Back to top

Elismerést kaptak: a magyar agrárágazat fejlődését segíthetik

Ünnepélyes keretek közt vehették át elismeréseiket a NAIK Nemzeti Agrártehetség Program Kitüntető Pályázatának nyertesei. Hat fiatalt - doktorandusz-hallgatókat és kutatókat - díjaztak, akik munkájukkal a magyar agrárium fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

Tavaly szeptemberben első ízben írta ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a Nemzeti Agrártehetség Program Kitüntető Pályázatát, mellyel olyan, a magyar agráriumban tevékenykedő doktorandusz-hallgatókat és fiatal kutatókat kívántak elismerni és támogatni, akik a gyakorlatban is jól alkalmazható kutatómunkát folytatnak, hozzájárulva az ágazat versenyképességének növekedéséhez. A nyertes pályázók ünnepélyes keretek között, gödöllői Grassalkovich-kastély dísztermében vehették át elismeréseiket.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója megnyitóbeszédében elmondta: összesen hatvankét pályázat érkezett be olyan fiatal szakemberektől, akik annak ellenére, hogy nem rendelkeznek több évtizedes szakmai tapasztalattal, az ágazat versenyképessége és fenntarthatósága szempontjából már most különösen fontos tudás birtokában vannak. Mint arra emlékeztetett, az agrárium az elmúlt húsz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, a következő évtized pedig ennél is nagyobb előrelépést hozhat.

„Felértékelődött az agrárkutatás jelentősége, annak eredményei, melyek nélkül elképzelhetetlen a mezőgazdaság további fejlődése. Aki nem tartja a lépést, az lemarad”

– figyelmeztetett Gyuricza Csaba. Szavai szerint éppen ezért a pályázatok elbírálásakor fő szempont volt, hogy az adott kutatás a gyakorlatban, a magyar mezőgazdaság fejlődése érdekében is hasznosítható legyen. A NAIK-főigazgató hozzátette, amellett, hogy ráirányítják a figyelmet a pályázat győzteseire, támogatják és segítik őket kutatásaikban.

Az ünnepségen felszólalt Sótonyi Péter, a Professzorok Batthyány Körének elnöke is, akinek szavai szerint hazánknak két igazán nagy kincse van: a szürkeállomány, illetve a Kárpát-medencét jellemző, a mezőgazdálkodásra alkalmas éghajlat, talaj és környezet. Mindezeket párhuzamba vonva azt mondta,

létszükséglet, hogy kellő mennyiségű és jó minőségű élelmiszert állítsunk elő, ehhez pedig elengedhetetlen az agrárium folyamatos innovációja. „Csak így lehet reagálni a társadalmi kihívásokra. Ehhez szükség van tudományos kutatásokra és eredményekre”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a díjazottak e téren mutatnak példát. Az elismeréseket két kategóriában vehették át a fiatalok. A doktorandusz-hallgatók között Kovács ImreSárkány Dorottya és Izsó Tekla, a fiatal kutatók esetében pedig Karacs-Végh Anita, Langó Bernadett és Kovács Imre kapott elismerést.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgakutatások Nyíregyházán

Világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fős a spárgafogyasztók tábora. Nyugat- és Dél-Európában komoly kereslet van a minőségi sípokra. A 2011 és 2017 között végzett kísérletünkben egyebek közt azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a sípok beltartalmát a tápanyag-utánpótlás módja.

A kormány hatékony segítséget nyújt az aszálykárok és fagykárok enyhítéséhez

Az idei esztendő első felének időjárása komoly károkat okoz a mezőgazdaságban. A gazdálkodók eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt - mondta el Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Június 9-ig lehet módosítani az AKG-igénylést

Az egységes kérelem keretében benyújtott AKG kifizetési kérelme még június 9-ig módosítható. A pontosítás ezt követően is lehetséges.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gyuricza Csaba: rendkívül szétaprózódott a magyar agrár–felsőoktatás

A magyar agrár–felsőoktatás a képzési helyek, a képzések szintjei és a szakok számát illetően is rendkívül szétaprózódott – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

KSH: pénteken kezdődik az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Állattartó telepek fejlesztése - Látnak jövőt a fiatalok az agráriumban?

Szadai Gabriella 16 évesen még nem agrárpályára készült. Bár a szülei, nagy- és dédszülei is Bugyin éltek és a mezőgazdaságban dolgoztak, ám saját jövőjét nem ezen a településen és nem állattartóként képzelte el. Ám huszonévesen döntenie kellett, hogy átveszi-e a hirtelen megbetegedett édesapjától a több száz birkából, legelőkből és szántóföldekből álló gazdaságot.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

A járványhelyzetben is segíti a különleges ellátást igénylő gyermekeket a COOP

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek.