0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kecskére káposztát? Nem! Karácsonyfát!

A kidobott karácsonyfát szinte mindenki tüzelőként hasznosítja újra. Nem úgy az élelmes gazdák! Ők ezzel színesítik a kecskék, juhok étrendjét.

Köztudomású, hogy a kiskérődzők szinte mindent megesznek, így a fenyőt is. A gondos kecske- vagy juhtartó gazda tehát tűlevelű csemegével kényezteti állatait az ünnepek után, ezzel színesítve az amúgy egyhangú téli takarmánykínálatot.

A karácsonyfa azonban nem csak izgalmas és egyben élvezetes táplálék egy birkának, kecskének, hanem természetes gyógyszer is.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a fenyő, mint takarmány elpusztíthatja a kiskérődzők parazitáit, azonban ehhez jóval több fát kell enniük, mint az egy kidobott karácsonyfa. Ezek mellett a fenyő nagy mennyiségű C-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz.

Kim Goodling vermonti (USA) gazdálkodó azonban arra figyelmeztet, hogy csak kezeletlen fát etessen a gazda az állataival. A fenyőtermelők használhatnak növényvédőszereket, illetve az utóbbi években a fenyőárusok tűzálló, és festékanyagokkal is kezelik a fenyőket, ezek pedig mérgezést okozhatnak.

Forrás: Living with Gotlands