Back to top

Heti egy nap megváltoztathatja a világot

Az új trend az étkezésben a flexitarizmus, azaz a rugalmas vegetarianizmus. Egyre gyakrabban kutatják azokat az étrendeket, amelyek hozzásegítik az embereket az egészségesebb életmódhoz, az alapanyagok tekintetében pedig az minél kímélőbb termeléshez. Ez gyakran együtt jár a húsfogyasztás csökkentésével.

A flexitarianizmus követőit nevezhetjük rugalmas vagy könnyű vegetáriánusoknak. A koncepció nem teljesen újkeletű, de manapság ismét felfigyeltek rá. Közel egy évtizeddel ezelőtt Dawn Jackson Blatner dietetikus könyvet írt a flexitarian étrendről, amely az Egyesült Államokban gyorsan bestseller lett. Az angol rugalmas és a vegetarianizmus szavakból összemixelt elnevezés rámutat a módszer lényegére.  

Eszerint az étkezés alapja a vegetáriánus étrend betartása, kiegészítve alkalmankénti húsevéssel. A hús viszont nem lehet akármilyen, hanem feldolgozatlan, jó minőségű, lehetőleg biogazdaságokból származó.

A rugalmas vegetarianizmus divatját sztárok és pénzemberek népszerűsítik, élükön Jamie Olivier séffel, Richard Branson milliárdossal, és a színésznő Emma Thompsonnal. A csupán heti egyszeri húsevést reklámozó szlogen így hangzik: heti egy nap megváltoztathatja a világot.

Az rugalmas vegetáriánusok a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák, hiszen egyre több információ áll rendelkezésünkre a húsfogyasztás, elsősorban a feldolgozott hústermékek negatív hatásairól. Kutatások szerint napi 80 gramm feldolgozott vörös hús fogyasztása 18% -kal növeli a vastagbél, a hasnyálmirigy és a prosztata rák kockázatát. A feldolgozott húsok konzerválószereket, sót, zsírt és cukrot tartalmaznak. Ezen felül a hús tömegtermelése szennyező hatással van a környezetre és károsan befolyásolja  az éghajlatváltozást.  

A flexitarianizmus segíti azokat az embereket, akik változtatni szeretnének az étrendjükön, de nem hajlandók teljes mértékben lemondani a húsról.

A változás azzal kezdődik, hogy legalább a felére csökkentik az elfogyasztott hús mennyiségét, illetve változtatnak a húsfajtákon is, marha helyett baromfit, sertés helyett halat választanak.

Mivel pótolható a hús az étkezések során? Fogyasszunk humuszt, zöldségpitét, tofut, tojást, hüvelyeseket, magvakat.  Minden étkezésnek tartalmaznia kell egy rész zöldséget, lehet nyers, sült, grillezett vagy párolt formában. A minőségi változás azt is jelenti, hogy előtérbe kell helyezni a teljes kiőrlésű gabonaféléket, például a barna rizst, vagy a teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát. Egészítsük ki az étrendet kiváló minőségű étolajakkal, natúr kefírrel, joghurttal és fermentált zöldségekkel.

A következő lépés a feldolgozott termékek elhagyása, és ez vonatkozik a vegetáriánus termékekre is.

Fogyasszunk friss, a saját konyhánkban készült ételeket, az alapanyagokat pedig a lehető legközelebbi termelőtől szerezzük be.

A rugalmas vegetarianizmus jó döntés az egészségünk és bolygónk  érdekében, hangoztatják a követői.  A zöldség és a húsfogyasztás arányának megváltoztatásával hozzájárulunk a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentéséhez, az anyagcsere stimulálásához, az érszűkület és a szívbetegségek, valamint a különféle daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Digitális etnobotanika…

Vannak dísznövények, szobanövények, melyekről kiderülhet, hogy nem csak szépek, de ehetők is. Léteznek olyan gyomok, melyek ellen küzdünk a kertben, ám kiderülhet róluk, hogy gyógynövények… A növények többsége sokkal többféle módon használható, mint ahogy azt gondolnánk…

Kenyérművészet: ötlet az otthon ülős Húsvétra

Ebben a kényszerű „otthonmaradós” időszakban a hobbipékek országa lettünk, hiszen rengetegen ütik el az időt házi kenyérsütéssel. Ezt igen kreatívan is lehet művelni, elég csak a „bread art” kifejezésre rákeresni az interneten…

Veszélyes rovarok világ körüli úton

Mérgező rovarok – például a közismert fekete özvegy pókok – akár az egész világot körbeutazhatják peszticiddel nem kezelt élelmiszerszállító konténerek belsejében.

A méhek pótlását is akadályozza a világjárvány

A kanadai méhészek hívták fel a figyelmet arra, hogy a lezárt határok miatt a méheket nehezebb pótolni, megvásárolni. Ez pedig jóval alacsonyabb hozamot eredményez majd.

Tindalláció a konyhában

Mit tegyünk, ha már nincs hely a fagyasztóban? Arra az esetre van egy régóta ismert, de ritkán alkalmazott módszer, amellyel megmenthetjük a felesleges húsételeket, hosszú távra tartósíthatjuk, és tehetünk az élelmiszer pazarlás ellen.

Nyár végén kezdjük a felkészülést a tavaszi fagyvédelemre

Jól ismerjük a tavaszi fagyokat, de a klímaváltozás hatására nagyobb károkra lehet számítani, különösen akkor, amikor az enyhe tél után nagyon korán indul a virágzás, mint az idén is. Hogyan lehet fölkészíteni a gyümölcsfákat erre a megpróbáltatásra? Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, a környezet és a növény kezelésével.

Élelmiszer kiszállítással pótolhatják jövedelmüket a taxisok

A taxisok munkáját is felül írja a koronavírus járvány. A személyfuvarozással foglalkozó Uber, az Egyesült Államokban étel- és gyógyszer kiszállítási lehetőséggel pótolja a sofőrök kieső jövedelmét.

Piacukat vesztő élelmiszer-előállítóknak segít a NAK

A koronavírus-járvány miatt hirtelen piacvesztést elszenvedő cégeket fogja segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új internetes oldala, a NAK Piactér. Várja az érintett vállalkozások jelentkezését az agrárkamara.

A krízishelyzetben is segítik a nélkülözőket

A koronavírus-járvány közepette a nélkülözők helyzete még bizonytalanabbá vált. Ez azt is jelenti, hogy különösen fontos szerepük van most az őket segítő szervezeteknek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 300 ezer nélkülöző ellátását segíti országszerte ezekben a hetekben is.