0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csendőri védelmet kapnak a gazdák Franciaországban

Franciaországban komoly méreteket öltött a radikális állatvédők aktivitása a gazdaságok ellen, az akciók pedig jelentős anyagi károkat okoznak. Ezért a belügyminisztérium speciális egységet hozott létre a vagyon és személyvédelem biztosítására.

A francia hatóságok adatai szerint 2019-ben összesen 14 498 törvénysértést követtek el gazdákkal szemben Franciaországban. Egy alkalommal például az állatvédők 1400 pulykát engedtek szabadon, amelyek többsége elpusztult.

Tavaly összesen 314 traktort és 307 egyéb mezőgazdasági gépet loptak el francia gazdaságokból,

ez naponta majdnem egy traktor eltulajdonítását jelenti.

A francia hatóságok csendőri egységet hoztak létre a gazdákkal szemben elkövetett bűncselekmények leküzdésére, illetve megelőzésére, ideértve az ökoterrorista támadásokat is. A francia államszervezet ezzel a lépéssel egy átfogó és összehangolt választ kíván adni a mezőgazdaságot érintő valamennyi biztonsági kérdésre.

Az új csoportot Déméter egységnek neveztek el, amelynek legfőbb célja a környezetvédő aktivisták által a mezőgazdasági termelőkkel szembeni erőszakos fellépés megakadályozása, illetve felderítése.

 „Az utóbbi években a károkozás komoly növekedést mutat, ami a gazdatársadalom számára elfogadhatatlan. Gazdálkodóinkat fenyegetik, megalázzák és sértegetik. Idegenek hajtanak végre betöréseket és blokkolják a gazdaságokat. Megjelennek a legelőknél, és videókat készítenek, amelyeket obszcén megjegyzésekkel tesznek közzé a közösségi oldalakon. A betolakodók néha pusztítanak és közben lopnak. „- olvasható a francia belügyminisztérium jelentésében.

A Nemzeti Csendőrség részeként létrehozott Déméter egységet a gazdálkodókkal közösen szervezték meg, hogy reagálni tudjanak  minden mezőgazdasági tevékenységet végző személy jelzésére, az esetleges támadások előrejelzésére. A francia belügyminisztérium ígéri, hogy

a gazdálkodókkal és vagyonukkal szembeni minden elkövetett atrocitásokat büntetőeljárás követ majd.

Az ökoterrorizmus elleni küzdelmet Franciaország egész területén össze fogják hangolni. A Déméter egység célja az információk gyűjtése és a radikális ökoterroristák megfigyelése. Büntetni fogják azokat is, akik a betörések, behatolások és rongálások elkövetésére  készülnek, valamint a gazdálkodók és a mezőgazdasági szektor méltóságának és jó hírének csorbítására tesznek kísérletet. Törekszenek arra, hogy az ellopott drága traktorokat és speciális munkagépeket visszajuttassák a tulajdonoshoz.

Forrás: farmer.pl