Back to top

A paleo diéta nem is a valódi paleo diéta?

Elszenesedett, sült zöldségek maradványaira bukkantak egy 170 ezer éves barlangban Dél-Afrikában, ezek lehetnek az első sült gyökérzöldségek, amit valaha találtak. A kutatók szerint a valódi „paleo diéta" a hús fogyasztása mellett, szénhidrátban gazdag, sült zöldségeket is magában foglalt.

A paleo diéta legtöbb verziója, ami az őseink feltételezett táplálkozásán alapszik, azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a burgonyát és a gabonaféléket. A mostani felfedezés azonban arra utal, hogy a valódi „paleo diéta" szénhidrátban gazdag, sült zöldségeket is magában foglalt, a modern krumplihoz hasonlóakat – írja a NewScientist.

„Azt gondolom, hogy az emberek kiegyensúlyozottan táplálkoztak, a szénhidrátokat és a fehérjéket kombinálva”

– mondta Lyn Wadley a Witwatersrand Egyetem kutatója.

2016-ban a csapata tucatnyi faszén darabot talált egy hamuréteg alatt. A szakértők szerint ez a hamuréteg a korai emberek által rakott tűz maradványa lehet. Az ezt követő években a felfedezett elszenesedett maradványokat tovább tanulmányozták azt vizsgálva, vajon milyen növényekről lehet szó.

Egy izraeli ásatáson arra már korábban találtak bizonyítékot, hogy őseink 800 ezer évvel ezelőtt is ettek zöldségeket, de ezek lehetnek az első grillzöldség maradványok. A kutatók szerint ezek a zöldségek a krumplihoz hasonlóan szénhidrátban gazdagok lehettek, és úgy vélik, hogy a mindennapi táplálkozás részét képezhették. Mindez szembe megy azzal a népszerű elképzeléssel, amely szerint őseink étkezése főképp a húsevésből állt.

„Attól tartok, hogy a paleo diéta valójában egy félreértés”

– mondta Wadley, hozzátéve azt is, hogy az elképzelésünk a korai emberek étkezéséről torz képet mutathat, ugyanis az elfogyasztott növények maradványai kisebb valószínűséggel maradnak meg, mint az állatok csontjai, emiatt a kutatók ritkán foglalkoznak a növényi maradványokkal.

Forrás: 
NewScientist

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.