0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.

„Ebből eredően is az utóbbi öt-hat év gyengének bizonyult a szlovákiai méztermelésben. A méhek munkáját az utóbbi hónapok során igencsak bonyolította a klímaváltozás is,” mondta lapunknak Rudolf Moravčík, a Szenckirályfai Méhészeti Múzeum vezetője.

Gabriela Matecná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint Szlovákiában az utolsó húsz év folyamán éppen most tevékenykedik a legtöbb méhész, akiket az agrártárca egyre intenzívebben támogat. A szaktárca az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések alapján átültette annak javaslatait a hazai programba.

„Az utolsó húsz év vetületében most a legtöbb a méhészkedő Szlovákiában. Az intenzívebb állami támogatásnak köszönhetően azon kevés uniós ország mezőnyébe tartozunk, ahol a méhészek száma növekvő tendenciát mutat.

Jelenleg országunkban mintegy 19 150 regisztrált méhészt tartanak nyilván több mint 305 000 méhcsaláddal. Tíz évvel ezelőtt Szlovákiában csaknem 100 000 méhcsaláddal és 5 ezer méhésszel volt kevesebb. Ezen pozitív mutatók ellenére sem vagyunk elégedettek, a kormány továbbra is hatékonyan támogatja az ágazatot,” részletezte Gabriela Matečná.

A szlovákiai méhészeknek biztosított intézkedéseknek köszönhetően javulnak a kártevőkkel és a betegségekkel szembeni védekezési formák a méhészetekben.

„Állandóan figyelni kell a méhállományok egészségi állapotát, a méhcsaládok fejlődését, de ezzel párhuzamosan a növényvédelmi intézkedéseket is, hogy azokkal úgyszintén hozzájáruljunk a méh­családok egészséges szaporodásához.

Oda kell figyelni arra, hogy a szlovákiai piacra egészséges, eredeti hazai méz kerüljön, ne pedig a külföldről behozott gyenge minőségű termékek. A kormány októberben fogadta el az új „méhészintézkedést”. Ennek értelmében a 2019/2020–2021/2022-es években anyagi támogatásban részesülnek a szlovákiai méhészek az EU-s alapokból, valamint az állami költségvetésből is,” jelezte Daniel Hrežík a mezőgazdasági minisztériumból.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

„Szlovákiában jelenleg csaknem 300 ezer méhcsaládról lehet szó. Három évtizeddel ezelőtt 490 ezer méhcsaládot könyveltek el az országban. A legtöbbet Szlovákia déli régióiban”, hangsúlyozta Rudolf Moravčík.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság