Back to top

Éghajlatváltozás: Szicíliában már megéri trópusi gyümölcsöt termelni

A szüret vége előtt egy hónappal kiváló mangótermést várt Vincenzo Amata, a szicíliai PapaMango márka bevezetője. A helyi gyümölcs minősége nem különbözik az eredeti, trópusi termőhelyekről származó mangóétól. A Bianco Rosalia agrárvállalat fiatal ültetvényei Szicília északi partvidékén, a Nebrodi hegy lábánál, különleges klímájú területen találhatók.

Összesen négy hektáron termesztenek mangót, és a különböző érési idejű fajtáknak köszönhetően július végétől november végéig forgalmazzák.

Folyamatosan nő a mangó és más trópusi gyümölcsök iránti igény, így a szicíliai termés piaci helyzete igen kedvező.

Fotó: freshplaza.it
Olyan európai piacokra szállítanak, ahol igen magas minőségi és növényegészségügyi elvárásoknak kell megfelelni. Ez a PapaMango márka erőssége, ami a termesztéstechnológiai újításokból és a szakszerű növényvédelemből adódik, mondja Vincenzo Amata. 2019-ről már biztosan kijelenthető, hogy nagyon sikeres év volt, mennyiség és minőség szempontjából egyaránt.

Fő fajtáik a Kensington, ami augusztus utolsó hetétől október elejéig szedhető, valamint a kései érésű Kent, Sensation és Keitt, amelyek minőség és terméshozam szempontjából is nagyon jónak bizonyultak. Nem okoz különösebb gondot a termesztésük. A Maya és a Glenn fajták még nem hoztak termést.

Fotó: freshplaza.it
Fotó: freshplaza.it
Maga az üzem elég fiatal, termőkorú ültetvények a Kensington fajtából vannak, a többinek az első termését lehetett értékelni 2019-ben. Összesen 25 tonna Kensingtont takarítottak be, a többi fajta fiatal fái pedig 2 tonnát adtak. A korábbi spontán elismerések után az első komoly piaci elismeréseket is besöpörte a vállalat: vásárlóik teljesen elégedettek voltak a minőséggel és a csomagolással.

A mangó termelői ára Szicíliában 3 és 5 euró közt mozog kilogrammonként, csomagolástól, érettségtől és színeződéstől függően. Mindent összevetve nagyon biztatók a szicíliai mangótermesztés kilátásai.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Almamoly-párosodásgátló módszert is díjaztak a Macfrut 2021 kiállításon

Az Olaszországban rendezett Macfrut 2021 kiállítás egyik újdonsága volt a Biosolutions International Award, azaz a biomegoldások nemzetközi díjának kiosztása az ugyancsak először megrendezett biológiai megoldások konferencia keretében. Két elismerés született, ráadásul mindkettő a feromonos légtértelítésben elért előrelépésért.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

„Nagy hiba volna elhallgatni, hogy túltermelés van”

Senki nem tudja, vagy legalábbis nem akarja elárulni, hogy mekkora is valójában a lengyelországi almatermés. Pedig nagy hiba volna elhallgatni a valóságot – idéz egy lengyel szakértőt a fruchthandel.de portál.

Fűszernövény-torony a konyhába

Napjainkban a háztartásokban általában nagyobb a választék szárított fűszernövényekből, mint frissekből.