Back to top

Elismerést kaptak: a magyar agrárágazat fejlődését segíthetik

Ünnepélyes keretek közt vehették át elismeréseiket a NAIK Nemzeti Agrártehetség Program Kitüntető Pályázatának nyertesei. Hat fiatalt - doktorandusz-hallgatókat és kutatókat - díjaztak, akik munkájukkal a magyar agrárium fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

Tavaly szeptemberben első ízben írta ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a Nemzeti Agrártehetség Program Kitüntető Pályázatát, mellyel olyan, a magyar agráriumban tevékenykedő doktorandusz-hallgatókat és fiatal kutatókat kívántak elismerni és támogatni, akik a gyakorlatban is jól alkalmazható kutatómunkát folytatnak, hozzájárulva az ágazat versenyképességének növekedéséhez. A nyertes pályázók ünnepélyes keretek között, gödöllői Grassalkovich-kastély dísztermében vehették át elismeréseiket.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója megnyitóbeszédében elmondta: összesen hatvankét pályázat érkezett be olyan fiatal szakemberektől, akik annak ellenére, hogy nem rendelkeznek több évtizedes szakmai tapasztalattal, az ágazat versenyképessége és fenntarthatósága szempontjából már most különösen fontos tudás birtokában vannak. Mint arra emlékeztetett, az agrárium az elmúlt húsz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, a következő évtized pedig ennél is nagyobb előrelépést hozhat.

„Felértékelődött az agrárkutatás jelentősége, annak eredményei, melyek nélkül elképzelhetetlen a mezőgazdaság további fejlődése. Aki nem tartja a lépést, az lemarad”

– figyelmeztetett Gyuricza Csaba. Szavai szerint éppen ezért a pályázatok elbírálásakor fő szempont volt, hogy az adott kutatás a gyakorlatban, a magyar mezőgazdaság fejlődése érdekében is hasznosítható legyen. A NAIK-főigazgató hozzátette, amellett, hogy ráirányítják a figyelmet a pályázat győzteseire, támogatják és segítik őket kutatásaikban.

Az ünnepségen felszólalt Sótonyi Péter, a Professzorok Batthyány Körének elnöke is, akinek szavai szerint hazánknak két igazán nagy kincse van: a szürkeállomány, illetve a Kárpát-medencét jellemző, a mezőgazdálkodásra alkalmas éghajlat, talaj és környezet. Mindezeket párhuzamba vonva azt mondta,

létszükséglet, hogy kellő mennyiségű és jó minőségű élelmiszert állítsunk elő, ehhez pedig elengedhetetlen az agrárium folyamatos innovációja. „Csak így lehet reagálni a társadalmi kihívásokra. Ehhez szükség van tudományos kutatásokra és eredményekre”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a díjazottak e téren mutatnak példát. Az elismeréseket két kategóriában vehették át a fiatalok. A doktorandusz-hallgatók között Kovács ImreSárkány Dorottya és Izsó Tekla, a fiatal kutatók esetében pedig Karacs-Végh Anita, Langó Bernadett és Kovács Imre kapott elismerést.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Közeleg a 28. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Az Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hét innovációs díj kerül átadásra, március 27-én az Országházban, azon társaságok számára, melyek 2020. február 12-ig beadják jelentkezésüket.

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a gazdálkodókat

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez. Az Agrárminisztérium 2019-et az „építkezés” évének hirdette meg, és ennek a célnak az elérését mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése segítette.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.