0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szabályosan szeretnének termelni, de lassan nem lehet

A termesztést nehezítő körülmények ellenére a hazai nagy zellertermesztők a jövőben is szeretnék a magyar piacot ellátni az eddig megszokott jó minőségű leveles és darabos gumókkal. A növények megvédését azonban lassan ellehetetleníti az engedélyezett hatóanyagok rohamos csökkentése, ezért a FruitVeB közvetítésével az illetékes hatóságok segítségét kérik.

A hazai zellertermesztés főként a Homokhátságra, Bugyi és Szabadszállás környékére összpontosul, és a terület fokozatos szűkülésével a termelők száma is csökken. Kevesen vannak, még sem ismerik egymást, ezért is gondolták úgy a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. munkatársai, hogy gondjaik, céljaik egyeztetésére – a hagymásokhoz és sárgarépásokhoz hasonlóan – a zellertermelőket is összehozza egy klub keretében. Az első összejövetelre decemberben került sor Bugyiban, ahol a Magyarországon legnagyobb területen zellert termelő gazdák hangsúlyozták, hogy a termesztést nehezítő körülmények ellenére a jövőben is szeretnék a magyar piacot ellátni az eddig megszokott jó minőségű leveles és darabos gumókkal. Ezt a célt a rendezvény előadói szakmai információkkal támogatták.

A zeller az egyedüli zöldség, melynek nő a fogyasztása, gumós és leveles áruként is keresik. Termesztése mellett szól még, hogy a technológia részben gépesíthető, megfelelő a fajtaválaszték, és elérhetők a tudatos termesztést megalapozó mérési technikák, eszközök. A termesztést azonban mind több tényező nehezíti. 

A hazai zellertermesztők nem tudtak áremelkedést érvényesíteni az utóbbi években, a költségek azonban növekednek.

Elsősorban a kézimunkaerő drágul, ráadásul az elvándorlás, a kiöregedés miatt mind nehezebb megbízható munkaerőt találni. A változékony, szélsőséges időjárás, főként a meleg nyarak, a perzselő UV-sugárzás a növényeket és a termelőket sem kíméli. Az állomány, a termés megvédését lassan ellehetetleníti az engedélyezett növényvédelmi hatóanyagok körének szűkülése. Különösen nagy a gond a gyomirtásban, a kétszikű gyomok elleni készítmények teljes hiánya miatt a hazai termelők versenyhátrányban vannak a lengyel, német vagy holland kertészekkel szemben.

További komoly növényvédelmi kihívás, hogy az erősödő nyári fölmelegedés miatt elszaporodtak a rovarkártevők (levéltetvek, kétfoltos takácsatkák), és elsősorban a kétfoltos takácsatka megfékezésére hiányoznak az engedélyezett, hatékony növényvédelmi megoldások Magyarországon.

A gombabetegségek megelőzésére is a szerek váltogatására lenne szükség, ha lenne elegendő engedélyezett készítmény.

Az árutermelő kertészek nem szeretnék megszegni a szabályokat, előírásokat, ezért az illetékes hatóságok segítségét kérik, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közreműködésével, közvetítésével.

Hiszen mérlegelniük kell, és ha bizonytalannak látják a növényvédelmi hátteret, le kell mondaniuk a zeller termeléséről. Ezzel azonban felgyorsulhat a nehezebben ellenőrizhető külföldi termékek beáramlása a hazai piacra, hangzott az összejövetelen, amelyre Ládi Csaba, a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. termékfelelőse hívta össze hazánk legnagyobb zellertermelőit.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu