Back to top

A paleo diéta nem is a valódi paleo diéta?

Elszenesedett, sült zöldségek maradványaira bukkantak egy 170 ezer éves barlangban Dél-Afrikában, ezek lehetnek az első sült gyökérzöldségek, amit valaha találtak. A kutatók szerint a valódi „paleo diéta" a hús fogyasztása mellett, szénhidrátban gazdag, sült zöldségeket is magában foglalt.

A paleo diéta legtöbb verziója, ami az őseink feltételezett táplálkozásán alapszik, azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a burgonyát és a gabonaféléket. A mostani felfedezés azonban arra utal, hogy a valódi „paleo diéta" szénhidrátban gazdag, sült zöldségeket is magában foglalt, a modern krumplihoz hasonlóakat – írja a NewScientist.

„Azt gondolom, hogy az emberek kiegyensúlyozottan táplálkoztak, a szénhidrátokat és a fehérjéket kombinálva”

– mondta Lyn Wadley a Witwatersrand Egyetem kutatója.

2016-ban a csapata tucatnyi faszén darabot talált egy hamuréteg alatt. A szakértők szerint ez a hamuréteg a korai emberek által rakott tűz maradványa lehet. Az ezt követő években a felfedezett elszenesedett maradványokat tovább tanulmányozták azt vizsgálva, vajon milyen növényekről lehet szó.

Egy izraeli ásatáson arra már korábban találtak bizonyítékot, hogy őseink 800 ezer évvel ezelőtt is ettek zöldségeket, de ezek lehetnek az első grillzöldség maradványok. A kutatók szerint ezek a zöldségek a krumplihoz hasonlóan szénhidrátban gazdagok lehettek, és úgy vélik, hogy a mindennapi táplálkozás részét képezhették. Mindez szembe megy azzal a népszerű elképzeléssel, amely szerint őseink étkezése főképp a húsevésből állt.

„Attól tartok, hogy a paleo diéta valójában egy félreértés”

– mondta Wadley, hozzátéve azt is, hogy az elképzelésünk a korai emberek étkezéséről torz képet mutathat, ugyanis az elfogyasztott növények maradványai kisebb valószínűséggel maradnak meg, mint az állatok csontjai, emiatt a kutatók ritkán foglalkoznak a növényi maradványokkal.

Forrás: 
NewScientist

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgakutatások Nyíregyházán

Világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fős a spárgafogyasztók tábora. Nyugat- és Dél-Európában komoly kereslet van a minőségi sípokra. A 2011 és 2017 között végzett kísérletünkben egyebek közt azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a sípok beltartalmát a tápanyag-utánpótlás módja.

Finom és egészséges: gyümölcsszeletek, zöldségporok

Keresleti piac van az új szárított kényelmi termékekre, különösen a gyümölcsből készült, hozzáadott cukor, tartósítószer- és adalékanyag-mentes, nem liofilizált és nem sült, tehát zsírt nem tartalmazó élelmiszerek népszerűek. A kalábriai Biocal cég új, 4 százalékos víztartalmú gyümölcsszeletei és zöldségporai alacsony hőmérsékleten készülnek, ami garantálja, hogy nem veszítenek a kedvező összetevőikből.

Nassolnivalóként egy falat uborka

A világjárvány nem befolyásolta a snackuborka iránti keresletet. A Westmoreland Topline Farms 2019-ben kezdte forgalmazni a Huge Cruncher snackuborkáját, és meglepően nagy érdeklődést tapasztaltak.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: pénteken kezdődik az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

Vágóhíd, végállomás… Az utolsó láncszem túl gyenge volt

Különleges fajta, kiváló technológia, remek piac. Dr. Pintér Gábor az ügyvédi talárt cserélte le a francia Label Rouge követelményeknek is eleget tevő fekete lábú, kapirgáló csirkékért.

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)