilárdságát, az ízét, valamint a bőséges terméshozamot.

Mindezekhez alacsony érzékenység a betegségekkel szemben és magas fagyállóság társul.

Erős tartású növény, a megszokott alakzattal, közepes méretű levelekkel, melyek élénk világoszöld színűek. A bokrok számos kaccsal rendelkeznek. A bőséges virágzat a levelek felett nő, de egy részük közöttük rejtőzik. Közepesen korai gyümölcsérés jellemzi. A gyümölcstermés nagyon nagy szemekből áll, melyek kúpos formájúak, élénk narancsvörös színűek. A belül kemény, világos piros gyümölcshúsa  finom aromát, és kellemesen édes ízt rejt.

A fajtát  bőséges hozam jellemzi.

Egyedül a gombás megbetegedésektől kell óvni.

A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy ebben a gyümölcsben magas az aromáért felelős fenolos vegyületek, az oldható cukrok és a C-vitamin tartalom aránya. Ezen túlmenően a fajta gyümölcsei nem hajlamosak a rothadásra, és jól bírják  a tisztító mosást is . A Grandarosat desszertekhez, édességek készítéséhez ajánlják, valószínűleg az ínyencek és a termelők is hamar felfedezik majd.

Forrás: 
brzezna.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indítótrágyázás

A hagyományosnak számító trágyázási rendszerekben a növények számára szükséges tápanyagokat legalább három részletben juttatjuk ki. Ősszel, a talajforgatás előtt az alaptrágyázással kezdünk, majd a tavaszi talaj-előkészítő munkák során dolgozzuk be a talajba az indítótrágyát.

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

Drága sertéshús, mindenki spanyol barackot vesz - EU-s agrárpiaci helyzetelemzés

Megjelent a COPA-COGECA, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezetének 2020 februárjára vonatkozó piaci helyzetelemzése a sertéshús-, a zöldség- és gyümölcs-, valamint a borágazatra. A tanulmány fontos elemeit a NAK foglalta össze.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.