0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Éghajlatváltozás: Szicíliában már megéri trópusi gyümölcsöt termelni

A szüret vége előtt egy hónappal kiváló mangótermést várt Vincenzo Amata, a szicíliai PapaMango márka bevezetője. A helyi gyümölcs minősége nem különbözik az eredeti, trópusi termőhelyekről származó mangóétól. A Bianco Rosalia agrárvállalat fiatal ültetvényei Szicília északi partvidékén, a Nebrodi hegy lábánál, különleges klímájú területen találhatók.

Összesen négy hektáron termesztenek mangót, és a különböző érési idejű fajtáknak köszönhetően július végétől november végéig forgalmazzák.

Folyamatosan nő a mangó és más trópusi gyümölcsök iránti igény, így a szicíliai termés piaci helyzete igen kedvező.

Olyan európai piacokra szállítanak, ahol igen magas minőségi és növényegészségügyi elvárásoknak kell megfelelni. Ez a PapaMango márka erőssége, ami a termesztéstechnológiai újításokból és a szakszerű növényvédelemből adódik, mondja Vincenzo Amata. 2019-ről már biztosan kijelenthető, hogy nagyon sikeres év volt, mennyiség és minőség szempontjából egyaránt.

Fő fajtáik a Kensington, ami augusztus utolsó hetétől október elejéig szedhető, valamint a kései érésű Kent, Sensation és Keitt, amelyek minőség és terméshozam szempontjából is nagyon jónak bizonyultak. Nem okoz különösebb gondot a termesztésük. A Maya és a Glenn fajták még nem hoztak termést.

Maga az üzem elég fiatal, termőkorú ültetvények a Kensington fajtából vannak, a többinek az első termését lehetett értékelni 2019-ben. Összesen 25 tonna Kensingtont takarítottak be, a többi fajta fiatal fái pedig 2 tonnát adtak. A korábbi spontán elismerések után az első komoly piaci elismeréseket is besöpörte a vállalat: vásárlóik teljesen elégedettek voltak a minőséggel és a csomagolással.

A mangó termelői ára Szicíliában 3 és 5 euró közt mozog kilogrammonként, csomagolástól, érettségtől és színeződéstől függően. Mindent összevetve nagyon biztatók a szicíliai mangótermesztés kilátásai.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it