Back to top

Éghajlatváltozás: Szicíliában már megéri trópusi gyümölcsöt termelni

A szüret vége előtt egy hónappal kiváló mangótermést várt Vincenzo Amata, a szicíliai PapaMango márka bevezetője. A helyi gyümölcs minősége nem különbözik az eredeti, trópusi termőhelyekről származó mangóétól. A Bianco Rosalia agrárvállalat fiatal ültetvényei Szicília északi partvidékén, a Nebrodi hegy lábánál, különleges klímájú területen találhatók.

Összesen négy hektáron termesztenek mangót, és a különböző érési idejű fajtáknak köszönhetően július végétől november végéig forgalmazzák.

Folyamatosan nő a mangó és más trópusi gyümölcsök iránti igény, így a szicíliai termés piaci helyzete igen kedvező.

Fotó: freshplaza.it
Olyan európai piacokra szállítanak, ahol igen magas minőségi és növényegészségügyi elvárásoknak kell megfelelni. Ez a PapaMango márka erőssége, ami a termesztéstechnológiai újításokból és a szakszerű növényvédelemből adódik, mondja Vincenzo Amata. 2019-ről már biztosan kijelenthető, hogy nagyon sikeres év volt, mennyiség és minőség szempontjából egyaránt.

Fő fajtáik a Kensington, ami augusztus utolsó hetétől október elejéig szedhető, valamint a kései érésű Kent, Sensation és Keitt, amelyek minőség és terméshozam szempontjából is nagyon jónak bizonyultak. Nem okoz különösebb gondot a termesztésük. A Maya és a Glenn fajták még nem hoztak termést.

Fotó: freshplaza.it
Fotó: freshplaza.it
Maga az üzem elég fiatal, termőkorú ültetvények a Kensington fajtából vannak, a többinek az első termését lehetett értékelni 2019-ben. Összesen 25 tonna Kensingtont takarítottak be, a többi fajta fiatal fái pedig 2 tonnát adtak. A korábbi spontán elismerések után az első komoly piaci elismeréseket is besöpörte a vállalat: vásárlóik teljesen elégedettek voltak a minőséggel és a csomagolással.

A mangó termelői ára Szicíliában 3 és 5 euró közt mozog kilogrammonként, csomagolástól, érettségtől és színeződéstől függően. Mindent összevetve nagyon biztatók a szicíliai mangótermesztés kilátásai.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.