0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Emelkedik a chilei szamóca ára

A globális piacon megfigyelhető nagyobb kereslet megemelte a nyersanyagárakat Chilében, a fagyasztott szamóca exportjában bekövetkezett tavalyi 47%-os emelkedés után.

A chilei fagyasztott szamóca ára 20%-kal növekedett a tavalyi évhez képest, mikor a termelők még 630-640 chilei peso/kg-ért (0,79-0,81 USD/kg) adták a feldolgozóknak a nyersanyagot – írja a nak.hu.

A termés mennyiségét leginkább az aszály befolyásolja, ami az elmúlt 60 évben a legsúlyosabb, és hatással lesz az összes fajtára.

Ebben a szezonban ugyanis Chilében 50%-kal kevesebb eső esett, mint egy évvel korábban, pedig már az az év is rossz volt vízellátottság szempontjából. A Federfruta termelői szervezet felmérése szerint a tagjainak 87%-a úgy gondolja, hogy a hidrológiai helyzet tarthatatlan, így a legtöbben elhalasztják a tervezett beruházásokat, mint például az újraültetést és a terület növelését.
– Jó néhány szamócafarmnak nincs elég vize az öntözéshez, de az üzleti lehetőség kecsegtető, ahogy a nemzetközi árak emelkednek – nyilatkozta egy szakértő.

2019. október 19-el az egy éves periódus végén a fagyasztott szamóca exportja több mint 47%-kal nőtt 26 800 tonnáról közel 40 000 tonnára. A fő célpiacuk az Egyesült Államok, ahová a teljes mennyiség 48%-át, 19 000 tonnát exportáltak.

Az Egyesült Államok felé való export 2018 decembere óta növekedett, és a tavasszal érte el tetőfokát, amikor a szélsőséges időjárás lassította a termést mind az USA-ban, mind Mexikóban.

Kalifornia még mindig messze van attól, hogy felépüljön a szezon eleji rossz kezdésből, amikor a friss szamócaszállítmányok mennyisége 10%-kal csökkent a 2018-as mennyiséghez képest, miközben a fagyasztott szamóca exportja 15%-kal csökkent november 30-án az egy évvel korábbival összevetve.

A gyümölcshiány mindkét meghatározó feldolgozónál fokozta a keresletet Kanadában, akiknek a bevétele 66%-al nőtt az éves periódus alatt.

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait. A kínai fagyasztott szamóca ára 2019-ben rekordmagas volt: 1,95 USD/kg cfr, szemben a 2017-es 1,65 USD/kg cfr árral.

Forrás: nak.hu