Back to top

Emelkedő jegyzések

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a december 20. és január 2. közötti tőzsdenapokon a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra csaknem 6 dollárral 206 dollár/tonnára, a kukoricáé 2 dollárral 154 dollár/tonnára nőtt. A szójabab fronthavi jegyzése 7 dollárral, a szójadaráé 2 dollárral emelkedett, előbbi 347, utóbbi 331 dollár/tonna volt. A szójaolaj 26 dollárral magasabb áron, 772 dollár/tonnáért volt elérhető ugyanekkor.

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 3,5 euróval 190 euró/tonnára, a kukoricáé 5 euróval 169 euró/tonnára nőtt a vizsgált tőzsdenapokon.

A repcemag különböző határidőkre szóló jegyzése 2019. december 19. óta 3–5 euróval emelkedett. A pénzügyi befektetők az olajmag 2020. február–augusztusi lejáratára 390–413 euró/tonnáért köthettek szerződéseket 2020 első tőzsdenapján.

A lipcsei árutőzsdén (EEX) a vaj legközelebbi határidőre szóló jegyzése 3675 euró/tonna, a sovány tejporé 2513 euró/tonna volt 2020. január 2-án. A vaj és a sovány tejpor fronthavi jegyzése 2019. december 19–31. között stagnált, majd január 2-áig csaknem 0,5 és 2 százalékkal csökkent.

Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2019. 39–51. hét között 6 százalékkal 43,5 euró/100 kilogrammra csökkent.

Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 49. és az 1. hét között 14 százalékkal, 32,5 euró/100 kilogrammra mérséklődött.

Az ármozgások hátteréről a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján rendszeresen közzétett Gabona és ipari növények, valamint a Tej és tejtermékek című Agrárpiaci jelentésekből tájékozódhat.

Pásztor Zsuzsanna, Mándi-Nagy Dániel

NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.